pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:22/417)

Pachnący tymiankiem krem z pieczonej papryki 127

porostu ze świeżą pełnoziarnistą bagietką. - 4-5 czerwonych mięsistych papryk - 4 ząbki czosnku - suszony lub świeży tymianek - puszka pomidorów (w sezonie letnim używam świeżych pomidorów, które piekę razem z papryką) -  2 szalotki - oliwa z oliwek - 1, 5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżka ocetu balsamicznego - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta chilli - łyżeczka brązowego cukru lub syropu(...)łyżkę oliwy w garnku i wrzucam pokrojoną szalotkę i chwilę przesmażam, a następnie dodaję wędzoną paprykę, łyżeczkę tymianku, paprykę upieczoną, pomidory oraz wyciśnęty z łupinek czosnek, który piekł się razem z papryką. Chwilę przesmażam, a potem dodaje bulion i gotuję  zupę około 10 minut. Następnie ją miksuję i doprawiam octem balsamicznym, cukrem/syropem, solą i pieprzem.  Smacznego

Simple Dish
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 117

gniazda nasienne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na papier olej. Papryki obtoczyć w oleju. Do środka papryk wkładać farsz. Na wierzch wykładać po łyżeczce pasty tahini. Przykrywać papryki "kapeluszami". Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez ok. 20-30 minut.    ------------- Podobne: Pomidory faszerowane ryżem Papryki faszerowane pęczakiem Papryki faszerowane warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczeń drobiowa z serem i papryką 38

Pieczeń drobiowa to zawsze fajny pomysł na obiad. My takie rozwiązania bardzo lubimy. Tym razem przygotowałam pieczeń z mięsa mielonego z duszoną papryką i serem. Wyszła bardzo fajna, smaczna i kolorowa. 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 małe jajko 1 kajzerka + mleko do namoczenia 1-2 łyżeczki musztardy opcjonalnie bułka tarta, jeśli masa jest zbyt rzadka mielona papryka słodka(...)papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa) 1-2 cebule 2-3 garście tartego sera cheddar czosnek niedźwiedzi z suszonymi pomidorami (przyprawa) sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy cebulę, a po chwili, gdy cebula zmięknie, dodajemy paprykę. Smażymy razem, na niewielkim ogniu, do miękkości

Smaki Na Talerzu
Papryka faszerowana 226

papryki. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 st około 50 min. 10 min przed końcem wyjąć, położyć plaster mozzarelli i włożyć z powrotem do pieca do roztopienia się sera. Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywać czapeczkami. Jeśli w trakcie zapiekania czapeczki będę się

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi 176

składniki na 1 sztukę):2 czubate łyżeczki startego parmezanu;papier do pieczenia.Sposób przygotowania:Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić na ćwiartki, ułożyć na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.Cebule obrać, pokoić w ćwiartki, ułożyć na blasze obok(...)zupy.Ilość bulionu można zmniejszyć do 250 ml, jeśli zupa ma być gęściejsza.Chipsy parmezanowe można zastąpić grzankami lub groszkiem ptysiowym.Zupę można dodatkowo przyprawić ostrą papryką w proszku czy chili.W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnej półce zbyt by się przypiekały, należy zamienić blachy miejscami.Warzywa można także oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami np. tymiankiem czy bazylią.Najlepsze są podłużne, gruntowe

Gospodyni Miejska
Kolorowa pieczeń 189

łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa,  chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule(...)oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam wrzątkiem, następnie zahartowałam zimną wodą i osuszyłam (dzięki temu papryki będą jędrne i skórka nie będzie odchodziła). Dużą formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia (będzie potem łatwo wyjąć gotową pieczeń), wysmarowałam olejem i oprószyłam tartą bułką. Na dno formy wyłożyłam część mięsa, na które poukładałam paski papryki

mojewypiekiinietylko
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pęczakiem z szybkowaru lub pieczona 144

jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą  Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło 15 minut w zależności od wielkości papryk  Jeśli pieczemy :  Układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy rosołem lub wodą do 1/3 papryk przykrywamy drugim naczyniem  żaroodpornym lub folią aluminiowa  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200st koło

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 163

poprzednie . Wszystkie składniki przekładamy do miski dodając do nich , sól , pieprz , wyciśnięty czosnek , kminek , miód i wszystko mieszamy . Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z wszelkich błonek i nasion . Wypełniamy farszem i układamy na blaszce do pieczenia . Wierzch(...)posypujemy bułką tartą . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 160 C przez około 20 minut , po tym czasie wyjmujemy blaszkę i smarujemy wierzch papryk majonezem , ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut aż majonez się wytopi i utworzy z bułką tartą złocistą skórkę . Gotowe , serwujemy na gorąco , nie nadaje się do odgrzewania . Smacznego   Post

Ogrodnik w podróży
Czekoladowe ciasto meksykańskie 95

upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku, i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 120 g masła 3 jajka 2 banany 50 g kakao 50 ml wody 50 g orzechów włoskich 100 gram czekolady gorzkiej Sposób przygotowania Wodę zagrzać w garnuszku(...)mieszać do rozpuszczenia się cukru, jednak nie zagotowywać. Masę odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej wbić 3 żółtka, wymieszać, białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i papryką, dodać do masy kakaowej. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać orzechy,  pokrojonego banana i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek

pink envelope
Boczek rolowany pieczony 231

Nasze ulubione mięsko do kanapek. Smak i zapach nie ma sobie równych.     Składniki: -ok. 2 kg boczku ( w jednym kawałku ) -solanka ( jak do mięs pieczonych ) -słodka papryka    Ok. dwa dni przed pieczeniem boczek umieszczamy w solance, wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy.  Po dwóch dniach wyjmujemy z solanki, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy(...)Boczek zwijamy w rulon i ciasno sznurujemy. Posypujemy słodką papryką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 30  minut. Ponownie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 40 minut. Wyłączamy temperaturę a boczek pozostawiamy w piekarniku

Maminek kulinarny
Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4. 150

pieczonej dyni (masa przed pieczeniem) 6 ugotowanych grzybów (u mnie maślaki pstre) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego cebula sól pieprz suszony majeranek 3 łyżki oliwy Kaszę jaglaną dobrze wypłukać (jakby przecierając ją między palcami) w kilku wodach. Ugotować kaszę w 220 ml wody. Odstawić kaszę pod przykryciem do lekkiego schłodzenia. Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka(...)masy dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Całość doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Faszerować papryki przygotowaną masą i ustawiać je na blasze.  Przykryć papryki czapeczkami. Skropić papryki oliwą. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać jako przystawkę lub danie połączone z sałatką. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem Papryki faszerowane warzywami Papryki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczeń z indyka 188

Pieczeń to pyszna wędlinka na kanapki, którą można zrobić z różnymi dodatkami. Na blogu znajdziecie między innymi pieczeń z papryką i serem żółtym oraz  pieczeń z jajkiem . Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje. składniki(...)miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce

Monia miesza i gotuje
Tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami 132

tabliczki gorzkiej czekolady 2 kostki masła 8 jajek 300 g mąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 kg pistacji krem: 3 opakowania serka mascarpone 2 opakowania śmietanki 30% pół szklanki cukru pistacje Wykonanie: Masło roztapiacie w rondelku na wolnym ogniu. Gdy się roztopi, zdejmujecie(...)uzyskania puszystej kremowej w kolorze i konsystencji masy. Najlepiej mikserem. To mimo wszystko trochę zajmie… W tym czasie przesiewacie mąkę i kakao do miski, dodajecie proszek do pieczenia, ostrą paprykę i mieszamy. Kiedy – jakkolwiek to brzmi – jajka są ubite, dodajecie suche składniki i mieszacie łyżką lub trzepaczką, aż składniki się połączą. Foremki wykładacie papierem do pieczenia, wylewacie

GRUBY WAŁEK
Krem pomidorowo-paprykowy 148

pomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy i gotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem. Składniki: 4 pomidory 3 czerwone papryki 1 cebula, nieobrana 4 ząbki czosnku, nieobrane 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru(...)pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki

Moja Galeria Smaku