pieczenie - 19054 przepisów (strona:842/1271)

Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 219

brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając ok. 2 łyżek wywaru brokułowego Nakładamy na talerz najpierw

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
DROŻDŻOWE MUFFINY Z ŻURAWINĄ 182

takie powinno być.  Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 15 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 213

szybki lunch do pracy. Idealny do zjedzenia na ciepło jak i na zimno. Składniki na 2 porcje: 2 woreczki ryżu parboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek

Fabryka pomysłów
Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 168

blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 25 min. Gotowe. My podaliśmy to danie z surówką i z salsą. Możecie oczywiście wymyślić dodatki według Waszego gustu, albo podać jako samodzielne danie. Pozdrawiamy

vegetanie
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 153

łyżeczek cukru - tymianek suszony - 2 jajka - 3 żółtka -  250 ml kremówki - sól - pieprz - 5-6 łyżek mąki pszennej Przygotowanie:  Buraki owinąć w folię aluminiową (oddzielnie) i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Marchewki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać tyle wody, żeby marchewka była zanurzona, wsypać cukier, łyżeczkę tymianku, dodać

W poszukiwaniu inspiracji
Pancakes w dwóch wersjach :) 269

oddziel od  żółtka . Białko delikatnie ubij. Resztę składników zmiksować z żółtkiem na gładką masę. Dodać ubite białko i zamieszać delikatnie z powstałą masą. Następnie na patelni formować placuszki, piec z dwóch stron na rozgrzanej olejem patelni. Można podać z ulubionym składnikiem. Ja w jednej wersji polałam sosem czekoladowym , w drugiej karmelem. Obie były smaczne.  Smacznego

Chocolate Stop Tempting
Drożdżowe rogaliki 150

więcej w zależności od wielkości ciasta) lub 1, 2 kostki czekolady. Zwinąć do środka koła. Gotowe rogaliki ułożyć na papierze lub folii na blasze. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Piec ok. 40 min. Ostygnięte polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni bez szafek
Drożdżówki Babci 185

żeby nie ubrudzić ciasta z boków nadzieniem bo nie będzie się chciało skleić.     Odstawić do wyrośnięcia.    Bułki posmarować białkiem i posypać kruszonką.     Piec w 180 stopniach pół godziny.    Próbowałam zrobić 2 rodzaje bułek: z jabłkami i budyniem. Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać.  Przy jabłkach nawet jak pękła

W kuchni bez szafek
Cebularze 191

Kolejne wejście i "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Tym razem gospodarzem był Paweł i Madzia. Stworzyli dla nas przepis na pyszne i aromatyczne cebularze. Ja cebularze piekę według innego przepisu [ klik ] ale te są naprawdę pyszne, puszyste i aromatyczne a długo duszona cebula rozpływa się w ustach. Zapraszam na Cebularze . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 181

przyjemnością zjadłabym dokładkę! :D Fantastyczne grzybowe risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe i delikatne. Do tego pieczona pierś z kurczaka – delikatna , absolutnie nie przesuszona i carpaccio z buraka, które dopełniało całość i sprawiało, że danie zasługuje na najwyższą ocenę! Dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane

Ostra na Słodko
Tort kajmakowy 201

przygotowania Krok 1 Ubić białka z odrobiną cukru i soli na pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne. Krok 2 Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą

CoolinarniePL
Creme brulee w nowej odsłonie 213

wyłożyć mus żurawinowy, zalać kremem. Kokilki ustawić w większej blaszce, najlepiej na ściereczce (nie będą się ruszać przy przenoszeniu). Zalać wrzącą wodą do mniej więcej połowy wysokości kokilek.  Piec w 140 st. C. przez 40-50 minut, aż krem się zetnie. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Pozostałą czekoladę posiekać, rozpuścić. Polać nią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś w chrupiącej panierce 202

jajku i ponownie w panierce. Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu. Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia. Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Dorada w migdałach 174

stopni na 25 minut.  Na patelni roztopić masło i wymieszać z płatkami migdałów. Dorady  wyjąć z piekarnika, usunąć folię,  polać masłem z migdałami i  piec dalej bez przykrycia przez ok. 5 minut do zrumienienia migdałów

SzczyptaSmaQ
Cebularze i wypiekanie na śniadanie 173

wycinałam dużym kubkiem] , robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie piec 25 minut w temp. 180 stopni

Moje domowe kucharzenie