Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, w trakcie dodawać po łyżce wody Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć co najmniej 4-5 jabłek. Większa ilość jabłek nadałaby ciastu
Proste PotrawyCiasto podzielić na 2 części. Spód tortownicy wylepić cienko połową ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut. Ciasto wyjąć z pieca, ułożyć jabłka na podpieczony spód i pokruszyć pozostałą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 min ( do suchego patyczka ). Podawać z lodami waniliowymi
Atlas Smakówżurawinowy Żurawina ze słoika (u mnie domowa, wcześniej przygotowana) Odrobina soku z pomarańczy Kawałki skóry po upieczeniu piersi (u mnie 2-3 małe kawałeczki) 2 kawałki jabłka z pieczenia Wykonanie Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na gładki sos. Pozostałe 1 duże jabłko pół pomarańczy 1 średnia cebula Zamarynowaną pierś wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy z niej(...)przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka kroimy w cząstki, pomarańcze w kawałki (i tak się rozpadnie) i cebulę. Wszystko dorzucamy do piersi i polewamy tłuszczem z patelni pozostałym ze smażenia. Przykrywamy folią aluminiową podziurkowaną widelcem (aby para miałą ujście) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem, następnie kolejne
Symfonia Smakówgórze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie. Szarlotka z tego przepisu(...)jajek (żółtka i białka osobno) 0,5 + 0,5 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 325 gr zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy
Mieszam w Garnkucytryny wisnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 lyzka skorki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypuklej czesci jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku(...)delikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane. Na zurawine kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
Słodkości i nie tylkopokojowa temperatura produktów które będziemy używać. Zapraszam ! Składniki na formę keksową 3 jajka jogurt naturalny 150 gr jedno spore jabłko najlepiej kwaskowe aromat waniliowy 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 szkl cukru Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)najniższych obrotach miksujemy przez krótką chwile miksujemy tylko do połączenia się składników. 2. Keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem, przelewamy ciasto, układamy pokrojone jabłko i pieczemy około 50-55 min w 190 stopniach. Smacznego
Gotowanie...to proste !masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1/2 słoika prażonych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Dodatkowo: 2 białka 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy kruszonkę(...)dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Po wierzchu posypujemy obficie kruszonką
Chocolate Muffin Blogprostą. Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :) Składniki : 25 dag zmielonego maku 6 dużych jaj 7 łyżek kaszy manny 4 jabłka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru(...)Przygotowanie : Mak zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku Jabłka zetrzeć na grubej tarce Do masła dodawać mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia - dobrze utrzeć Starte jabłka dodać do masy, wmieszać je łyżką drewnianą Białka ubić na pianę i dodać ją ostrożnie do całości Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz
Proste PotrawySkładniki: 7 średnich jabłek 1 szklanka cukru 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić(...)miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie wymieszać i odstawić na 1h. Jajka roztrzepać z odrobiną soli wlać do jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać. Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około
O kuchni z uczuciemZdecydowanie jestem łasuchem, a z resztą P. też. Dlatego kiedy tylko mogę, piekę. Lubię to robić, lubię też próbować nowych rzeczy i wymyślać nowe przepisy. Kiedy wczoraj zostałam obdarowana pięknymi jabłuszkami musiałam zrobić z nich jakiś deser. Zdecydowałam się na... Tartę z budyniem i jabłkami Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru(...)Celsjusza. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Najpierw w ósemki, a później w dość cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na wierzch układamy jabłka. Całość pieczemy jeszcze 30 min. Po ostygnięciu wierzch możemy posmarować lub zalać cienką warstwą galaretki. Można także przygotować ozdoby z karmelu. Kiedy cukier rozpuścimy na patelni, wylewamy jej zawartość
Ratunku obiadDodatkowo:9 jabłek 2 łyżki śmietany + 1 łyżka gorącej wody1 szkl cukru pudru Wykonanie:Obieramy jabłka, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem. Miękkie(...)masło, jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka
Smaki EdytySkładniki: 6 jajek niecała 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 jabłka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i posypać cynamonem. Wlać ciasto do formy a następnie dodajemy kawałki jabłek. Po upieczeniu
The Sweet Damselprzepisu siostry Anastazji na rajską roladę , który to dodam następnym razem. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średniej wielkości jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować masłem i posypać cukrem waniliowym. Na to zetrzeć umyte i obrane ze skórki jabłka. delikatnie rozłożyć(...)całej powierzchni blaszki. Białka ubić na pianę dodając po trochu cukier i po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko
Ciasteczkowy Potwórłyżeczki, jabłko winne 4 duże, mąka tortowa 1 łyżka, brzoskwinie 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i na dnie rozsmarować(...)jabłka ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki na ciasto dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY
W Mojej Kuchni Lubiętakiej formie trafiają na blachę. Cóż więcej dodać, szarlotka jest bardzo smaczna. Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki kaszy manny ½ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 12 średnich jabłek Cukier wanilinowy 200 gram schłodzonego masła Cukier puder Wykonanie: Blachę do ciasta smarujemy tłuszczem ( blacha ok 28 x 23 – mniejsza od typowej ). Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek(...)pieczenia razem mieszamy. Dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy ( i wypijamy J ). Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Na blachę sypiemy 1 część sypkich produktów, potem jabłka, ponownie sypkie produkty, jabłka i znowu sypkie produkty. Na samą górę ścieramy na tarce ( o dużych oczkach )schłodzone masło. Pieczemy
Smaki Ewy