pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:7/417)

Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 215

umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie niewielka ilość wody. Zagotować i przyprawić. Papryki podawać polane sosem. wersja wegetariańska(...)dosyć delikatne, więc jeżeli lubicie smaki bardziej wyraziste radzę dodać np ostrej papryki. Myślę, że w obu przypadkach można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki. Po 35 minutach pieczenia papryki były już gotowe, ale ponieważ lubię paprykę bardzo miękką, potrzymałam je jeszcze w piekarniku 20 minut - tym razem już bez pokrywki. Długość pieczenia zależy po prostu od naszych upodobań

Stare Gary
Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 139

latach do tworzenia. Z pewnością w przyszłości postaram się odtworzyć tamten przepis specjalnie dla Was. Dziś jednak przychodzę do Was z czymś nowym. Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta powoduje, iż całość

Mango Papaja
Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem 133

Pyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku. Mniam <3 A całość zwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona(...)rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy pokrojone papryki, pomidory, cebulę i czosnek w łupinach. Skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy szczyptą majeranku, bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy

My Culinary Art
Rozweselająca zupa - krem z marchwi i pieczonych warzyw z nutką imbiru 131

pokazały jak blisko jest jesień i niestety często towarzysząca jej szaruga. Zrobiło się zimno, ciemno i mokro.Ta zupa swoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare dni. Składniki: 5 marchwi 1 papryka żółta 1 mała papryka czerwona 2 niewielkie pomidory plaster dyni (ok 20 dag) 1 kostka serka(...)ugotowania marchwi 100 ml wywaru z pieczenia kurczaka Przygotowanie:  Obrane 3 marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy marchew mięknie dodajemy dynię i imbir (dynia gotuje się szybko, a po cóż ją wygotowywać). Pod koniec gotowania dodajemy masło i pieprz. Ugotowaną marchew, imbir i dynię miksujemy wraz z papryką pieczoną z kurczakiem na gładko. Lepiej wyciągnąć warzywa

Kuchnia po mojemu
Makaron z pastą paprykową i groszkiem 193

Wspomniałam, że pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego , którą wstawiłam wczoraj, świetnie sprawdza się jako sos do makaronu. Taki obiad smakuje nieziemsko, zwłaszcza, kiedy mamy wcześniej przygotowaną pastę i zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę. Jest to dla mnie szczególnie ważne, kiedy mam zajęcia od rana do wieczora, a zrobienie wykwintnego obiadu koliduje z uczeniem się na następny(...)dzień. Zapraszam do spróbowania! Składniki:   - 250g makaronu farfalle (razowy, bezglutenowy) - 4-5 łyżek pasty z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego - 1 puszka groszku konserwowego (po odsączeniu 240g) - 2 czerwone papryki - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - kiełki rzodkiewki - tarty parmezan lub parmezan z nerkowców Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę

Be Fit Be Strong
Lody paprykowe Merci Chef. 165

Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie Merci Chef. Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera. Wykwintnie(...)Jury się spodoba.Składniki na 3 porcje:200 g mrożonej pieczonej papryki50 g sera koziego twarogowego z czosnkiem i ziołami Merci Chef6 plasterków sera żółtego (cienko pokrojonego)6 szt śliwek kalifornijskich2-3 g agarumocno schłodzona 1 szkl oleju rzepakowegosok z cytryny do smakuWykonanie:Opieczone palnikiem/ na gazie papryki wkładamy do foliowego woreczka i czekamy kilka min, aż sparują. Następnie

Malinowe Pocałunki
Tapas Party. Menu na imprezę. 141

pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi(...)piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie   *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 158

warzywo łatwo "zabić" pod naporem przypraw, zaś kunsztem jest jego smak podkreślić. W Jasnej znajdziemy kilka intrygujących pozycji, w których właśnie smak warzywa został podkręcony. Mnie szczególnie ujęły pieczone papryki, słodkie w smaku, z nutką goryczy płynącej z ich podpalenia, podawane ze szczypiorkowym olejem i lokalnym łomnickim serem oraz wyborny jerozolimski kuskus z kalafiorem i olejem rydzowym, kremowy, delikatny(...)Polska kuchnia naprawdę ma się czym poszczycić i uważam, że czas na jej docenienie właśnie nadszedł.  Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową  Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym   Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym

Food Square
Rajska zupa rybna 178

już zostało. Bardzo chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż wyszła na prawdę świetnie.  Składniki :  2 l bulionu rybnego 500 g filetów łososia 2 czerwone pieczone papryki 1 ząbek czosnku 2 czerwone cebule 2 puszku pomidorów 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 chilli 2 pęczki kolendry 150 ml mleka kokosowego ok 50 ml sosu sojowego(...)oliwa do smażenia Przygotowanie: Siekamy czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą. Przerzucamy do garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy ze skórki). Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu doprawiając sosem sojowym i ostrygowy. Dodajemy paprykę słodką ( jeżeli chcecie więcej ostrości dodajcie jeszcze

Niezły Młynek
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15412

pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i świeżą bazylią.5. KeftedakiaCoś dla mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku(...)sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo.9. Roladki z papryki i koziego seraMalutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem.10. Hummus z południowych Włochczyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatki i przystawki 236

Papryczki pimientos de padron Sałatka z ciecierzycy Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Sałatka z pszenicy farro Sałatka z figami i boczkiem Sałatka z pomidorów i brzoskwini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka(...)cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej Letnia sałatka z kuskusem

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną 144

Dzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.  Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka(...)razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Papryki myjemy, odcinamy góry kapeluszy (tylko część z gałązką), wyjmujemy pestki. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować. Ja papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie

Smak mojego domu
Węgierska papryka z nadzieniem :) 146

Farsz jest gotowy :) Nadziewamy papryki farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, jeśli macie świeży tymianek to dobrze jest dodać go do naczynia pomiędzy papryki. Pieczemy papryki ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu posypujemy niezbyt obficie startym serem. Gotowe :) Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować, a jeżeli będziecie

vegetanie
Przekąski na francuskim cieście 157

kroimy na plastry niezbyt grube, następnie układamy je na cieście posmarowanym pesto.  Ciasto kroimy na małe kwadraciki, które umieszczamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, całość posypujemy słodką papryką. Pieczemy przez 18 - 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku(...)Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk.  Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut  (do zarumienienia przekąsek) Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z pieczonym indykiem i papryką 189

papryką Drukuj przepis Składniki 40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra listonic_name = "Sałatka z pieczonym indykiem(...)łyżki majonezu przyprawy sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i paprykami. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Ogórki kiszone obieramy ze skórki. Warzywa i owoce kroimy w kostkę (ogórki, paprykę, jabłko i cebulę). Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki

CoolinarniePL