margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję(...)Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do uprzednio nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 15 minut Dobrze smakują z dodatkiem dżemu. U mnie z malinowym
Kuchnia co dniacukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 7 łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka: 7 dag mąki pszennej 4 dag cukru 5 dag masła 1/3 szklanki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem. 2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić(...)Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta. 4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na jabłka. 5. Piec w tem, 190 C, ok 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Apetyczna babeczkapłaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej tortowej masło do posmarowania papieru cukier puder do oprószenia Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym masłem. Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce] . Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem(...)łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem
Moje domowe kucharzenieszkl mąki 2 jajka 1/2 szkl cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 1 łyżka mleka lub wody 3 łyżki oleju cukier waniliowy cynamon Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę, olej i mleko, ponownie miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Połowę ciasta wykładamy do keksówki wyłożonej(...)pieczenia, posypujemy ciasto łyżką mąki i wykładamy większość jabłek ( posypałam delikatnie cynamonem) na jabłka resztę ciasta, po wierzchu przez środek można ułożyć pozostałe jabłka i posypać cukrem waniliowym. Piec ok 60 - 65 min w 180 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaokoliczność nie dostał stanu podgorączkowego... Zmieniam jednak temat i będzie o cieście! NIe tym pieczonym w niedziele ale tym zaległym sprzed tygodnia, pysznym, prostym w przygotowaniu i w sam raz by wykonać lodówkowe czystki np dotyczące mrożonych owoców. U mnie z jabłkami, bo brzoza już nie pyli, i z porzeczką :) przepis z książki Donny(...)ekstraktu wanilii 2 jajka 125 ml mleka 1 jabłko, obrane i pokrojone z plasterki 3/4 szkl. porzeczek 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Na jednolita masę miksujemy mąkę z proszkiem, cukier, masło, ekstrakt, jajka i mleko. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka i porzeczki, posypujemy cukrem demerara. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić w foliowym woreczku, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać, tak żeby obtoczyły całe ziemniaki. Następnie wysypać je na blachę do pieczenia i piec godzinę w 200 stopniach. W tym czasie kawałki kurczaka umyć, osuszyć i posypać solą(...)przykryć i po godzinie pieczenia ziemniaków wstawić ją do piekarnika (ziemniaki mają w nim również zostać) i piec 30 minut w temperaturze zmniejszonej do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z brytfanki z kurczakiem. W czasie pieczenia obrać jabłka, usunąć pestki i zmielić na przecier. Podgrzewać z żurawinami i odrobiną wody (tylko tyle, żeby jabłka
W kuchni wieczoremPrzygotowanie: Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować(...)stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć
Ala piecze i gotujeKaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie(...)godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Placek pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm. Wymieszać jabłka z plackiem, solą i cynamonem. Wypełnić kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. Ja tym razem nadzienie upchałam, właśnie aby powstało pękniecie a nadzienie wydostało się na zewnątrz
królestwo garównastępnie mąkę. Wymieszać dokładnie na gładką masę. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub włożonej papierem do pieczenia). Piec do suchego patyczka ok 40-50 minut w 175*C. Jabłka: Jabłka pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka, dodać wodę i cukier, trzymać na ogniu aż się rozpadną, mieszając od czasu do czasu(...)góry nogami). Piernik przekroić na pół. Na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o szerokości spodu takiej jak ćwibakówka) wyłożyć połowę ciasta (tą ściętą), na to trochę mniej niż połowę jabłek, przykryć zaokrągloną częścią ciasta, na to wylać resztę jabłek. Jeśli ciasto było pieczone w keksówce: piernik przekroić na pół, na spód keksówki wyłożonej papierem
Kto ugości moich gości?wstawić je na noc do lodówki, dzięki temu ciastka będą wystarczająco kruche. Następnego dnia wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wycinać krążki, zawijać w nie jabłka i piec. I ciastka gotowe. Mają tylko jedną wadę, szybko znikają z talerza Post Kruche ciasteczka z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szarlotka :) Oto prosty przepis na przepyszną szarlotkę Składniki: 3szkl mąki 1 kostka masła 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1kg jabłek 1 cukier waniliowy 1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie(...)białek ubić na sztywno. Potem dodać ½ szklanki cukru i suchy kisiel oraz znów wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, a na jabłka ubite białko. Zmrożone 40% ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce oraz dokładnie posypać nim białka. Piec 40min w 180 stopniach Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMJeśli pod sam koniec pieczenia skórka za bardzo się rumieni, można przykryć kurczaka folią aluminiową. Na ostatnie 20 minut pieczenia układamy obok kurczaka jabłka pokrojone w ósemki. Po upieczeniu podajemy kurczaka z jabłkami. Dekorujemy świeżym rozmarynemkurcze pieczone
Bon Appetit Małgorzatymąka typ 500 400 g margaryna 220 g ksylitol Kłos-Pol 200 g żółtka 5 szt śmietana 3 łyżki 18% proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dodatkowo : jabłka 2 kg ( po obraniu i uprażeniu będzie trochę mniej ) 200 g ksylitolu Kłos - Pol żurawina suszona 1 szklanka AGNEX budyń 2 szt śmietankowy białka(...)żurawiną . Ubijamy białko z cukrem brzozowym i budyniem i wykładamy na jabłka. Teraz ścieramy drugą część ciasta prosto na białko z budyniem . Pieczemy w 170 stopniach godzinę Uprażenie jabłek : Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Prażymy na małym ogniu do wyparowania soku , dodajemy cukier brzozowy i dalej
Różowa kuchniapłatków owsianych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej Przygotowanie chlebka jabłkowo-cukiniowego: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia - zapobiegnie to przyklejeniu się chlebka do foremki. Jabłka i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja robię to przy pomocy robota kuchennego. Do miski z jabłkami i cukinią dodaj cynamon, gałkę(...)wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez 50-60 min. - aż patyczek wbity w środek chlebka będzie suchy. Wyjmij chlebek z piekarnika i wystudź. Chlebek jest świetny na podwieczorek, ale również
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Do tej pory jabłka z kaszanką piekłam w piekarniku .Ostatnio po prostu szkoda mi trzymać włączony piekarnik dla 2 jabłek. Wymyśliłam sobie , że kaszankę podsmażę z cebulką na patelni, włożę w wydrążone jabłka
Buniabaje w kuchni