Składniki: 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 margaryna, 2 jabłka, krem: 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 1 masło, polewa: 1/2 czekolady gorzkiej, 1/4 szklanki kremówki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)margarynę. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy jasne ciasto, następnie ciemne. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, układamy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na niego
Aga w kuchniDodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje charakterystycznego smaku. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1 kg jabłek (obranych) 2 szk wody 0,5 szk cukru cynamonowego 0,5 szk cukru 50 g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe Bita śmietana 500 ml kremówki(...)proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 min. Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę
Ala piecze i gotujemały przerywnik od moich kuchennych eksperymentów ;) Muffiny z tego przepisu są idealne jako szybki wypiek do kawy, kiedy nie mamy czasu na dłuższe pieczenie. Bardzo szybko można je zrobić, wykorzystując domowy mus z jabłek. W środku są wilgotne i zdecydowanie najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, nawet jeszcze na ciepło :) Dodatkowo z przepisu mogą skorzystać osoby na diecie bezglutenowej(...)Muffiny gryczane z musem jabłko wym Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli zależy nam na całkowitym braku glutenu, wybieramy ten bezglutenowy) 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego 100 gram musu jabłkowego 1/4 szklanki mleka Jajka rozbijamy razem z mlekiem. Dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mus jabłkowy
FitKotcytryny 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. cukru kokosowego 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki dżemu skórka cytrynowa kandyzowana imbir kandyzowany Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , dodać oba rodzaje cukrów i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać olej i dżem, wymieszać.Do jabłek dodać suche składniki, mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki .Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniedużą blachę: Ciasto: 6 jajek 2 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 22 dag masła lub margaryny 4 duże jabłka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Krem: kostka masła lub margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru(...)jednym żółtku. Następnie wlać masło/margarynę. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekane orzechy i jabłka. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Blat kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę. Dosypywać powoli cukier
My simple kitchendrobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy(...)sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Polewamy nią wystudzone ciasto, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Bon Appetit MałgorzatyDziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down(...)wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i odstaw
karmelowysoli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 180 ml mleka cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii (pół łyżeczki) 2 jabłka kilka kropel cytryny cynamon Zmiksować masło, cukier, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobny naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników i zmiksować(...)gładką masę. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i wymieszać z cytryną i cynamonem. Wlewać do foremek po łyżeczce ciasta, łyżeczce jabłek aż do wypełnienia foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku. Zajadać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem
Humanistka w kuchnikratką Składniki: Ciasto: 400 g mąki krupczatki 200 g schłodzonego masła 1 jajko 2 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego cukier puder do posypania Masa jabłkowa: 2 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli chcecie aby jabłka były bardziej słodkie możecie dodać więcej) 1 opakowanie cukru(...)ciasto leciutko się zarumieni. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski o szerokości około 3 centymetrów. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy je paskami, układając je najpierw poziomo, a następnie pionowo. Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Posypujemy cukrem pudem
Mania Gotowaniaudka kurczaka majeranek jarzynka 2 zabki czosnku 3 liscie laurowe polowka jablka oliwa rekaw do pieczenia Mieso myjemy i osuszamy Na rece wylewamy oliwe i kazde udko smarujemy nia Posypujemy jarzynka i majerankiem Wkladamy do rekawa i do srodka wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, liscie laurowe i pokrojone w cienkie plasterki jablko
Klaudynkowa kuchniaSkładniki: 185 g masła w temperaturze pokojowej 125 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 250 g mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka 4 jabłka 1 łyżka cukru ½ łyżeczki cynamonu Kilka łyżek dżemu ( oryginalne morelowy, ja dałam dyniowy) Wykonanie: Tortownicę 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni(...)mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wymieszać ciasto. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy. Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ostrożnie ponacinać połówki od zewnętrznej strony. Ułożyć na cieście nacięciami do góry. Posypać cukrem i cynamonem. Wstawić do pieczenia na około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ponownie wstawić do pieczenia
Sto kolorów kuchnisię rozpadły musimy wydłużyć czas podsmażania. Ja osobiście wolę czuć w cieście całe kawałki jabłek, więc nie duszę ich zbyt długo. Odstawiamy jabłka do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy je w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy(...)czas miksując. Kiedy piana będzie błyszcząca i mocno ubita dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie, aby mąka dobrze połączyła się z pianą. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, a następnie pianę. Ścieramy na wierzch resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy około 45 minut. Na ostatnie 15 minut wyłączamy dolną grzałkę, aby podpieczony spód się nie spalił. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem
Mania Gotowaniamąki tortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię(...)spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Jabłka obrać, pokroić i gotować na małym ogniu aż zaczną się ropadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Nie podaję ilości cukru i cynamonu, gdyż ich ilość
cucinaredrugiej misce mieszamy cukier z proszkiem do pieczenia i mąką.Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy. Pod koniec dodajemy startą marchewkę z jabłkiem.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ja. Nakładam masę do 4/5 wysokości.Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Studzimy w formie.W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem śmietanki, w której następnie
Słodkie Przyjemnościjabłek (słodko-kwaśnych) 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia trochę rodzynek Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wymieszać. Dodać resztę składników i wszystko razem zamieszać. Dwie małe foremki keksówki posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć folią(...)aluminiową. Przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Oryginalny smak