pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:83/263)

Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 240

jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pasuje przede wszystkim do lekkich pieczonych dań mięsnych zawierających słodkie i cytrusowe nuty smakowe (np. nawiązujących do klimatu kuchni azjatyckich). Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g(...)szerokości 5-10 mm. Dodajemy do kapusty dokładnie w połowie czasu gotowania (po 45 minutach). Jabłko kroimy na 2-3 cm kawałki w taki sposób, aby każdy z nich obejmował również fragment skórki; gniazda nasienne usuwamy. Czynności te wykonujemy bezpośrednio przed użyciem jabłka, aby nie zrobiło się ciemne. Dodajemy je do kapusty na 10 minut przed końcem duszenia

Kulinarna Pokusa
Pieczone jabłka z kaszą owsianą + koncert życzeń!! | dietetyczne, bez laktozy 138

tabletkami słodzika (lub słodzidłem w proszku) i aromatem. Wycinamy górę jabłka i wydrążamy środek przy pomocy nożyka. Ugotowaną kaszę przekładamy za pomocą łyżeczki do środka jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z orzechami i/lub żurawiną

Czarnawisienka
Jabłecznik 130

Kiedyś oglądając program pt: "Kudłaci piekarze" zwróciłam uwagę na przepis na jabłecznik, który różnił się od tego jakim ja dysponuję. Po pierwsze- ciasto bez proszku do pieczenia, po drugie-ósemki jabłek wrzucone bezpośrednio na ciasto i po trzecie- tak duża ilość, że podczas krojenia, kawałki jabłek wypadały z ciasta i postanowiłam zrobić podobnie przy najbliższej okazji. Może

Ciasteczkowy Potwór
Baba wielkanocna. 186

bardzo świąteczna babka ze skórką pomarańczową. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka skórka pomarańczowa kandyzowana (do smaku) 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy  skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy

Malinowe Pocałunki
Szarlotka z budyniową pianką 313

już jest to staram się aby była zawsze inna i wyjątkowa. Ta jest z pyszną pianką, delikatna i bardzo dobra. Jak raz zrobicie to będziecie piekli ja częściej. A przecież jabłka mamy dostępne cały rok, więc każda okazja jest idealna do upieczenia szarlotki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Serniczki z gruszką i sosem karmelowym 118

dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi i od razu wiedziałam, że muszę je przyrządzić. Są przepyszne, delikatne

dom-agi.pl
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 532

Prosta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.Czas przygotowania: 40 minut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10  Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka

SzczyptaSmaQ
Ciasto z owocami 187

bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )    Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze.    Stopniowo dodajemy żółtka i nadal(...)ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.    Układamy owoce lekko je dociskając.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Energetyczna granola w jabłku. 211

można było dobrze przykryć  - wydrążone jabłko posypuję cynamonem wkładam do każdego jabłka po 3 łyżki granoli, nakładam górę jabłka i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 min , aż jabłko zmięknie, jeśli lubimy twardsze pieczemy krócej. - po tym czasie zdejmuję górę i nakładam na granole łyżkę jogurtu naturalnego - po tym czasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie

Basia w kuchni
Szarlotka 393

było za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienienia Gotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami  śmietankowymi

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Makaron na słodko - Makaronowa szarlotka pod pierzynką 261

Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. 3. Ubijamy białko z 3 łyżeczkami cukru na sztywną pianę. 4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, potem uduszone jabłka, całość zakrywamy ubitymi białkami. Pieczenie (piekarnik elektryczny, termoobieg): Całość zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 min.  Kalorie: 1 porcja - ok. 350 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Brak tytułu 222

ściereczkę. Bułkę rumienimy na maśle. Rozkładamy - ostygniętą - na 2/3 długości placka. Na to wykładamy jabłka i przy pomocy ściereczki, delikatnie zawijamy struclę. Boki sklejamy, by jabłka nie wypłynęły w czasie pieczenia. Przekładamy do foremki. Pieczemy 25 min w 200 stopniach C - z termoobiegiem. Do zrumienienia. Upieczony posypujemy cukrem pudrem. Tak wygląda nadzienie Smacznego

kolorowotorcikowo
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą 152

Piekę je z farszem mięsnym , jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest zrobić te z konfiturą bo składniki zawsze mam pod ręką. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierożki serowe z jabłkami 104

placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy

Słodkości i nie tylko
Biret, czyli kruche ciasteczka – koperty z jabłkami 147

dość sporo :) Ciasteczka: 1 jajko 2 żółtka 250g margaryny ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki (+ 1 szklanka do podsypania) Dodatkowo: Ok. ½ kg jabłek (najlepiej kwaśnych i twardych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Margarynę rozpuszczamy, tak by była płynna, ale nie ciepła. Jeśli jest ciepła, pozostawiamy(...)czas mąką, po czym wykrawamy kwadraty około 10 x 10cm. Na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i składamy w kopertę. Na górę ciastek można zrobić pomponik :) Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pamiętając o tym by między ciasteczkami pozostawić nieco odstępu. Ciasteczka pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180°C, około 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek

Smakowy Raj
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałami 164

mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 130 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z 1/2 cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml oleju Kujawskiego 2 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 1 jabłko, obrane pokrojone w drobną kostkę 6 dużych truskawek, pokrojonych w ćwiartki 2 łodygi(...)razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy ekstrakt waniliowy, olej, jajka i jogurt. Wlewamy masę do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, ćwiartki truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Dietetyczne ciacho migdałowe z dużą ilością słodkich owoców :) 164

spróbowaniu nawet każdy łasuch się w nim zakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki żytniej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g dojrzałego banan (1 duży, już bez skórki) 1 łyżka miodu 1 jajko Masa owocowa: 2 duże gruszki(...)migdałową wymieszaj z mąką żytnią, dodaj proszek do pieczenia, jajko, miód i zmiksowanego na mus banana. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180*C przez 25 minut, a następnie w 150*C przez 10 minut. Gruszki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę

Zdrowie na języku :P
Sekret skrywa Charlotte 193

jego przepisu na klasyczną szarlotkę (w wyniku którego jabłka panowały tu i tu ). Z tego powodu w domu było dużo różnych jabłek, a ja zakupiłam tradycyjną ceramiczną formę do wypiekania tego ciasta (pieczenie w zwykłej spinanej poskutkowało szorowaniem piekarnika). I można było kontynuować eksperymenty. Przepis na tę szarlotkę znalazłam na pięknym blogu Viridianki i od razu podziałał(...)wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Podgrzewamy

les mirabelles
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 410

możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ.  Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja(...)ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków. Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak nie jesteście jej posiadaczami

peanutbuttermonster
Rolada czekoladowa 169

szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj, bo sposób wykonania jest taki sam jak w przepisie na Roladę z jabłkami, należy jedynie kakao wymieszać z mąką. Pieczenie i sposób postępowania z roladka po jej upieczeniu jest również taki sam jak w przepisie na wspomnianą powyżej roladkę. Składniki na masę: 200 g masła

In my kitchen
Szarlotka ze śmietaną 162

dzieła ! :)   Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą(...)składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika. 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na dżem przez jakieś 15-20 min, dodajemy cynamon, galaretki w proszku

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania