szarlotka będzie częstym gościem na moim stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon ⅔ kostki masła Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na 3 części(...)część suchych składników, następnie równomiernie rozłożyć połowę jabłek, posypać cynamonem. Następnie równomiernie rozsypać drugą część suchych składników, rozłożyć resztę jabłek, posypać cynamonem oraz rozsypać resztę suchych składników. Na wierzchu rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach masło. Piec w temperaturze 180 o C przez 60 minut
Mama Gotujesmakowity aromat jabłka. Zalałam sosem powstałym podczas pieczenia polędwiczek. Obsypałam majerankiem i pieprzem. Wstawiłam do piekarnika pod przykryciem i piekłam do miękkości w temperaturze 160 stopni. Zajęło mi to ok. 30 min. Po wystygnięciu osunęłam skórki z jabłek. Uzyskany miąższ "zblendowałam" wraz z sosem, który się wytworzył. Pozostało tylko dodać tyle konfitury ile uznałam za stosowne. Według mnie(...)wyszedł bardzo gęsty i przypalałby się przy podgrzewaniu. Przed... ... po upieczeniu ...i po oskalpowaniu ...oby smaki skomponować Jabłko z lasu gotowe by obyczaje mięsa łagodzić Sos wyszedł słodko - kwaśny i delikatny. Przetarte jabłko z całymi owocami borówki i majerankiem idealnie pasuje do pieczonych mięs.Gdyby nie to, że większość dań na przyjęciu zawierała czosnek bądź cebulę, do sosu dodałabym
Kuchnia po mojemujeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :) Ciasto: 250g margaryny 2 łyżki miodu 15 dag cukru pudru 500g mąki 1 jajko 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę rozpuszczamy tak, by była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy(...)dnie większą część ciasta. Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i posypujmy nim potarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta. Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Dobrze wystudzony jabłecznik posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Smakowy Rajkoła - jedno wielkości talerza, a drugie o średnicy około 2 cm większa, niż średnica talerza. Większe koło z ciasta francuskiego umieściłem na papierze do pieczenia i na blaszce, a na nim ułożyłem podprażone wcześniej jabłka, pozostawiając po około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Jabłka starałem się rozłożyć w ten sposób, aby na całej powierzchni ciasta(...)górnym kawałkiem. W górnym kawałku ciasta zrobiłem kilka nacięć nożem - mają one charakter nie tylko dekoracyjny, lecz umożliwiają swobodne wydostawanie się pary uwalniającej się z jabłek w czasie pieczenia i zapobiegają pękaniu ciasta. Całość posmarowałem roztrzepanym jajkiem i umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni z włączonym termoobiegiem na 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawiłem
Wyprawy kulinarneMuffiny z kruszonką, które można przygotować z dowolnymi owocami. W tym przepisie są to jabłka i banany, ale równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem(...)części. Banana pokroić w 2 centymetrowe kawałki, a każdy z nich przeciąć wzdłuż na 2 części. Do każdej babeczki włożyć po 2 kawałki jabłka i 1 kawałek banana. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopni, grzałka góra-dół, około 20 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć z foremki i przestudzić na kratce
Trzeci talerzniedzielę. 1 kubeczek 200 g jogurtu 1 kubeczek oleju 1,5 kubeczka cukru 3 kubeczki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać do miseczki z jogurtem, dodać jajka, rozbełtać łyżką. Kubeczek(...)proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki, a na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka -wymieszać z cynamonem. Piec około 45 minut w 180 st. C. Razem ze mną piekły: Joasia
Moje domowe kucharzeniekogo: dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek dla mających dość zwykłych szarlotek dla mających na zbyciu kwaśne jabłka Składniki na ciasto: 260g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek masła (ok. 150g) 120g cukru pudru 2 jajka Składniki na mus: 3 szklanki musu jabłkowego* (z około 8 jabłek) 4 łyżki prażonych migdałów Wykonanie: Z mąki(...)ciasta i wyłożyć nim natłuszczone blaszki. Napełnić tartinki musem jabłkowym, połączonym z prażonymi migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki i ułożyć na jabłkach tworząc kratkę lub krzyżyk. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 200 ° . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi ok. 10 tartinek. * Wykonanie domowego musu jabłkowego - obrać jabłka, wydrążyć środki
Mania Wypiekaniaużyłam foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki mąki tortowej 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 jabłko 2 niewielkie marchewki Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę. Następnie obrać i zetrzeć jabłko(...)marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew na stronie z mniejszymi otworami). Dodać do ciasta i wymieszać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Dodatkowo można zrobić polewę z gorzkiej czekolady lub oprószyć babkę cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część. Po wyjęciu oprószyć przyprawą do deserów i podać na gorąco
Ala piecze i gotujekostka masła lub margaryny 2 szklanki cukru 4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 większe jabłka Biała polewa: 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła lub margaryny 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka mleka w proszku Dodatkowo: 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych Wykonanie : Masło(...)temperatury pokojowej, wbijam po jednym żółtku i miksuję. Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej. Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję
Ciasteczkowy Potwórciast rzadko dodajemy zioła, a rozmaryn właśnie przecudownie łączy się z owocami takimi jak gruszki czy jabłka. W zasadzie wie to większość zamiłowanych w gotowaniu i pieczeniu, jednak jakoś omijamy takie kombinacje wielkim kołem. A szkoda. Warto wzbogacić ciasto aromatem pewnych ziół. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, więc nie trzeba dodawać go zbyt dużo bo zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych(...)kratkę. Aura jst jesienna więc listki klonu są najefektowniejsze. Figurki z ciqasta ułożyć na jabłkach. Roztrzepać drugie jajko i posmarować nim urzywając pędzla górną powierzchnię jabłecznika: jabłka i ciasto. Piec jabłecznik w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyjeciu z pieca lekko przestudzić i wtedy obsypac przez sitko cukrem pudrem Podać opcjonalnie z gałką lodów
Sztuka gotowania w/g Samiryzagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Masa makowa: 200 g. maku 1 szklanka cukru 6 jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 szklanka cukru 5 jajek budyń waniliowy
Cynamonowe szczęściesoczystych jabłek -200 g margaryny -1,5 szklanki mąki -1,5 szklanki kaszy manny -1 szklanka cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -cynamon, cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mąki dodajemy cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i dzielimy na 3 równe(...)dzielimy na 2 części. Dno tortownicy smarujemy margaryną i dajemy następująco: 1/3 suchych składników 1/3 startej margaryny 1/2 jabłek cynamon 1/3 suchych 1/3 margaryny 1/2 jabłek cynamon 1/3 suchych 1/3 margaryny Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu można pokroić :) *WAŻNE: warto umieścić margarynę w zamrażarce na pół godziny- to ułatwi jej ścieranie. Smacznego
KasiekGotujeBardzo, bardzo proste ciasto z jabłkami (które można też zastąpić innymi owocami). Szybko się robi, szybko znika - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (na foremkę 16x29 cm) 180 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 jajka 125 g roztopionego masła(...)duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem). Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy z resztą składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Układamy na cieście (lekko dociskamy) i oprószamy cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut
Moje Kuchenne RewelacjeSól, Wykonanie: Filety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp
Smaki Ewy