przynajmniej dno) papierem do pieczenia i ponownie natłuścić. 2. Margarynę utrzeć z cukrem do białości (ok. 5 minut), dodawać po łyżce roztrzepane jajka i za każdym razem dokładnie miksować. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i resztą cynamonu. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką (masa będzie dość gęsta, ale ładnie się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać(...)jabłek - ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto; jeśli zostało go za mało, wystarczy, jak położymy łyżeczką kleksy ciasta pomiędzy jabłkami w kilkunastu miejscach. 4. Ciasto posypać z wierzchu migdałami i cukrem, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec min. 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyciągamy lub ewentualnie dopiekamy jeszcze 15 minut. 5. Upieczone
Kuchnia Prezydentowejpieczenia i solą. Kiedy ciasto zrobiło się na tyle gęste, że mikser już się denerwował wyjęłam je na blat i zagniotłam rękami. Powinno być gładkie i plastyczne a gdyby mocno się kleiło to można podsypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Naszykowałam blaszkę do pieczenia, o wymiarach 22x33 cm i 2 arkusze papieru do pieczenia(...)razem z ciastem włożyłam do formy a tę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 20 minut aż nieco się zezłociło. Kiedy spód do szarlotki był w piecu drugą część ciasta rozwałkowałam tak samo na drugim arkuszu i przygotowałam nadzienie. Kilka niedużych jabłek obrałam, usunęłam znich gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałki. Wymieszałam je z musem
Smaczna Pyzaplasterki banana, złożyć na pół i skleić po rogach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok 25-40 minut. Ja je piekę do momentu,aż nabiorą rumianego koloru. Zamiast jabłek i bananów, można użyć brzoskwinie, borówki amerykańskie, truskawki. SMACZNEGO
Blondynka Gotujekefiru lub jogurtu naturalnego; około 1,5 szklanki mąki pszennej; 2 jajka; 16 g cukru waniliowego; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2-3 łyżki cukru; 2-3 duże jabłka (lub inne owoce sezonowe); olej do smażenia; cukier puder do posypania; Wykonanie: Jabłka umyć, cieniutko obrać i pokroić w grubą kostkę(...)plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
In my kitchentempie niemal ekspresowym. Składniki: 5 jaj 1 szklanka i 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki bułki tartej szczypta soli 4-5 jabłek cynamon Oddzielamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz zimną margarynę(...)lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C. Smacznego
Cynamonowe szczęściekarmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem (10 porcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych(...)koła o średnicy około 26 cm. Wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20-22 cm (wraz z brzegami) i włóż jabłka z żurawinami i posyp orzechami. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu
karmelowymiksujemy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy olej i jogurt i dalej miksujemy.W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a następnie blendujemy na mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy.Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych
Słodkie Przyjemnościjednocześnie było do jedzenia, a nie do picia. Spróbowałam połączyć ją z gęstym serem mascarpone. Poszłam też na łatwiznę, bo nie chciało mi się niczego piec. I tak jest gorąco, więc po co dodatkowo podnosić temperaturę? ;) Poza tym po pracowitym weekendzie człowiek zasługuje na odrobinę lenistwa ;) Składniki : 3 suche wafle kwadratowe 250 g mascarpone 200 g śmietany 4 łyżki(...)kawy :) Po kilku godzinach tężenia w lodówce masa nadal jest puszysta. Wafle są wilgotne. Uwaga! Jedzenie tych roladek niesamowicie wciąga! -------------- Podobne: Rolada biszkoptowa z jabłkami lub galaretką Bananowce bez pieczenia
Weekendy w domu i ogrodziemasła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. - 1,5 kg jabłek - 50 g cukru brązowego - 100 g cukru(...)białego - cukier waniliowy - cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C. Czas pieczenia: 45-55 minut. Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego odejść
SMYKWKUCHNIefekt i satysfakcja gwarantowane. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe(...)ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy. masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić
Kuchcik gotujeczekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę(...)nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka 30% Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, topimy i intensywnie mieszamy. Dodajemy cukier, łączymy. Zdejmujemy z ognia, podlewamy kilkoma łyżkami śmietanki i mieszamy
BaRepasProste do zrobienia..i smaczne... 2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 szkl.oleju 2 gruszki 2 jabłka Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie razem wymieszać.Dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce.Nakładać do 3/4 wysokości foremek na mufinki..Piec
Moje domowe kucharzenieblachę 40x24 potrzebujemy: 200 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 400 g mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 80 g cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy(...)tartej i 3 łyżkami cukru. Po tym czasie wyjmujemy większą i ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch ścieramy drugą kulę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
MamaOskarkasię ich smakiem! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej pół kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu pomarańczowego 5 łyżek śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Dekoracja: Skórka z pomarańczy i cytryny Gruszki Cukier trzcinowy i puder Bita śmietana(...)Sposób przygotowania: Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi
Karczma Honorietty