pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:78/263)

Jabłecznik z migdałową posypką. 123

soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka oleju  5 jabłek POSYPKA: 3 łyżki płatków migdałowych 1-2 łyżki brązowego cukru      Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy(...)wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Migdały mieszamy z cukrem. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut (jeśli zbyt szybko się

Rozpustne gotowanie
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 136

pachnącą szarlotkę. SKŁADNIKI 2 czubate szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru  250 g zimnego masła 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Cynamon  Cytryna 7 średnich jabłek  Wykonanie     Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, szybko zagniatam .    Ciasto dzielę na 2 równe części, zawijam w folię(...)pół godziny wyciągam jedną cześć ciasta, równomiernie rozkładam na dnie tortownicy. Na ciasto nakładam lekko odciśnięte jabłka. Na jabłka nakładam drugą cześć ciasta, które rozrywam na małe kawałeczki.  Szarlotkę piekę  około 45-50 minut w 180'C  do zarumienienia wierzchu ciasta.  SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Drożdżówki z jabłkami 1987

nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę.  Zimne drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami. Razem ze mną piekły: Iza - Smaczna Pyza

Ala piecze i gotuje
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 197

około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki.  Orzechy posiekać na drobne kawałki. Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia

Ze smakiem i z pasją
Szarlotka tradycyjna nie tradycyjnie czyli szarlotkowa tarta 146

drobnego cukru 80 g śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 2 kg jabłek cynamon cukier puder     Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut. Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną większą, drugą mniejszą(...)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dziurkujemy. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, na wierzch układamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy robimy krateczkę i kładziemy ją na wierzchu. Pieczemy około 60 min. w tem. 180 -200 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.        SMACZNEGO

Lili w kuchni
MUFFINY Z JABŁKAMI 89

jabłko migdały lub orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Jabłko ubrać i w drobną kostkę pokroić. Przygotować sobie dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać mleko, olej wymieszać łyżką. Do mokrych składników dodać suche wymieszać, następnie dodać pokrojone jabłka. W przypadku gdy ciasto okaże się zbyt(...)gęste dodać trochę mleka sądzę, iż wystarczy około 50 ml, ale najlepiej dodawać po troszeczku. Należy pamiętać by ciasto pozostawić troszkę grudkowate, co nadaje miękkość muffinkom. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 510

drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta

Rozpustne gotowanie
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 128

zszywamy wykałaczką.   Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2  godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pomarańczami i  część jabłkami. w miedzy czasie robimy kluski

MarciochaKucharzy
Ciasto amerykańskie 247

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 5 śliwek suszonych garść orzechów włoskich 3 jabłka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dolewamy po trochu olej. Do osobnej miski(...)przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mąki i łączymy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy orzechy, śliwki i jabłka. Przekładamy do keksówki o wymiarach 12x32. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Myślał indyk o niedzieli... 175

przebić, ale nie zmienia to faktu, iż należy wykonywać to ostrożnie. W tak przygotowanej kieszonce delikatnie umieściłam mięsny farsz. Wejście zapięłam wykałaczką.  Zapętlona pomarańcza Pieczone prosiaczki mają w ryjku jabłko, a nasz indor będzie miał w dupce pomarańczkę ;) A dlatego, by nadała ona aromat mięsu od wewnątrz. Przed umieszczeniem jej w tuszce podgrzałam ją 30s w mikrofali(...)równomiernego upieczenia. Ptaka ułożyłam na plecach, udkami do siebie, a następnie... Opisując to sama się zapętliłam,  więc od razu odsyłam  tutaj .  Ostatnie poprawki Brytfankę, na której piekłam indyka, polałam oliwą. Ułożyłam na niej podłużne połówki marchewek, robiąc coś na wzór rusztowania. Na nich umieściłam indyka, którego na sam koniec posmarowałam oliwą, obsypałam ostrą papryką, majerankiem i powtykałam

bastalena
Racuchy z jabłkami 153

mleka zsiadłego, jogurtu lub kefiru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże lub 3 małe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce

królestwo garów
Muffiny czekoladowe 167

szkl. wody 1/2 jabłko 4 łyżki dowolnego mleka 4 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 4 czu­bate łyżki mąki pszen­nej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 banan masło orzechowe (najlepiej 100% orzechów) Wodę zagotować i wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pozwolić płatkom napęcznieć. W tym czasie obrać połówkę jabłka i zetrzeć na tarce, dorzucić(...)jakiś czas przemieszać, żeby nie przywarły do dna. Przestudzić. Mleko, olej i jajko roztrzepać, żeby się połączyły, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dorzucić przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłkowe chmurki 276

łyżki wody 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania:1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa:1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku  Składniki na bezę:6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukruŻółtka, wodę, cukier(...)proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1). Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do garnka, dolać około 100 ml wody i chwilę zagotować. Dodać cukier i cynamon do smaku. Przemieszać. Jeszcze przez

Świat Ciasta
Piernik z żurawiną i białą czekoladą 219

szklanki miodu 1/2 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika ( przepis klik ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu 3/4 szklanki piwa ciemnego JABŁKA Z ŻURAWINĄ: 250g świeżej żurawiny 250g jabłek (po obraniu) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka soku z pomarańczy skórka z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny BIAŁY(...)piwo i dokładnie wymieszać. Masę piernikową przełożyć do formy 23×33 z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35min. Wystudzić. Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć na małym ogniu dodając cukier i skórkę

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania