Składać kwadraty w rogaliki, a następnie złączyć je jak uszka do barszczu Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem... ... i posłodzić 1 łyżeczką cukru Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i piec uszka 18 minut na złoty kolor Po upieczeniu delikatnie zdjąć, ponieważ są miękkie od spodu przez ser. Lepiej się je małym widelczykiem deserowym, bo są za miękkie, żeby jeść trzymając
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjabłek wydrążyć środek. Pociąć na ćwiartki i jeśli jest jeszcze taka potrzeba to dokładniej wyciąć resztki pestek Nastawić piekarnik na 180 stopni C Jabłka obsypać cynamonem... ... i polać miodem Piec ok. 15 minut. Ja, po 15 minutach, dopiekałam jeszcze 5 Na zdrowie!:) Biorę udział w akcjach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comziemniakach i posypujemy z wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compodzielić go na tyle kawałków, ile chcemy zrobić bułeczek. Ja lubię, gdy bułeczki są większe Z każdego uformować wałek i skręcić w literę "S". Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem Piec w 180 st. C przez ok 20 minut - obserwować, do zarumienienia Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjabłek Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia warstwa jabłek Przykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mleku Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minut Wyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minut Wyjmujemy... ... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNastępnie kulę mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na goudzie Piecyk nagrzewamy do 250 stopni C (termoobieg), a po tym czasie zmieniamy grzanie na gór/dół Pizzę pieczemy ok. 15 minut, ale trzeba pilnować. Jest gotowa, gdy boki ciasta się przyrumienią Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskręcamy oba jednocześnie do siebie. Robimy dwa obroty (lewa ręka skręca dwukrotnie w prawo, prawa - dwukrotnie w lewo) Powtarzamy czynność z pozostałymi 10 trójkątami Ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem Pieczemy 20 minut (termoobieg), a po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy ciasto w środku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze przez 5 minut Można z wierzchu polać lukrem, ale ja tego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut Podawać z ziemniakami i z surówką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comowsiane, rozbełtane jajko, cynamon, mąkę i jabłko przełożyć do malaksera i zmiksować (ewentualnie wymieszać wszystkie składniki łyżką) Przelać masę do foremek na babeczki (u mnie wyszło 6 sztuk) i piec 15 minut Można jeść ciepłe. Ja takie właśnie zjadłam :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrugiej nacinamy prostokąt w paski... ... i zwijamy tworząc ozdobny pasztecik Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem) Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :) Smacznego i na zdrowie! :) W myśl akacji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.complasterki warstwowo ale w pionie tak, żeby powstała różyczka Nagrzać piecyk do 180 stopni C Różyczki skropić oliwą z oliwek, przyprawić ziołami prowansalskimi, Vegetą i dodać przyprawę do ziemniaków Piec ok. 20-30 minut do zarumienienia się ziemniaków Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie Piekarnik nagrzać do 175 stopni Blachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli chcemy, aby piernik miał duże
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKażdą foremkę owijałam jednym paskiem... Te paski, które były trochę krótsze, nawijałam po dwie sztuki na jedną foremkę ... a następnie obtaczałam w posypce Foremki ustawić pionowo na blasze i piec 8 minut UWAGA! Jeśli nie macie foremek do rurek to nic nie szkodzi. Rozwałkowane ciasto kroicie na szerokie pasy, ok. 4 cm, folię aluminiową wycinacie na szerokość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compłasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia Nastawić piecyk na 180 stopni C Rozbełtać jajko i posmarować nim wierzch ciasta Piec 25 minut Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem Ciasto przybiera nietypowy kształt. Moim gościom się podobało:) I smakowało! Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWycinamy szerokie paski i nakładamy na połowę paska farsz, a następnie składamy pasztecik na pół i sklejamy widelcem Układamy na blasze i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem Pieczemy 25-30 minut, do zarumienienia Smacznego:) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com