dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń(...)Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 35 minut
Tradycyjna Kuchniawsadzić do lodówki. 3. Do mąki dodać 4 łyżki cukru, miękkie masło, proszek do pieczenia. 4. Ciasto zagnieść. 1/2 rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a pozostałą część wsadzić do zamrażalnika. 5. Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Wyłożyć na ciasto. 6. Białka ubić na sztywno. Dodać 1/2 szklanki cukru oraz budyń i opcjonalnie barwnik. Dokładnie połączyć(...)wyłożyć na jabłka. 7. Na masę z białek zetrzeć drugą część ciasta. 8. Piec w temp. 180 st. C początkowo opcja dół, a po ok. 25-30 min. opcja góra-dół
A Ty Smakuj MnieBakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce - wszystko tu jest. Składniki : 5-6 sporych kwaśnych jabłek szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej szklanka bakalii (rodzynki , orzechy, migdały , suszona żurawina , morele ) łyżeczka cynamonu. Wykonanie : Jabłka umyć , wydrążyć środek , pokroić na kawałki(...)kroję ze skórką) Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę. Wymieszać. Piec ok 50 min w 180'C Smacznego :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem , bądź oblać lukrem. Polecam
Malinowa Kawiarenkainny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!! Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18% 3/4 kostki masła lub margaryny Jabłka: 12-13 jabłek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy, np: kukurydziana(...)zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód nasypuję bułkę tartą. Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto, posypuję odrobiną cukru i cynamonu. Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam
Ciasteczkowy Potwórjest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast.Bardzo prosty do przygotowania. Składniki na 1 keksówkę: 450 g kwaśnych jabłek 50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol) 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g suszonych fig 50 g posiekanych migdałów 50 g rodzynek 3 łyżki soku jabłkowego Wykonanie: jabłka obrać(...)kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką figi pokroić w drobna kostkę,posiekać migdały,dodać rodzynki i pozostałe składniki.Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto.Uformować i Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki piec w 175`C 60-70 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wysokości. Słoiczki należy wcześniej dobrze posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. (zdjęcie wysyłam na maila) Karolina za miniszarlotkę Składniki na miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu(...)Smarujemy kokilki olejem rzepakowym i obsypujemy płatkami owsianymi. 4. Napełniamy kokilki duszonymi jabłkami. 5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. 6. Obsypujemy jabłka kruszonką. 7. Miniszarlotkę pieczemy w 180 ⁰C przez 30 min. W ciągu 5 dni proszę przysłać na mojego maila zkuchnidokuchni77@interia.pl adres do wysyłki nagrody wraz z numerem telefonu. Po upływie tego
Z Kuchni Do Kuchniłyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru(...)kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Dodać mak , wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka ( najlepiej winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy. Całość wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy , wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane kaszką
Smaczne Zdrowezimnego masła lub margaryny; 3 żółtka; Nadzienie: 3 białka; 1/4 szkl. cukru, ja dałam cukier puder; 3 średniej wielkości jabłka. Oddzielamy żółtka od białek. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao z czekoladą. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy i formujemy wałek, który dzielimy na dwie części: większa 2/3 i mniejsza(...)kroimy na drobne kawałki następnie wykładamy na przestudzone ciasto. Z białek ubijamy pianę, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch ucieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy 40 - 45 min. w temperaturze 180 stopni. Wyszło niebo w gębie!!! Smacznego
Miksturownikkruchy spód- czyli na miodowe ciasto- -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy(...)polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem. Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się. Ja dałam na 5-7 minut. Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia 1 kostka margaryny 2 jajka - 1 całe i żółtko 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka octu *Dodatkowo: kilka słodkich jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, jajka, kwaśną śmietanę i ocet. Wszystko zagniatamy na jednolitą kulę, dokładnie, jeżeli to konieczne można podsypywać mąką. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę(...)dwóch do lodówki. Jabłka obieramy kroimy w niewielka kostkę. Gdy ciasto "odczeka" swoje w lodówce wałkujemy je bardzo cienko, podsypując mąką. Kroimy kwadraty takie miej więcej 7x7 centymetrów. Na środek wykładamy jabłko i zlepiamy przeciwległe rogi, potem mocno zaciskamy na środku, aby się nie rozkleiło. Wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego
Piekę, bo lubięsię jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy(...)się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz
Smakowy Rajsernikowa (porcja dla mamy i potomka) 4 łyżki płatków owsianych lub innych (np. orkiszowych) pół szklanki mleka (u nas ryżowo-kokosowe) 125g sera ricotta 1/2 dużego jabłka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko garść bakalii (świetnie komponują się rodzynki, orzeszki ziemne i nerkowce) cynamon Wieczorem zalać płatki mlekiem i odstawić pod przykryciem, żeby przez noc napęczniały. Rano rozgrzać piekarnik(...)obrać jabłko, zetrzeć je na tarce albo pokroić w półpasterki, wrzucić do rondelka, posypać cynamonem (u nas 1/2 łyżeczki, ale najlepiej ilość dopasować do siebie), wlać na dno odrobinę wody, żeby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem mniej więcej 5 minut, aż nieco zmiękną. Jak nieco przestygną, dodać je do płatków razem z ricottą i proszkiem do pieczenia. Oddzielić
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1 budyń na 750 ml mleka 2,5 szklanki mleka(...)proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe,wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić 3. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w plastry dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie,następnie wlać wodę gotować całość 2 minuty, po czym zestawić
Wanilia i KardamonSkładniki: -1,5 kg jabłek -300 g mąki pszennej -200 g margaryny -100 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -1 łyżka masła -1 łyżka miodu -cynamon -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy miód, cynamon i mieszamy(...)dajemy do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy większą część ciasta na grubość ok. 1 cm, a na to wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 175 stopniach przez ok 30-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
KasiekGotujeObieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki, wrzucamy do garnka i pod przykryciem wkładamy do piekarnika, gdzie w temperaturze 100-120 stopni (góra-dół - termoobieg) mają się "rozlecieć". Gdy jabłka zmiękną dusimy i zamienią się w mus, dusimy je tłuczkiem do ziemniaków, wsypujemy cynamon (sporo! My dajemy co najmniej 1 opakowanie całe), dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym, ale jeśli(...)minimum godzinę. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg), Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy. Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy startym ciastem. PIECZENIE: około 40 minut w temp. 180 stopni
Wypisz Wymaluj