pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:93/263)

PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI 117

poruszając patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka.   Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi

Kuchnia w opałach
Rolada Mai 137

łyżki -cukier-9 łyżek -4 jajka -2 łyżki oleju -aromat śmietankowy -żelatyna -galaretka cytrynowa i truskawkowa -2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml -jabłka -cukier puder    Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem    Ubijamy na sztywno pianę z białek. Dodajemy 4 łyżki cukru nadal ubijając. Dodajemy 4 żółtka i aromat. Do ubitej(...)koniec wsypujemy wymieszane mąki. Wszystko łączymy i wykładamy na blaszkę.    Pieczemy ok. 10 minut.    Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zdejmujemy papier .    Biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w rulon.    Biszkopt stygnie.    W międzyczasie przygotowujemy jabłka, czyli rozgotowujemy 3-4 jabłka z niewielką  ilością wody i cukru

Maminek kulinarny
Pierożki z jabłkami 151

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. 2. Następnie rozwałkować i wycinać zwykłą szklanką kółka. 3. Na każde kółko kłaść kawałek jabłka i sklejać jak pierożki. 4. Piec w 180st. C do zrumienienia. 5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

charlotte gotuje
5 pomysłów na dynię! 182

Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Jak zrobić surówkę z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem? Bruschetta z cukinią i hokkaido Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa

Moja smaczna kuchnia
Mus gruszkowo-dyniowy 161

wyparzonych i umytych słoiczków Ja dla pewności pasteryzuję jeszcze mus w słojach przez 10 min. od momentu zagotowania wody w garnku Taki mus wykorzystuję do pieczenia szarlotek, dodaję go do przetartych jabłek - słoiczek gruszki z dynią

Proste Potrawy
Rolada z indyka z żurawiną i morelami 177

indyka z nadzieniem z suszoną żurawiną, morelami, kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Podana z kuskusem oraz sosem z jabłek, pora i soku z pod pieczenia mięsa, który wymyśliłam na szybko. Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i smakuje. Mięso wyszło soczyste i miękkie w środku

Marta Gotuje
Tarta jabłkowa 160

ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. 6. Na cieście układamy w dowolny sposób jabłka (ja układałam od zewnątrz do środka). 7. Jabłka zalewamy przygotowaną śmietanką. 8. Tarte pieczemy 40 minut w 180 st.C. 9. Przed podaniem warto by ciasto ostygło, a śmietanka dobrze zastygła

Pasja Smaku
Schab z morelami 179

godziny.     Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił.   Buraki gotujemy w wodzie: umyte i w łupinach. Gdy będą miękkie

Sajkofanka smaku
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami 140

dużą blachę o wym 37/24 Ciasto: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła lub margaryny Masa: 1,5 kg winnych jabłek 2 galaretki agrestowe lub kiwi 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny Wierzch: 500 g kremówki 36% 2 łyżki(...)miksera. Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy

Wanilia i Kardamon
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 249

ciasto bardzo gorąco, jest przepyszne :-)Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm.Składniki kruchego ciasta:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750    ( pszennej ok.270g)- 170g zimnego masła- 3 żółtka- 70g ksylitolu (lub cukru)- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego)Składniki masy makowej:- 200g mielonego maku- 400g obranych, startych jabłek (najlepiej winnych)- 125g stopionego masła(...)cukrem na puszystą masę. Do masy dolewamy stopione, ciepłe masło, dosypujemy stopniowo, mieszając kaszę jaglaną, rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, proszek do pieczenia, aromat i lekko przestudzony mak, dokładnie zamieszać. Na samym końcu dodajemy starte jabłka (u mnie na dużych oczkach tarki).Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Tarta jogurtowa z jeżynami i jabłkami 131

nadzienia Składniki na spód: 200g mąki pszennej 100g masła (zimnego) 50g cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej(...)minut w temperaturze 180 stopni.  Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone na plasterki, a między nimi poukładać jeżyny. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość ma się przyrumienić (także masa jogurtowa).  Przepis pochodzi z książki "Alfabet ciast" Zofii Różyckiej

Mania Wypiekania
Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu. 103

szklanki), 1 jajko, 10g cukru waniliowego, 72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę pokroić(...)budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Aby sobie ułatwić rozprowadzanie najlepiej jest uciąć sobie kawałek papieru do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Odwrócić papier, ciastem do budyniu i powoli odklejać je i kłaść na wierzch

W kuchni u Moniki
Szarlotka z delikatnym ciastem biszkoptowym 164

pieczenia; szczypta soli; Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i sól przesiać na stolnicę lub do miski, dodać margarynę i dobrze posiekać ze sypkimi składnikami, a następnie rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka(...)pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe

In my kitchen
Kruche Mini- Szarlotki 485

około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli   Masa Jabłkowa: 1kg jabłek cukier Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania foremek (margaryna/ masło) cukier puder do posypania Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w rondelku i dusimy(...)jabłek) i dusimy jeszcze trochę. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy masę jabłkową.  Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych wałeczków z ciasta. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Jesienny jabłecznik. 119

nadmiaru soli) 1 szklanka mąki 1 szklanka oleju 2 jajka 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka(...)ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy.       Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około

Rozpustne gotowanie