pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:16/417)

Andrzejki 2014 - cień wosku 184

mąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.Roladki na jeden kęs.Składniki.20 dag mąki12 dag margaryny4 dag drożdży5 łyżek mleka1/2 łyżeczki cukrusóljajko do smarowaniapapryka ostra do posypaniaNadzienie.Plastry szynki.Wykonanie.Przesianą mąkę posiekać(...)Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z czerwoną fasolką 146

pieczywa i kieliszkiem ulubionego winka. Jak dobrze, że jutro mam wolny dzień!  Składniki :* pół główki sałaty lodowej * pół puszki fasoli czerwonej* pół puszki kukurydzy  * mała czerwona papryka* pieczony bądź wędzony filet z kurczaka* sos : 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek albo świeże zioła, sól, pieprz do smaku  Przygotowanie :Sałatę pokroić bądź porwać(...)Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Dodać odsączoną fasolkę oraz kukurydzę. Składniki na sos dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut. Na każdą porcję sałatki dodać po łyżce, dwie sosu. Podawać od razu. Sałatka idealnie smakuje z grzankami

Magiczne Życie Marty
Krem z pieczonej papryki. 193

Święta, święta i po świętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej papryki,  co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna

Basia w kuchni
Łosoś w cieście francuskim 73

bazylia żółto mleko sól pieprz Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy 2 prostokąty (jeden musi być szerszy od drugiego ok jakieś 3 cm).Następnie na mniejszym układamy rybkę,pieczoną paprykę(obraną ze skórki),ser,bazylię.Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka.Doprawiamy do smaku.Przykrywamy drugim płatem ciasta,smarujemy je żółtkiem z mlekiem(ciasto pięknie się ze złoci a dzięki

Wielki apetyt
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 146

zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem lub pojawia się w parze z wędzonym łososiem. Mnóstwo możliwości, każda smaczna i warta przygotowania!  I na którą się zdecydować? Miałam spory dylemat przy wyborze

KUCHARNIA
Pieczone ziemniaki 120

robi się samo. Składniki: ziemniaki sól papryka czerwona w proszku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Całość polać odrobiną oliwy i posypać solą i papryką. Piec przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 o Smacznego

Mama Gotuje
Sałatka z ogórków i papryki 183

Zrobiłam bardzo fajną sałatkę na zimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych

Ala piecze i gotuje
Pikantny krem z czerwonej papryki czyli Zupowy Wtorek odc.49 153

Sierpniowa KUCHNIA jest bardzo inspirująca zupowo. Dzisiaj sobie i dzieciakom przygotowałam krem z czerwone, pieczonej papryki. I teraz przyznaje bez bicia, dzieci go nie chciały jeść. Córcia próbowała z garnka i jej smakował ale już w trakcie obiadu orzekła, że ją pali w gardło. I miała rację. Zupa ta jest dość pikantna dzięki imbirowi i nawet dodatek makaronu jaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na owsiance 145

studzimy na kratce. Chleb na owsiance ma chrupiącą skórkę, jest wilgotny i idealnie porowaty. Miał być na śniadanie, ale już był na kolację, z pstrągiem wędzonym, rzodkiewką i pieczoną papryką. Nic tak nie smakuje, jak świeży, domowy chleb. A jego zapach unoszący się po domu… bezcenny. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Wypiekanie

mojewypiekiinietylko
Ajwar pasta bałkańska 205

przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak z piekarnika - aromatyczny i soczysty 269

Czyli jak w temacie. To do tej pory najlepszy pieczony kurczak, jakiego jadłam. Zrobiłam według przepisu na blogu Weroniki. Polecam niezdecydowanym.Składniki:3 duże udka lub ćwiartkiMarynata:3-4 łyżki oleju4 łyżki octu jabłkowegoszczypta soli1 łyżka miodu1 płaska łyżeczka ziół prowansalskichszczypta bazyliisuszony tymianek kilka igiełek świeżego rozmarynu1 płaska łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki2 ząbki czosnkuSposób przygotowania(...)się marynować przynajmniej kilka godzin (u mnie przez całą noc).4. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Można posypać świeżymi listkami tymianku i lekko oprószyć słodką mieloną papryką. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a przez kolejne pół godziny temperaturę obniżamy według potrzeb, jeśli mięso zbyt szybko się rumieni.5. Kurczak jest idealny, na niedzielny lub świąteczny

Kuchnia domowa Ani
Pieczone udka z kurczaka / Baked Chicken Drumsticks 68

gotowaniem :) Pieczone udka z kurczaka wspaniale komponują się z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami. Możecie wrzucić je na blaszkę z kurczakiem lub piec na osobnej - jeśli chcecie, by ziemniaki były mocno chrupiące i zrumienione z każdej strony, najlepiej przełożyć je na drugą blachę. Pokrojone na małe kawałki upieką się w tym samym czasie co kurczak. Pieczone pałki(...)łyżeczki majeranku i po 1/2 łyżeczki oregano, tymianku i rozmarynu, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, opcjonalnie, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku, sól (u mnie 1/2 łyżeczki soli na 500 g mięsa), pieprz opcjonalnie ziemniaki plus kilka łyżek oleju i przyprawy (rozmaryn, tymianek, granulowany czosnek i słodka papryka) Pieczone udka z kurczaka, przygotowanie: Kurczaka oprószyć przyprawami z każdej strony. Dokładnie wysmarować masłem

Lekcje w kuchni
Pasta z czerwonej fasoli z kiszonym ogórkiem 57

ogóle jestem zachwycona panią Martą, była bardzo otwarta, merytoryczna, rozwiała mi masę wątpliwości. Dokładnie z kimś takim potrzebowałam porozmawiać.   Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Na początku miałam co do nich wątpliwości, ale dietetyk powiedział, że można. Oczywiście wszystko będziemy jeść z umiarem. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty(...)dodajemy przyprawę z pomidorami i kiszonego ogórka, mieszamy. Podobne przepisy: Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Pasta z fasoli i szparagów Pasta z fasoli i pieczonej papryki Artykuł Pasta z czerwonej fasoli z kiszonym ogórkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 173

oliwy z oliwek, z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich(...)dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo

Chilli Czosnek i Oliwa
Kofty wołowo – drobiowe 163

szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam Post Kofty wołowo – drobiowe pojawił się poraz pierwszy w Marta

Marta Gotuje