błękit Morza Egejskiego... Ale walizki same się nie zapakują, stąd dziś mam dla was tylko krótki wpis z bardzo fajnym przepisem na łódeczki cukinii faszerowane kiełbasą, pieczoną papryka i fetą. Przy niewielkim wysiłku włożonym w przygotowanie otrzymujemy aromatyczne, dobrze przyprawione, lekko pikantne danie. P.s. Jadę na wakacje, zatem na kolejne posty zapraszam we wrześniu. Po powrocie przygotuję(...)kulinarną fotorelację z wyjazdu:)Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcjeSkładniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie
Chilli Czosnek i OliwaJeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu Zupa krem z marchwi i pieczonej paprykiSkładniki(...)Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmoim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy po zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć(...)gazpacho przed miksowaniem.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Gazpacho z pieczoną papryką Proporcje na około 1,5 litraCzas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 350 g pieczonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku
Kulinarne przygody Gatitydojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki:1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnkusok(...)cytrynyświeżo zmielony pieprzsóloliwa z oliwek EVWykonanie:Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki
Kulinarne przygody Gatitytego zachęcam również Was!Zapas ajwaru spokojnie czeka sobie w szafce kuchennej, dlatego postanowiłam zmajstrować coś innego, no wiecie, tak dla miłej odmiany ;) Tak więc do pieczonej papryki dodałam więcej bakłażanów i pomidorów uzyskując pastę o bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę(...)paluszków grissini - ja mam takie ciasteczka z oliwą z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu - smakują z pastą wybornie! Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie w ramach wspólnego gotowania potraw z pieczonej papryki na akcję Shinju "Paprykujemy 5". Razem ze mną w akcji udział wzięły: Martynosia i Mirabelka. Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własnyczas przygotowania
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri.Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze, świetnie smakuje na chlebku pita, krakersach(...)pięknej koralowej barwy. Magia koła barw :) Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety przepis podpatrzyłam u Malwiny, pozmieniałam w nim proporcje składników czas przygotowania: 10 min. + 40 min. pieczenie papryk Składniki: 3 średnie czerwone papryki 1 papryczka chilli 150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta mnie ostra, ale bardziej słona) 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku
Chilli Czosnek i Oliwaróżnice pomiędzy ich ukochanymi antipasti i w menu restauracji stosują te określenia zamiennie. Ale nie czepiam się, daleko mi od kulinarnego puryzmu :)Dzisiejszy przepis na bruschettę z pieczoną papryką pochodzi z książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki(...)przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj
Chilli Czosnek i Oliwasię dopiekł i pozostał miękki. Myślę, że zacznę stosować tę technikę do przygotowywanych przez mnie focacci, które nie zawsze wychodziły jak trzeba. Coca z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką na 4-12 porcji (w zależności od apetytu) czas przygotowania: 15 min. zagniatanie ciasta, 1-2 godz. wyrastanie, 30 min. pieczenie i szykowanie dodatków Składniki: 7 g suszonych drożdży(...)ciasta kulę i przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godz. w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie możesz przyszykować pieczoną paprykę. Przekrój paprykę na pół, połóż na blasze skórą do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Piecz ok. 15-20 minut, aż skórka sczernieje. Przełóż
Chilli Czosnek i Oliwasuszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu: Cuda i Cudeńka - autorka co prawda proponuje papryczkę na bieżące zajadanie - myślę jednak, że po niewielkiej modyfikacji z powodzeniem powinna przeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców(...)Pieczona Papryka Składniki: 6 czerwonych papryk 6 ząbków czosnku ok. 350ml oliwy z oliwek (lub jak proponuje autorka mojej inspiracji - oleju rzepakowego) suszone zioła (np.oregano, bazylia) świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki) Papryki należy umyć, wyciąć ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (można użyć termoobiegu) - czas pieczenia ok. 20-30 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaporcje)3 długie czerwone paprykipaczka szpinakuok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki3 ząbki czosnkusólpieprzprzygotowaniepapryki umyć, osuszyć przekroić wzdłuż na połowy, usunąć pestki. blaszkę na której będziemy piec papryki polać oliwą ułożyć papryki skórą do góry, posolić, posypać pieprzem, polać oliwą (najlepiej rozetrzeć ją równomiernie palcami) odwrócić papryki skórą do dołu , posolić i posypać pieprzem, jeżeli
Stare Garymojej kuchni nadal górują greckie potrawy, tu piperies psites me feta, czyli papryki pieczone z serem feta z świeżą miętą i tymiankiem. Potrawa udaje się tylko z oryginalnym serem feta :) Składniki:5 podłużnych papryk 150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego)1/3 szklanki oliwy z oliwekświeżo mielony, kolorowy pieprzświeża posiekana miętaświeży posiekany tymianekŚcinamy(...)smarujemy oliwą i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 190 stopniach obracając je co jakiś czas tak aby były zrumienione z każdej strony.nadziane papryki przed pieczeniem
Bon Appetit Małgorzatyziarenka ziela angielskiego2 listki laurowe4 łyżki jogurtu naturalnego 100 g sera feta (opcjonalnie)1 łyżka słodkiej paprykisól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200°C. Pieczemy do czasu, aż skórka z wierzchu się zarumieni.2. Wyciągamy ostrożnie paprykę(...)temu, łatwiej będzie nam obrać paprykę ze skórki.3. Obieramy paprykę ze skórki za pomocą małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki.4. W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy
W kuchni Katiepaprykioliwa do pieczenia warzyw0,5 l bulionu warzywnego1 cebula2 pomidory1 główka czosnkusól, pieprzszczypta mielonej, ostrej papryki1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracjaprzepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając, tak, by skórka papryki przypiekła się(...)wszystkich stron na czarno. Upieczone papryki zostawić do ostygnięcia. Pomiodry, cebulę i główkę czosnku przekroić na pół i także opiec na funkcji grill przez ok. 15 minut. Czosnek i cebulę zostawiamy w łupinach i obieramy dopiero po upieczeniu. Obieramy czosnek, cebulę, pomidory, papryki i miksujemy na gładki krem. Gdy powstanie gładka emulsja, dodajemy bulion. I całość zagotowujemy. Zdejmujemy
Bon Appetit MałgorzatyKażde dzieło unikalne, niewyobrażalnie piękne, misterne. I pomyśleć, że to sprawka kompana Natury, starszego dziadka Mroza... Gdzie ludzka ręka nie ma nic do roboty. PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło : CODZIENNE GOTOWANIE ; / na 4 - 5 porcji 6 czerwonych papryk4 dojrzałe pomidory2 czerwone papryczki chili2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka cukru500ml bulionu warzywnego1 cebula1 - 2 ząbki czosnku szklanka śmietanki(...)Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Papryki i papryczki chili przekrawam na pół, pozbawiam gniazd nasiennych. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pomidory dzielę na pół i również kładę przekrojoną częścią do góry. Polewam oliwą, posypuję solą i pieprzem. Piekę niecałą godzinę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklę na odrobinie oliwy. Upieczone
W kuchni Karmel-itkirozgrzewającą zupę, pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski; inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki(...)wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco. Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość. Wskazówka: jeśli nie mamy czasu na zabawę z pieczeniem i obieraniem papryki, a zajmuje to troszkę, można te papryki przygotować znacznie wcześniej, schować do pudełka próżniowego i umieścić w lodówce maks. do tygodnia. Smacznego! Pozdrawiam rozgrzewająco, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki