mąka typ 500 400 g margaryna 220 g ksylitol Kłos-Pol 200 g żółtka 5 szt śmietana 3 łyżki 18% proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dodatkowo : jabłka 2 kg ( po obraniu i uprażeniu będzie trochę mniej ) 200 g ksylitolu Kłos - Pol żurawina suszona 1 szklanka AGNEX budyń 2 szt śmietankowy białka(...)żurawiną . Ubijamy białko z cukrem brzozowym i budyniem i wykładamy na jabłka. Teraz ścieramy drugą część ciasta prosto na białko z budyniem . Pieczemy w 170 stopniach godzinę Uprażenie jabłek : Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Prażymy na małym ogniu do wyparowania soku , dodajemy cukier brzozowy i dalej
Różowa kuchniapłatków owsianych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej Przygotowanie chlebka jabłkowo-cukiniowego: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia - zapobiegnie to przyklejeniu się chlebka do foremki. Jabłka i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja robię to przy pomocy robota kuchennego. Do miski z jabłkami i cukinią dodaj cynamon, gałkę(...)wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez 50-60 min. - aż patyczek wbity w środek chlebka będzie suchy. Wyjmij chlebek z piekarnika i wystudź. Chlebek jest świetny na podwieczorek, ale również
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Do tej pory jabłka z kaszanką piekłam w piekarniku .Ostatnio po prostu szkoda mi trzymać włączony piekarnik dla 2 jabłek. Wymyśliłam sobie , że kaszankę podsmażę z cebulką na patelni, włożę w wydrążone jabłka
Buniabaje w kuchnimoże być roślinne) pół szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/3 szklanki śmietany 12% lub 18% - a tak naprawdę tyle, żeby ciasto dobrze się zagniatało łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek - ja użyłam Championów, bo nie ciemnieją, zachowują piękną jasną barwę 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki tartej bułki 1-2 łyżeczka cynamonu Przygotowanie Mąkę wymieszać(...)blachę, następnie wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim prostokątem ciasta i ponakłuwać gęsto widelcem, aby para wodna mogła uciec podczas pieczenia. Piec ciasto 45-55 minut w temp. 170 stopni. Ciasto powinno się lekko zezłocić a jabłka po brzegach przypiec. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, wstawić do lodówki, albo jakiegoś chłodnego miejsca i pokroić dopiero następnego dnia. Wtedy wszystkie
Kulinarne Inspiracjemiarę efektownego. I tak zrodził się poniższy "duopak" :) Składniki: masa makowa: 1 puszka masy makowej (850g) 5 jajek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 3 duże jabłka masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 6 łyżek cukru pudru puszka brzoskwiń 2 galaretki /u mnie agrestowa/ kiść białych winogron Masa makowa: rozbić jajka(...)białek. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki ( 24x36cm
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładomu placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał mi ciągle, że to nie mąka pszenna, że znów coś przemycam w składzie. A to po prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku. I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu(...)PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru
W kuchni Karmel-itkiszklanki pokrojonych suszonych śliwek 1/3 szklanki pokrojonych daktyli garść drobno pokrojonych płatków migdałowych 2 szklani mąki 3 jajka 1 szklanka cukru łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Jabłka kroimy w kostkę, drobno kroimy także daktyle i suszone śliwki. Dodajemy 1/5 szklanki cukru, 1 łyżkę cynamonu oraz drobno posiekane płatki migdałowe.. Mieszamy - zostawiamy(...)godzinę. Jajka ucieramy ze szklanką cukru, do miski przesiewamy także mąkę, sodę , proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem. Następnie powoli dodajemy nasze jabłka - mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 45minut. Smacznego
dlaSmaQwinnych 30 dag mąki ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 cytryna 1 cukier waniliowy 4 łyżki czarnych jagód 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Umyć 3 jabłka, wykroić środki i pokroić w plasterki, następnie skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka(...)jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek i czarnych jagód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniaprzepis na ciasto jogurtowe z owocami. Przygotowanie go zajmuje tylko chwile, a po wszystkim do umycia mam tylko jedną miskę. Jako dodatek możecie użyć dowolne owoce. Ja dzisiaj wybrałam jabłka ale sprawdziłam ten przepis także ze śliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej(...)znaleźć jakąś wymówkę żeby go nie upiec. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 400g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka (mogą być dowolne owoce w zależności od upodobań) Do dużej miski wlewamy olej, jogurt naturalny i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wbijamy 3 całe jajka, dodajemy proszek
Animelka BlogMoje ulubione ciasto z jabłkami na oleju do kawy. Ciasto można piec z różnymi owocami sezonowymi, jest wilgotne i smaczne Ciasto na oleju z jabłkami SKŁADNIKI: jabłka -1 kg mąka -2,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka soda -1 łyżeczka cukier -3/4 szkl jajka -6 szt olej -3/4 szkl cukier puder do posypania(...)Wybić jajka do miski utrzeć na puch. Następnie dodać cukier, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Później wlewać stopniowo olej, wymieszać razem z jabłkami. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 24x 28 cm , wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop
Kuchnia Danusiduża blaszka) ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła (250g) 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie 8-10 słodkich jabłek cynamon cukir waniliowy polewa 2 łyżki kwaśnj śmietany 1/2 szklanki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać(...)serek waniliowy i posiekane masło. Zagnieść ciasto. Ciasto podzilić na dwie równe części. Odłożyć. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze. Na cieście ułożyć połówki jabłek, wypukłą częścią do góry i opruszyć je cynamonem oraz wanilią. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć
DefinicjaSmakuBardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie
Ala piecze i gotujeSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka prażone 330 gram/słoik, marmolada 300 gram, cukier puder - ile potrzeba całe jajka, cukier i miękką margarynę utrzeć mikserem z 5 minut - masa ma konsystencję zważoną, ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i miksować(...)minuty na gęste dość ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem do blaszki dać 3/4 ciasta - jabłka prażone - porcje marmolady wieloowocowej następnie na wierzch dać resztę ciasta piec w 200C około 40 minut i zostawić do wystudzenia wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsoli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże 1/2 szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia. U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli
Grunt to przepis!łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wykonanie: Zaczynamy od jabłek, które należy przeciąć na ćwiartki, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Gotujemy aż wszystkie się rozpadną i powstanie mus. Trzeba często mieszać. Do musu jabłkowego dodajemy miód i przyprawę piernikową. Odstawiamy do wystudzenia. Do szarlotki zużyłam(...)jabłkowy i wyrównujemy. Na koniec robimy kruszonkę z oleju kokosowego, mąki owsianej i mielonych orzechów. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu. Kruszonka będzie dość kleista. Rozkładamy ją na jabłkach. Szarlotkę pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni
Przysmaki Karolki