pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:44/263)

Salceson - najprostsze ciasto z jabłkami 187

wykonanie zajmuję chwilę. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu  120 ml mleka 2% 2 średnia jabłka  aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy(...)mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe 119

stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj jajko z cukrem. Dodaj olej i jabłko, zmiksuj ponownie. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąki, amarantusa, cynamon, sodkę, proszek do pieczenia, sól). Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 10 minut. * Można dać 2 jabłka, ja akurat dałam jedno. **Ciasteczka są mało słodkie, jeśli wolisz słodsze, dodaj więcej

Corner With Recipes
Pełnoziarniste babeczki z jabłkami i orzechami laskowymi 459

pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko 2 duże łyżki startego cynamonu/opakowanie gotowego 2 jabłka 100 g orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli      Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, orzechy laskowe rozgniatamy płaską powierzchnią noża na drobniejsze kawałki, nie starając się jakoś specjalnie (takie konkretniejsze cząstki

sama złodycz
Szarlotka na kruchym cieście 1712

dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać(...)wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha

Ala piecze i gotuje
Jabłeczna muffina 167

łyżki mąki żytniej (w moim przypadku Gdańskie Młyny) 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko  60 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu  1 łyżka cukru trzcinowego  1 średnie jabłko aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę żytnią(...)pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i ubitą na sztywno pianę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy na natłuszczonej kokilki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Murzynek 6866

lubi słodsze wypieki to 1,5 szkl.) 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jaja (oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy(...)dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 min. w temp 180 (piekłam 55 min). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Po prostu szarlotka :) 226

ulżyć :)    Szarlotka Składniki: Ciasto: 5 jajek; 1 szkl. cukru; 1 1/2 szkl. mąki pszennej; 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy (ja kupiłam o smaku zielonego jabłuszka :)); 3 łyżki cukru; Do dekoracji: cukier puder.   Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych; kroimy(...)pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy. Dodajemy do ubitych jajek. Rozpuszczamy margarynę i gorącą wlewamy do reszty składników - mieszamy bardzo delikatnie. Połowę ciasta przelewamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i zalewamy je pozostałym ciastem. Całość

Miksturownik
Rolada z jabłkami 114

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1-2 cm. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem i mieszamy. Blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier małą ilością masła. Rozkładamy jabłka. Posypujemy skórką otartą z cytryny, przelanej uprzednio wrzątkiem. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na wysokich obrotach, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru(...)proszkiem i stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy łyżkę oleju. Masę równomiernie rozkładamy na jabłkach i wyrównujemy. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ok. 25 minut. Roladę odwracamy na drugą stronę – kładziemy na wierzch bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko

Poezja smaku
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 247

oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka 1 op. cukru wanilinowego Winiary 1 łyżka przyprawy do szarlotki lub cynamon *Szklanka o poj. 250 ml Masło kroimy w kostkę. Wszystkie(...)już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z kilkoma

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT JABŁKOWY 203

przykryty cynamonem.  SKŁADNIKI  ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu

RAROSSA
Fale Dunaju z rabarbarem 205

Fale Dunaju w oryginale piecze się z jabłkami ale czemu nie eksperymentować ? Zaproszono mnie na wydarzenie "Ciasto na niedzielę" [ klik ] i ponieważ kocham rabarbar to postanowiłam zrobić właśnie Fale Dunaju z rabarbarem. Ciasto wyszło rewelacyjnie, polecam każdemu, słodycz kremu budyniowego i kwaskowatość rabarbaru, pyszota. Zachęcam do pieczenia i korzystania z rabarbaru wszak sezon jest teraz na niego

Moje Małe Czarowanie
Jabłko w cieście 136

leguminy ,to ją również trochę zmieniłam i nareście mogę ją wykorzystać. Najczęściej na śniadanie. Skladniki 1 szklanka mąki 150 g kefiru 2 jajka 5-6 dużych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli puder do posypania ( jeśli ktoś chce) olej do smażenia Wykonanie Jabłka obieram i kroję w talarki grubości 1 cm. Gniazda nasienne wykrawam. Do miski(...)wsypuję mąkę,proszek do pieczenia ,sól ,mieszam ,dodaje żółtka i kefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste  (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało

Eli Gotowanie
Sernik jabłkowo-cynamonowy 250

dusze i ciała:) Składniki: kruchy cynamonowy spód: 160 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 100 g margaryny 2 żółtka płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli masa jabłkowa: 4-5 średnich jabłek (waga po obraniu około 400g) sok z połowy cytryny (chyba że macie bardzo słodkie jabłka to sok z całej cytryny) 2 łyżki masła(...)cukru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon przesiać. Wymieszać. Dodać sól, margarynę i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na godzinę do lodówki. Po tym czasie tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 3/4 ciasta z lodówki, wyrównać. Podpiec

na moim stole...
Szarlotka migdałowa 205

lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień.  Tak też dzisiaj, zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem od Miody Wileńskich . Zakochałam się w tym miodzie jest po prostu rewelacyjny. Szarlotkę podałam na talerzyku z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 7% zniżką. Składniki(...)czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 262

125g margaryny roślinnej - stopionej i schłodzonej   1 jajo - całe   1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem szczypta soli   120ml mleka - ciepłego   50g świeżych drożdży   słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru.  Odstawić do wyrośnięcia(...)rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku.  Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby jabłka nie wypływały podczas pieczenia.  Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze.  Farsz jabłkowy ma to do siebie że jest mało

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania