pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:6/417)

Lunchbox #1 153

Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków.   W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych w składzie jest cała litania, a to taki prosty przepis ;) Ale z braku czasu można użyć też takiej(...)pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się pomarszczyć i pojawią się na niej pęcherze. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka foliowego. Czekamy aż wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Serek doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille, na serek wykładamy pokrojoną paprykę. Zawijamy, okręcamy w folię

Czerwona Porzeczka
Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce 132

masę fajnych produktów, w tym piękne i świeże warzywa. Postanowiłam więc przygotować na szybko pyszny dodatek do dania głównego. Moja ulubiona cukinia, duszona w sosie z pomidorów i pieczonej papryki, z ziołami prowansalskimi i podana posypana posiekaną natką pietruszki. Pasuje do wszystkiego: mięs, ryb lub można ją zjeść po prostu z chlebkiem. Polecam! Jeżeli macie ochotę na przetestowanie tego(...)rabatowy na 20 zł (przy zakupach za min 100 zł) do wykorzystania do końca kwietnia:) Scroll down for recipe in English Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki (4-5 porcji) Składniki: 3 średnie cukinie, pokrojone w kostkę 2 czerwone papryki, bez gniazd nasiennych i przekrojone na połówki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane

karmelowy
Zupa - krem z pieczonej papryki. 131

Zauważyłam, że u mnie na blogu królują zupy - kremy. Cóż nic na to nie poradzę, po prostu kocham je :-). I oto kolejna propozycja. Krem z pieczonej papryki smakuje bosko, jest aksamitny i intensywny w smaku. Zupa jest prosta do wykonania, najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale jak się ją przykryje folią aluminiową albo włoży do foliowej torebki(...)dołu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, dorzucić też czosnek. Piec 30 - 40 minut, po 20 minutach wyciągnąć czosnek i go obrać. Kiedy papryka będzie już gotowa wyciągnąć ją z piekarnika, przykryć folią aluminiową na 20 minut, aż lekko przestygnie i obrać ze skórki. Włożyć obraną paprykę do garnka, wrzucić czosnek i obrane jabłko oraz zalać bulionem. Doprawić pieprzem czarnym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Na pyszne śniadanie we dwoje 199

najczerwieńszy ze wszystkich poranków spędzicie z ukochaną osobą, proponuję uraczyć ją wyjątkowymi bułeczkami. Jestem z nich dumna niesłychanie, wyszły bowiem fantastyczne! Z dodatkiem mąki żytniej oraz pieczonej papryki i... Czosnku. Nie martwcie się - jest go tylko odrobina, w dodatku wcześniej upieczony traci swą ostrość na rzecz słodyczy. Nadaje delikatnego posmaku bułeczkom, które ślicznie wyglądają ozdobione czarnymi ziarnami czarnuszki(...)klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste. Pszenno-żytnie bułki z pieczoną papryką i czosnkiemSkładniki:(na 12 sztuk)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru125 ml letniego mleka125 ml letniej wody1 jajko1 łyżeczka soli40 g masła1 papryka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwszy obiad dla C. 222

przepisu, zamiast więc do książek, uderzyłam na zaprzyjaźnione blogi. U Maggie zobaczyłam zupę z pieczonej papryki i wiedziałam, że to będzie to. I miałam rację! Zupa jest przepyszna! Upieczona papryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej(...)Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa. Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorówSkładniki:(na 4 porcje)5 strąków czerwonej papryki1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 średnie, dojrzałe pomidory800 ml bulionu2 łyżki masłakilka listków bazyliisólpieprzdodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)listki bazyliiPapryki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 135

sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi  Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i czerwonej czubrycy (plus kilku jeszcze składników). Oczywiście nie byłabym sobą, gdym nie doprawiła go według własnego gustu. Przyprawiłam go sobie nieco delikatniej, rezygnując z ostrej papryczki, czerwoną czubrycę zastępując częściowo słodką i ostrą(...)wysmarowania blaszki o wymiarach 40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją zrobiłam według przepisu Pyzy, ale delikatniej przyprawiłam Nieduże pętko kiełbasy wiejskiej pieczonej (solidnie naczosnkowanej) Pół czerwonej papryki 15 dag sera Texas w wiórkach Wykonanie: Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa krem dyniowo- paprykowa 136

pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego   2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik  Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć ł nasiona, pokroić w kawałki. Umyte papryki pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki wyłożyć na blachę piekarnika i piec(...)kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić.  Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki Smacznego

MarciochaKucharzy
Flatbread z pastą z pieczonej papryki (htipiti) 185

Flatbread smażymy na nagrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni - każdy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Przechowujemy zawinięte w suchą ściereczkę. Smacznego!!! Pasta z pieczonej papryki - HTIPITI Składniki: opakowanie sera feta 1 papryka czerwona (zastąpiłam ajwarem domowej roboty) papryczka chili lub pieprz cayenne ząbek czosnku 3-4 listki mięty Do dzieła!!! Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy(...)wkładamy do piekarnika - pieczemy w 200 stopniach aż jej skórka stanie się pomarszczona i prawie czarna. Paprykę wyjmujemy, wkładamy do woreczka i zawiązujemy - odstawiamy na 10 minut następnie wyjmujemy i zdejmujemy skórę aby pozostał nam sam miąższ paprykowy. Tą długotrwała i żmudną czynność możemy pominąć jeśli mamy w domu ajwar - czyli pastę z pieczonej papryki (przepis wkrótce). W rozdrabniaczu

sierotka maRysia w kuchni
Pesto z pieczonej papryki i orzechów włoskich z makaronem 177

Były już rozmaite propozycje na zielone pesto, dzisiaj przełamujemy ten ciąg i będzie pesto czerwone. Przygotowane z pieczonej papryki i orzechów włoskich w połączeniu z makaronem i odrobiną serka mascarpone daje niezwykle sympatyczny, delikatny smak. Przypadł do gustu nawet mojemu(...)małemu niejadkowi (wielkiemu fanowi papryk w każdej postaci J ).  Przepis zaczerpnięty z gazety GoodFood Polska numer 2. Potrawa wolna od glutenu.  * Czas przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie papryki Ilość porcji: 4 Składniki: 400g wybranego makaronu 50g serka mascarpone 70g orzechów włoskich 25g żółtego sera 2 czerwone papryki 1 mały ząbek czosnku Kilkanaście listków bazylii 2 łyżki oliwy

Kolizje Smaków
Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki. 187

Warzywa ścieramy na tarce. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną(...)szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij wydrylowane papryki, na sam wierz, pod czapeczkę nałóż troszeczkę masła. Przykryj czapeczką z papryki. Pieczemy 25 min w nagrzanym piecu. Na blachę włożyłam też koło placuszków ćwiartki antonówki. Podałam razem z placuszkami. Super efekt zero wkładu pracy ;-)))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zupa krem i sos do makaronu w jednym. 160

opcja dla niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia, ale wtedy spokojnie można zająć się czymś innym), a zrobienie z niej sosu to 10-15 dodatkowych minut. Namówiłam Was? :) Składniki: 4 czerwone papryki 1 łyżka oleju 2 cebule, posiekane 3-4 ząbki czosnku, posiekane 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego - użyłam(...)owsianego 2 łyżki płatków drożdżowych (można zastąpić tartym żółtym serem) 1 łyżka pasty sezamowej tahini (można pominąć) sól i pieprz do smaku 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C . Piecz papryki (w całości) ok. 30-40 minut, aż będą pomarszczone i miejscami  brązowe. 2. W czasie pieczenia papryki na patelni z dodatkiem oleju podsmaż cebulę i czosnek. Zdejmij

Powiedz dietom nie
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!) 155

prania mruga do mnie z kąta pokoju :P).  Taka właśnie jest dzisiejsza zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki - uroczo nieskomplikowana, a przy tym jaka pyszna! Papryka i pomidory w połączeniu z pieczonym czosnkiem i bazylią mają w sobie mnóstwo ciepła i smaku umami, którego tak potrzeba mi, gdy jesień zbliża się wielkimi krokami :)   Bardzo(...)wymieszaj, żeby oliwa pokryła wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż pomidorki się pomarszczą, czosnek zmięknie, a skórka na papryce zrobi się czarna. Wyjmij naczynie z piekarnika. Paprykę przełóż do małej miseczki i przykryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij folię, a gdy papryka przestygnie i będzie można ją dotknąć, zdejmij z niej skórkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 213

kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy z Josephem Wołowina podawana na soczewicy z warzywami z salsą z pieczonej papryki Na koniec warsztaty z przesympatycznym Tomkiem Czajkowskim z  Magicznego

Zawsze głodna!
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 170

sytuacjach awaryjnych, bo te 3 składniki zawsze znajdziemy u siebie w domu :) Przepis: Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy  3. Wegański paprykarz z marchewki Kilka marchewek, trochę ryżu, papryka, cebulka i przyprawy - oto główne składniki, z których wyczarujemy ten pyszny paprykarz. Nie wolno zapominać o czarnuszce, która zdecydowanie podkreśla smak. Przepis: Paprykarz z marchewki  4. Pasta z wędzonego tofu(...)wędzonego tofu  5. Pasta na kanapki z pieczonej papryki  Warto poświęcić chwilę czasu na tę pastę, która powala nie tylko pięknym intensywnym kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Jeżeli macie w domu paprykę, to koniecznie zabierajcie się za robienie :) Przepis: Pasta na kanapki z pieczonej papryki 6. Domowy hummus Dobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych

Bananowe Pole