pieczenie - 19054 przepisów (strona:845/1271)

Zapiekane jabłko na kruchym ciastku z kokosem. 204

cukrem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko grubą warstwą powstałego ciasta i dokładnie uklepujemy palcami dociskając środek i brzegi. Wkładamy na 20 minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić przed tym manewrem brzegi ciastka nożem

BaRepas
Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 223

piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min – bez musi się ładnie podpiec i być krucha z wierzchu (u mnie niestety coś poszło nie tak i wyszła

kuchcikownia
Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 216

chrupiąco. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. Boczek i cebulę oraz zioła dodajemy do ziemniaków. Wlewamy mleko, przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do formy do zapiekania i posypujemy serem. Pieczemy ok 15-20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 137

pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy do papryk i układamy na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Do piekarnika nagrzanego do 180 C wkładamy papryki i pieczemy ok. 20 min., aż będą przypieczone na końcach. Teraz czas na grzanki :) 2 duże pomidory (żółty i czerwony) bułka wrocławska Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki

vegetanie
Węgierska papryka z nadzieniem :) 148

jest gotowy :) Nadziewamy papryki farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, jeśli macie świeży tymianek to dobrze jest dodać go do naczynia pomiędzy papryki. Pieczemy papryki ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu posypujemy niezbyt obficie startym serem. Gotowe :) Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować, a jeżeli będziecie

vegetanie
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 161

wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy

vegetanie
Ciasteczka z serem camembert i chutney-em :) 115

układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Każde ciasteczko dodatkowo smarujemy oliwą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Kiedy ciasteczka pieką się robimy surówkę. My zrobiliśmy z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidorów, kukurydzy i papryczki chili. Wymieszaliśmy warzywa z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Kiedy ciasteczka są gotowe podajemy

vegetanie
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 186

dodatków). Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy plasterki i chop do piekarnika poniżej pieczarek. Wszystko zapiekamy ok. 15 min. Całość ma fajnie się zapiec. Jak na zdjęciach powyżej. No to piecze nam się danie główne, teraz czas na dodatki, czyli surówka i sos. Sos składniki : 1 opakowanie passaty 1 gałązka selera naciowego lub dwie, jeśli macie niewielkiego. 10 oliwek

vegetanie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 205

Witajcie :) Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie

vegetanie
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem. 126

pozostawieniu odstępów między bułeczkami, ponieważ jeszcze trochę podrosną. Wszystkie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Nastawiamy piekarnik na 180 C i po nagrzaniu wstawiamy, i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z sosami, np. czosnkowym i salsą. Bułeczki możecie przechowywać 2-3 dni w lodówce i podgrzewać je ponownie. Życzymy smacznego :) Ps. A jeśli zostanie Wam ciasto to możecie

vegetanie
Drożdżowe ciasteczka tymiankowe. 160

wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się, a my mamy dodatkową przekąskę na stół. Szczególnie smakują dzieciom. Oczywiście podajemy z rożnymi sosami. Jeśli chcielibyście zrobić tylko te ciasteczka, to przepis

vegetanie
Chili con soja i frytki z batatów 193

ogień. Jeśli lubicie lub chcielibyście chili bardziej przypominające gulasz, możecie dolać jeszcze ok. 150 ml passaty. Będzie wtedy więcej sosu. My chili podaliśmy z frytkami z batatów. Zrobiliśmy je pieczone na sucho w piekarniku, ale wcześniej, kiedy już mieliśmy je pokrojone, wymieszaliśmy z marynatą z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, pieprzu i pasty sambal oelek. Wyszły wyśmienite takie lekko ostre

vegetanie
Makaron w Sosie Serowo - Czosnkowym z Pietruszką 343

Czesławy Zarzeckiej i tak go sobie przerabiam na różne sposoby, a w między czasie wyżeram go z kanapką :) Zadziwia mnie! Ten ser oczywiście. Na zimno rewelacja, na ciepło rewelacja, pieczony rewelacja. Nudy, nudy, nudy....... srutututu :) Ale poważnie, genialny produkt i w 100 % naturalny, taki eko :) Żeby nie wyjść na gołosłowną podsyłam Wam dania, w których ten ser występuje w różnych

Blondynka Gotuje
Szybki przepis na domową szynkę 335

Mięso nacieramy solą i przyprawami a następnie olejem - zawijamy folią aluminiową i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. 2/ Wyjmujemy z lodówki, ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy w foli aluminiowej ok 1g 20minut. Następnie wyjmujemy z foli i opiekamy na termoobiegu w 200 stopniach przez 10 minut 3/ Odstawiamy do przestudzenia a następnie do lodówki. Po schłodzeniu kroimy

Kuchnia PROzdrowotna
Quiche z brokułami i porem 311

warzywa należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera. Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości