pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:86/263)

Ciasto trójkolorowe 156

Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku 1 galaretka agrestowa Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posmażyć z cukrem, na końcu dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić(...)rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym razem dam mniej cukru....kroilam gorące ,jak ostyglo ładniej sie prezentowało

w mojej kuchni
Jabłecznik z kruszonką 140

Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 5 dużych jabłek 1 łyżka masła+ 1 żółtko+ 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plastry. 2. Z masła, żółtka, cukru i mąki zrobić kruszonkę. (Nie ma być zwartą(...)mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego wyrośnięcia, po tym czasie zmienić na góra-dół i piec do tzw. suchego patyczka

A Ty Smakuj Mnie
1535. Sekrecik 168

jabłek i np.pokrojonych w większą kostkę lub cieńsze plaserki. 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl.maku 1 margaryna Kasia 4 jajka 3 jabłka 2-3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć(...)tortownicy.Obrane i pokrojone w ćwiartki  jabłka  ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut,na 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami  .Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Pierś kaczki w mandarynkowej marynacie, pieczona w jabłkach 156

stroną. Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry. Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rozgrzewamy patelnię i nie używając tłuszczu, na niewielkim(...)się tłuszcz. Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka. Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je. Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Pierś dzielimy na połowę. Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca

Kuchenna Kontrrewolucya
DZIAD 94

szkl. cukru 3 jajka 20 dkg rodzynek 3 łyżeczki kakao 20 dkg orzechów włoskich 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju A jak to zrobić:     Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie ponownie wymieszać(...)Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec 60 minut w 180 stopniach

Kuchnia w opałach
Brownie w wersji light 156

mąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g   gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze(...)masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Doskonale niedoskonałe pełnoziarniste kruche babeczki z papierówką 141

którzy mają jeszcze w swoim ogrodzie papierówki. Ja niestety jestem zdana na łaskę znajomych. A jabłek nigdy nie za dużo! Smutne,że ich smak powoli odchodzi w zapomnienie...doskonale niedoskonałe.  Od ponad 50 lat co roku robimy w domu babeczki z papierówką. Piekła je moja babcia, potem mama, a teraz ja. Taka rodzinna tradycja. Więc, gdy na stole(...)innym słodzikiem i cynamonem. Wyjmij ciasto z lodówki. Może być ono lekko twarde, odczekaj zatem chwilkę. Odrywaj kawałki ciasta, spłaszczaj je dłonią i oblepiaj nimi jabłka na około 2mm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj babeczki. Możesz je z góry posmarować białkiem i posypać cukrem i cynamonem. Piecz je w nagrzanym piekarniku (180 °C) około 15-25 minut

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 199

Dzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gości, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple(...)odstawić do ostygnięcia. 6. Ostygnięte jabłka przełożyć do formy wyłożonej ciastem, z masy jabłkowej uformować mały kopczyk. Piekarnik nagrzać do 220oC na funkcji góra-dół. 7. Pozostałe dwa jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ułożyć je na środku masy jabłkowej, formując kopiec ( patrz FILM ). 8. Mlekiem posmarować brzeg ciasta w formie. 9. Pozostałe ciasto rozwałkować

Mała Cukierenka
1462.Szarlotka z jabłkami i aronią 178

żółtka 2 łyżki kakao [ nie dałam] 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem  do pieczenia i cukrem  pudrem przesiać. Dodać margarynę i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3  ciasta można dodać kakao. Schłodzić. Masa jabłkowo-aroniowa: 1 kg jabłek 250 g aronii 100 g masła 1/2 szk. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cynamonu(...)Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać masło i podsmażyć. Dodać aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodatkowo: 2 białka 1/2 szk. cukru troszkę  soku z aronii Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z aronii. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej

Moje domowe kucharzenie
Szynka wieprzowa z jabłkami 145

wszystko szklanką wody, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny, w zależności od sprzętu. Mięso powinno być kruche, a jabłka rozgotowane tak, by  razem z sosem z mięsa stworzyły samoistnie pyszna zalewę. Ja podaję z sezonową surówką i pieczonym ziemniakami. Najlepsze

Kuchenna Kontrrewolucya
Dietetyczny jabłecznik na żytnim cieście 163

konkretną okazję radzę zabrać się za przygotowania dzień wcześniej, polecam ;) Składniki: Spód: 4 jajka 1 szklanka mąki żytniej typu 2000 2 łyżeczki proszku do pieczenia 26 tabletek STEWII lub fruktoza Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu opakowanie żelatyny 2 szklanki wody STEWIA do smaku jeżeli jabłka są za mało słodkie Masa budyniowa: 2 opakowanie budyniu 3 szklanki(...)pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek miksując na najmniejszych obrotach ciasto wylewamy do niewielkiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest wypieczone odstawiamy do wystygnięcia, ja wyciągnęłam z blachy, odkleiłam papier do pieczenia, następnie wyłożyłam blachę folią spożywczą, żeby

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szarlotka z solonym karmelem 139

żółtka Solony karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g masła 150 g śmietany kremówki 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Wypełnienie jabłkowe: 3 cytryny 6-7 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mąki Dodatkowo: 1/4 łyżeczki płatków soli morskiej(...)aluminiową, dociskamy do ciasta i wsypujemy suszony groch lub fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami  i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem jabłek ciasto musimy ostudzić. Wypełnienie:  Wyciskamy sok z cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie nasiona. Obieramy jabłka i cienko kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Puchatki z jabłkiem 154

Placuszki z jabłkiem - szybkie i smaczne, wilgotne w środku, w sam raz dla niespodziewanych gości:) Porcja na ok 12 szt dużych placuszków. Najlepsze są

Kto ugości moich gości?
Szaszłyki z salami 162

podanie szaszłyków z salami z ryżem. Szaszłyki z salami 2015-04-28 13:17:17 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe szaszłyki z salami, wędzonego boczku, jabłka, papryki i cebuli. Można grillować na świeżym powietrzu lub piec w piekarniku cały rok. Najlepsze podane z ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g salami 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku bez skóry(...)kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 20 minut, w połowie pieczenia odwracamy szaszłyki

Kulinarna Pokusa
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 175

produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną listę produtków tradycyjnych można obejrzeć na stronie Dziedzictwa Kulinarnego - Culinary Heritage (klik) oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa (klik) .    Podczas pobytu w Dworze Mościbrody(...)mieliśmy okazję do poznania producentów należących do sieci oraz próbowania ich wyśmienitych wyrobów. Byli z nami: Robert i Basia Zawistowscy   - właściciele "Ekoturystyki w Raju" oraz hodowcy jabłek i producenci tłoczonego soku jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr i Anna Kuniccy - właściciele Pasieki Nadbużańskiej , gdzie powstaje wpisany na listę produktów tradycyjnych Miód Nadburzański (klik) Rafał

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania