pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:35/263)

Szarlotka z budyniową pianką 381

kruchy spód : 300 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 3 żółtka 4 łyżki cukru  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wanilia - cukier lub pasta Składniki na nadzienie jabłkowe : 1 kg jabłek 1 - 2 łyżki cukru 4 łyżki rodzynek 2 łyżki rumu Składniki na piankę budyniową 3  białka 120 g cukru - 3/4 szklanki(...)Włożyć do rondla, zasypać cukrem i dusić do miękkości. Część jabłek się rozpadnie, część pozostanie w kawałkach. Umyte rodzynki zalać rumem i połączyć z uprażonymi jabłkami foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, następnie wmieszać wsypany przez sitko budyń ciasto z lodówki rozwałkować między

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ucierana szarlotka 253

25dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce śmietany. Następnie do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć(...)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu szarlotkę oblać polewą czekoladową.     Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Kaczka pieczona z jabłkami 136

pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek(...)spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem. Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C.  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 169

Można formę ułożyć na większej blaszce, żeby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem. (Jeśli jabłka są mniej soczyste, wtedy nie powinno nic wyciekać.) Mąkę, kaszkę, cukier, proszek do pieczenia i kardamon wymieszać razem. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.  1/3 sypkich składników wysypać do foremki. Lekko nią potrząsając rozprowadzić je równomiernie. Na to nałożyć połowę startych jabłek(...)porcję suchych składników, a na to resztę jabłek i resztę suchych składników. W skrócie: suche -> jabłka -> suche -> jabłka -> suche Na końcu na wierzchu równomiernie pookładać grube wiórki zimnego masła. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Wierzch powinien być lekko przypieczony. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pagórki jabłkowe 219

mąki pszennej T500 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia  Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki cukru cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę(...)wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i  podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć brzegi

Ala piecze i gotuje
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 156

obkleić nim 3/4 jabłka. Do środka jabłka włożyć bakalie, dodać pół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki(...)poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 7. Jabłka podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 173

obkleić nim 3/4 jabłka. Do środka jabłka włożyć bakalie, dodać pół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki(...)poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 7. Jabłka podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Mazurek czekoladowo-jabłkowy 148

resztek ciasta zrobiłam kratkę ..Mój mazurek był pieczony w blaszce kwadratowej i zostało mi trochę ciasta , więc zrobiłam dodatkowo kilka babeczek, które wypełniłam tym samym nadzieniem. Ciasto: • 40 dag mąki • 4 łyżki cukru pudru • 20 dag margaryny • 1 jajko • 2 żółtko • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienie z jabłek: • 4 duże jabłka • 0,5 galaretki cytrynowej(...)uformować wałeczki. Zapleść po dwa i obłożyć nimi boki ciasta.Z ciasta zrobić kilka paseczków i ułożyć kratkę na cieście. Dno ciasta nakłuć widelcem. Ciasto piec około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjąć i wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażyć około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około

Moje domowe kucharzenie
Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką 148

jajka, masło, coca-cole i mleko. Składniki suche łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę i jabłka. Masło drobno kroimy, następnie rozcieramy palcami z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy(...)kosteczkę. Podsmażamy do małym ogniu przez około 15 minut, tak aby się rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon. Ciasto wyciągamy po 30 minutach, nakładamy na wierzch jabłka, następnie wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez 20-25 minut

Mania Gotowania
Kacza pierś w jabłkach 132

powstałego podczas pieczenia kaczki jako sosu. Przepis obejmuje 3 piersi, jednak śmiało można go wykorzystać do upieczenia całej kaczki. Należy wtedy zamiast obkładać nadziać jabłkami oraz wydłużyć czas pieczenia. Gotowe! Smacznego! Kaloryczność porcji pieczonej kaczki bez skóry 100 g = około 250 kcal

IzaGotuje
jablecznik bez jajek 354

Nagrzać piekarnik i przygotować jabłka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek . Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo(...) do góry zaokrągloną częścią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier. Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki

w mojej kuchni
Muffiny / babeczki jabłkowe 214

Pyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto(...)blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru  - 4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cynamonu - 4 łyżki mleka - 100g miękkiego masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 średniej wielkości jabłka (2 starte na grubych oczkach tarki i 2 pokrojone w kostkę) * kruszonka: - 100g masła zimnego - 1 szklanka mąki - 4 łyżki cukru brązowego - 1 łyżeczka cynamonu * dodatkowo: - cukier

CookYourself
cynamonowe jabłka z rodzynkami w babeczkach... 142

Składniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, maślanka 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 3 sztuki, rodzynki 10 dag, cynamon 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba jajka, olej, maślanka, cukier rózgą dobrze wymieszać wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać tylko klika razy 14 sztuk foremki silikonowe(...)każdej foremki dać kilka kosteczek jabłek, kilka rodzynek, ciut cynamonu do pełna nałożyć ciasto i piec w 200C około 30 minut wystudzone babeczki posypać pudrem cukrem................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 131

myśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną z okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi(...)strony, najpierw skórą od dołu. Patelnię deglasujemy odrobiną cydru. Jabłka obrane ze skórki kroimy w "księżyce" i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłka wykładamy pierś, obsypujemy dookoła żurawiną i zalewamy resztą cydru. Pieczemy pod przykryciem przez dwie godziny - pierwsze 1,5 godziny w 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C, a ostatnie pół godziny w 160 Normal

Delicious Titbits
Babka z jabłkami 241

powoli mąkę. W osobnym naczyniu, białka ubić na sztywną masę. Do masy żółtkowo-mącznej dodać ubite białka. Za pomocą, np. trzepaczki delikatnie połączyć je z ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (z 1 jabłka powinno powstać 8 kawałków). Wlać połowę ciasta. Ułożyć połowę jabłek. Następnie wlać odrobinę ciasta(...)przykryło jabłka) i ponownie ułożyć resztę jabłek. Wlać pozostałe ciasto. Jabłka muszą być pod ciastem, więc jeżeli jakiś kawałek wystaje – to można go delikatnie wbić w ciasto. Piec około 45 minut w 180ºC . Po upieczeniu, ostudzić i posypać cukrem pudrem

Ugotować

Proponowane wyszukiwania