tarce żółty ser. Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Najlepiej upiec je wieczorem i podawać na drugi dzień, odgrzewając w piekarniku. Według mnie są najsmaczniejsze właśnie wtedy, gdy farsz dodatkowo przejdzie zapachem pieczonej papryki. SMACZNEGO! ;) Pomysł
Czerwona Porzeczkacałość. Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Wlać do naczynia z paprykami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Mięso nie powinno być surowe, a papryki pomarszczone. Podawać gorące wraz z sosem. papryka faszerowana
O kuchni z uczuciemgram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: kilka łyżek pasty z bobu i pieczonej papryki 1 świeży pomidor, pokrojony w plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku(...)Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Placek smaruję pastą z bobu i papryki, układam 1/3 porwanej mozzarelli, następnie pomidory świeże i suszone. Całość posypuję resztą mozzarelli. Wstawiam do piekarnika i piekę około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami. Sos czosnkowy Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim
Mango PapajaUwielbiam pieczoną paprykę, dlatego sałatka z jej duża ilością nie mogła nie stać się moją ulubioną. Sałatka jest prosta, szybka i bardzo, bardzo smaczna. Składniki: 250 g tortellini (dałam z grzybami) 2 duże papryki czerwone 80 g cebulki perłowej marynowanej łyżka oliwy łyżka pesto bazyliowego ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz kolorowy Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu
e-PrzepisyKulinarnelatka przygotowuje je sama). Składniki: 200 ml kefiru/ maślanki 1 szklanka mąki 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego kilka suszonych pomidorów 2 łyżki tartej mozzarelli szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza(...)serem, pomidorami i papryką) umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj ser i suszone pomidory- wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do papilotek umieszczonych w foremce.Z wierzchu posyp każdą muffinkę słodką papryką. Piecz ok. 15-20 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytzapiekany z czerwoną papryką. Przekąska idealna na wieczór dla dwojga, np. kolację walentynkową :) Camembert z piekarnika będzie świetnie smakować podany z razowym pieczywem. Chociaż nie łudźmy się - jest to dosyć kaloryczna przekąska, jednak od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Składniki na 1 porcję: 1 ser camembert 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kawałek papryki 0,5 łyżeczki przyprawy(...)stron). Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, piekarnik rozgrzać do 180°C. Camembert piec około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej na talerzu ułożyć liście szpinaku (bo bokach), a na samym środku położyć gorący camembert wraz z pieczoną papryką
UgotowaćBardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych
e-PrzepisyKulinarnemusi w daniu znajdować się mięso żeby był smaczny obiadek:) Moje danie to duszona papryka, pieczone cukinie, smażone pieczarki i kasza jaglana. To danie wystarczy dla dwóch osób. Zrobimy je w 20 minut. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 papryka 250 dkg pieczarek 1 cebula 1 szklanka kaszy jaglanej szczypiorek sól pieprz kurkuma 2 szklanki wody masło olej kokosowy Kaszę dokładnie
harrisamiałam, a po drugie – po co? Ja akurat jestem fanką lecza jedynie z papryką. Na bank byłoby lepsze, gdyby było zrobione z różnych rodzajów papryk, ale lenistwo wygrało, sklep 100 metrów od domu był zdecydowanie za daleko. Przesmażyłam wszystko porządnie, dodałam trochę wędzonej papryki i ten… Pierwszą porcję zjadłam z pieczywem, drugą z makaronem(...)kiełbasy 1 duża żółta papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych ćwierć łyżeczki słodkiej mielonej papryki ćwierć łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 liść laurowy 1 czubata łyżeczka suszonego oregano sól pieprz olej rzepakowy (opcjonalnie) (przepis na 3 porcje) Kiełbasy kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół
KardamonovyMoja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków
e-PrzepisyKulinarnemikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne GotowaniePomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne GotowanieSardine gratinate al forno - przepis z bloga Da leccarsi le dita ...Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata Chyla(...)Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemŚniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasolaCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwadniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego, jak lasagne
Chilli Czosnek i Oliwagatunki papryk i farsze. Dzisiejsze papryki mają farsz bardzo lekki - szpinak i mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt był na prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej papryki, aby na pewno były miękkie. składniki 10 długich, słodkich papryk farsz: 250 g szpinaku 6 ząbków czosnku 2 małe cebule - drobno posiekana 1 papryczka jalapeno(...)papryki. Można zawiązać szczypiorkiem. Przygotować sos. Rozdrobnić w blenderze pietruszkę, paprykę i czosnek. Wymieszać z oliwą i winem, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na dno naczynia do pieczenia, ułożyć papryki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40 minut - do czasu aż papryki będą miękkie. Podawać polane sosem, z dodatkiem harissy. Smacznego
Stare Garykiedyś skojarzyło się z jakimś afrykańskim czymś ;) Tak czy siak, karkówka pieczona po afrykański jest niezwykle soczysta, aromatyczna, łączy smaki pikantne i słodkie. Składniki: – 1 kg karkówki – 2-3 marchwie – 2 jabłka – 1 cebula – sól, pieprz – 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa(...)układać marchew, jabłka, czosnek i cebulę. Tak przygotowane mięso posypać papryka. Piec w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (ewentualnie folią) około 45 minut w temp. 18 stopni (na dno dodać trochę oliwy). Mięso powinno być bardzo miękkie, tak żeby kotlety można rozdzielić praktycznie bez noża. Podobne przepisy Jesienny pieczony udziec indyka Perliczka w pomarańczowej marynacie Klasyczny pasztet mięsny
Pociąg Do Kuchni