pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:72/263)

Ciasto marchewkowo - jabłkowe 164

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 2 jabłka, 2 - 3 łyżeczki cynamonu, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 szklanki startej marchwi, 1/4 szklanki piwa, szczypta soli, 1 kubeczek śmietany 30%, cukier(...)cytryny do smaku. Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka zetrzeć na cieniutkie plasterki. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać stopniowo resztę składników. Na samym końcu dodać jabłko i marchew. Całość przelać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto posmarować śmietaną. Można posypać

kulinarnajamka.blogspot.com
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 186

umiaru Kruche, smaczne Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) : Składniki na około 8 sztuk: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota(...)proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 211

pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga zamiast jablek moga byc truskawki cale, truskawki w kawalkach, brzoskwinie, rabarbar, borowki, sliwki ,wisnie , czeresnie itd…) 4 jajka Jak przyrządzić? 1) Najpierw włącz piekarnik(...)koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy.   Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka lub truskawki lub inne owoce ktore kochamy <3 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy nie więcej niż 30 min. Czas przygotowania: Pieczemy 30 minut, pilnujcie, aby skórka się za bardzo nie przypiekła. Samo przygotowanie masy

Z Kuchni Do Kuchni
Biszkopt z jabłkami i pianką 140

pianka z mleka skondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać(...)dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.  Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania].Wymieszać , lekko przestudzić i wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka 437

wykładamy na uprzednio podpieczony spód. Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkowujemy przez folię na papierze do pieczenia, na wielkość naszej blaszki. Z ciasta zdejmujemy folię, zwijamy je w rulon razem z papierem do pieczenia, a następnie rozwijamy je na wierzchu ciasta stopniowo zdejmując papier.  4. Szarlotkę pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia(...)rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około

Kuchenne aromaty
Jabłka w cieście otrębowym 143

Plastry jabłek w złocistej, cynamonowej, otrębowej panierce ;) Składniki: 1 duże lub2 małe jabłka 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki otrębów 4 łyżki serka homogenizowanego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 4 rozkruszone tabletki STEWII Sposób przygotowania: Jajko, otręby, serek, proszek do p., cynamon, STEWIĘ mieszamy razem i dostawiamy na bok, żeby otręby spęczniały(...)czasie jabłko myjemy, obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plastry tak przygotowane jabłko maczamy z obu stron w cieście i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni gotowe jabłka w cieście polewamy miodem  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybka szarlotka Wasa (Waslotka) 246

cukru użytego do posypania jabłek i roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i posypujemy powstałą kruszonką jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 -20 min do lekkiego przypieczenia jabłek. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

Malinowe Pocałunki
746. Żądza spełniona. 187

Kawalek szarlotki, jogurt Naturalny  Chciałam szarlotki, miałam jabłek, CZAS ...? czas się zawsze znajdzie. Pierwszego Raz ja piekłam, jeszcze troche do dopracowania, choc i tak Nigdy nie nie dorównam szarlotce którą piecze moja ciocia (ciasto dzieciństwa )ale miała dużo jabłek, tak jak lubię, choć muszę pamiętać by nie zostawiać ich na sitku, bo dziwnego koloru nabierają

More food, love and dreams
Odchudzona szarlotka 208

szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić(...)wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem 159

przygotowania. Znika z talerza w oka mgnieniu.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 100 ml wody 2 opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych(...)pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Puree selerowo – ziemniaczano- jabłkowe 195

prostu urozmaicić zwykłe danie jadane zawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej wieprzowiny(...)najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu). * Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie sosu , bez marchewki. Podgrzałam podlewając kilkoma łyżkami śmietanki i dodając masła.A że nie było marchewki to mogłam zrobić do niej kremowe puree z dodatkiem selera i jabłka. Zamiast surówki podałam cieniutkie plasterki jabłka

Buniabaje w kuchni
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 117

blachę Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki(...)jabłek wraz z resztą składników nadzienia i dobrze wymieszać. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Dodać nadzienie i równomiernie je rozłożyć. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nożem lub ozdobnym radełkiem pociąć na paski. Układać je na wierzchu tworząc kratkę. Posypać resztą rodzynek. Żółtka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem posmarować kratkę z ciasta. Piec

My simple kitchen
Szarlotka w papilotach 197

wykorzystać każde kruche ciasto. Ja robiłam tak jak zawsze robię ;) 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 kostka masła, margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia małe opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka  Kilka szt jabłek. Nie powiem ile bo tu chodzi o "obierki". ;) cukier brązowy i cynamon do posypania jabłek Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Masło kroimy(...)Wyjmujemy i studzimy. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i jabłkiem. Formujemy z obierek róże i układamy na upieczone ciastka. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 30 min w 180 st.  Smacznego

Malinowe Pocałunki
Ciasto makowo jabłkowe 186

jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :) Ciasto: 20 dag maku (suchego, zmielonego) 40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki) 125g margaryny (pół kostki) 30 dag cukru pudru 6 łyżek kaszy manny 6 jajek 2 łyżeczki proszek do pieczenia Polewa: 2 łyżki masła 2 łyżki wody 1/2 szklanki cukru(...)łyżki gorzkiego kakao Do dekoracji przykładowo: płatki migdałów kokos Miękką margarynę ucieramy, z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy  mak, po chwili jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą  blaszkę wyłożoną pergaminem (około

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 127

łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej                                      aromat -ok. 30 dkg jabłek szarlotkowych    Z drożdży, cukru, połowy mleka i połowy szklanki mąki sporządzamy rozczyn. Wlewamy go do miski z trzema szklankami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Twaróg rozdrabniamy widelcem(...)się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.    Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły. W dwa prostokąty zawijamy jabłka.    Układamy je na dnie blaszki.    Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramy brzegi ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania