pieczenie - 19054 przepisów (strona:833/1271)

Jabłkowa kokosanka 123

wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne oraz częściowo miąższ (żeby zrobić miejsce dla nadzienia). Owoce wypełnić masą kokosową. Piec w temperaturze 180°C do zarumienienia się wierzchu (około 15 minut

Bullio
Placki ziemniaczane po węgiersku 165

papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Rosół z domowym makaronem 147

cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem palnika gazu pieca. Do 3 litrowego garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje. Na wierzchu pływają szumowiny - należy je usunąć z wody. Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku

Kuchnia Beaty
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 176

DÓŁ) do 220 stopni.  Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego

Kuchnia Beaty
Kalafior faszerowany 169

kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Kuchnia Beaty
Sernik black forest 228

mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z soku) i posypujemy połową utartej czekolady Na wiśnie wykładamy drugą część sera i na niej układamy pozostałe owoce.  Sernik pieczemy ok 80 min w 180 stopniach. Sernik pozostawiamy na noc w lodówce a przed podaniem posypujemy go pozostałą czekoladą

Kuchnia Beaty
Skrzydełka z KFC 175

panierkę, mieszając wszystko razem, posypujemy dokładnie skrzydełka, smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, około 10 min, piekarnik  rozgrzewamy do 200 stopni, układamy skrzydełka na blaszkę pokrytą folią aluminową,  pieczemy około 10-15 min. Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Sernik na herbatnikach 220

koniec ubijania dodać 0,5 szklanki cukru, Mieszając masę serową dodawać po łyżce ubitą pianę, Spód blaszki wyłożyć herbatnikami i wylać masę serową, Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C przez 60minut

Kuchnia Beaty
Gruszki z marcepanem. 154

zaokrąglonej strony, aby nie przewracały się na blaszce, w wydrążone miejsce wkładamy kulkę masy marcepanowej posypujemy kardamonem i kruszonką    ( można trochę przycisnąć ją do gruszki), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 min. (do zrumienienia kruszonki

Kuchnia Beaty
Ciasto drożdżowe z marcepanem, gruszką i jabłkiem. 170

jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie jeśli chcemy, aby była miękka, to bierzemy krupczatkę, bądź mieszamy mąki pół na pół), posypujemy ciasto i pieczemy 45-50 min. w temp. 180 stopni

Kuchnia Beaty
Paszteciki z kapustą i grzybami. 169

oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko

Kuchnia Beaty
Makowiec świąteczny. 246

dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Żeberka w coli i miodzie. 233

solą, pieprzem, vegetą i rozgniecionym czosnkiem, miód, colę, ketchup dokładnie mieszamy, dodajemy żeberka, mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2-3 godz., następnie wraz z marynatą wkładamy do worka i pieczemy w piekarniku około 1 godz. , aż mięso odchodzi od kości, podawać np. ze smażonymi ziemniaczkami

Kuchnia Beaty
Creme brulle. 199

ręcznik, żółtka mieszamy z cukrem, tak aby zrobiły się białe, do żółtek lejemy gorącą śmietankę i mieszamy, napełniamy kokilki, wkładamy na blaszkę, wlewamy wrzącą wodę do 3/4 wysokości kokilki, pieczemy w kąpieli wodnej 50-60 min., sprawdzamy przed wyjęciem - środek powinien być galaretowaty, wyjmujemy kokilki z kąpieli, czekamy aż wystygną, po czym wkładamy do lodówki (ja zostawiam

Kuchnia Beaty