pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:81/263)

Apple pie- amerykańska szarlotka! 177

masła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. - 1,5 kg jabłek - 50 g cukru brązowego - 100 g cukru(...)białego - cukier waniliowy - cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C. Czas pieczenia: 45-55 minut. Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego odejść

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik na biszkopcie 185

efekt i satysfakcja gwarantowane.  Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe(...)ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.  masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić

Kuchcik gotuje
Sypane ciasto z kaszy manny z pięcioma owocami. 145

czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę(...)nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka 30% Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, topimy i intensywnie mieszamy. Dodajemy cukier, łączymy. Zdejmujemy z ognia, podlewamy kilkoma łyżkami śmietanki i mieszamy

BaRepas
1454. Mufinki z gruszkami i jabłkami 198

Proste do zrobienia..i smaczne... 2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 szkl.oleju 2 gruszki 2 jabłka Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie razem wymieszać.Dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce.Nakładać do 3/4 wysokości foremek na mufinki..Piec

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka na bardzo kruchym cieście 157

blachę 40x24 potrzebujemy: 200 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 400 g mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 80 g cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy(...)tartej i 3 łyżkami cukru. Po tym czasie wyjmujemy większą i ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch ścieramy drugą kulę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

MamaOskarka
Różana gruszka w karmelizowanych jabłkach 148

się ich smakiem! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej pół kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu pomarańczowego 5 łyżek śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Dekoracja: Skórka z pomarańczy i cytryny Gruszki Cukier trzcinowy i puder Bita śmietana(...)Sposób przygotowania: Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi

Karczma Honorietty
Szarlotka z budyniem 201

grubsze plastry. Gotujemy budyń z 750 ml mleka (zamiast 1 l) i odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach

KasiekGotuje
Makowiec japoński 132

makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek(...)żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych

Jadło i czytadło
Biało-czarne babeczki z jabłuszkiem. 101

czarne babeczki z jabłuszkiem 250 g margaryny 5 jajek 30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jabłka       Margarynę ucieramy z cukrem(...)puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (jedna łyżka ciasta na jedną foremkę). Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto (również po jednej łyżce). Jabłka kroimy w ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałeczki

Rozpustne gotowanie
Ciasto na cztery pory roku 181

cynamon wykonanie:Margaryne ucieramy z 1 szklanka cukru i zoltkami. Dodajemy make i proszek do pieczenia, ucieramy. Bialka ubijamy na sztywna piane i dodajemy do ciasta. Dokladnie mieszamy.3/4 ciasta wykladamy na natluszczona blache ( ja uzylam tortownice o srednicy 26 cm)Na ciasto wykladamy jablka, starte na duzych oczkach i wymieszane w odrobina cynamonu.Dwa budynie gotujemy w 3/4 litra mleka

Przysmaki Karolki
Szarlotka 97

drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo(...)pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło

Bullio
Szarlotka 367

drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo(...)pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło

Bullio
Szarlotka z kardamonem (jedz jabłka) 196

piekarnik do 160℃.  W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Bon Appetit Małgorzaty
ciasto kruche z jabłkami 162

składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. składniki na obłożenie: 4 jabłka 1/2 łyżki cynamonu 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka roztopionego masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z cukrem(...)cynamonem oraz 1 łyżą mąki. Cisto posypujemy pozostałą mąką, wykładamy jabłka i smarujemy je roztopionym masłem. Kawałki cista zwijamy do środka. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki z jabłkami i cynamonem 145

Składniki na około 18 sztuk: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu 220 g jogurtu naturalnego 2 jajka 120 g stopionego masła 50 g siekanych migdałów Przygotowanie: Mąkę, proszek i cukier mieszamy(...)misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny