posmarowania ciasta Wykonanie: - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zmielić 2-3 razy w maszynce - mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić) - składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto - ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia(...)ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości) - utworzone ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach - piec przez około 15 minut, ciasteczka powinny lekko się przyrumienić, będą jednak dość miękkie z wierzchu - upieczone ciasteczka wyjąć razem z blachą z piekarnika, zdjąć
Smakołyki Berenikiłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść brzegi okrągłej blaszki do pieczenia o średnicy 24 cm, włóż do niej masło lub margarynę, posyp brązowym cukrem. Umieść na dużym ogniu i gotuj aż cukier się rozpuści a całość zacznie się karmelizować, przez(...)piecz przez 30 – 35 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 10 minut po czym „odwróć” blaszkę na przygotowany talerz, tak by żurawina była na górze. Podawaj ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego! *Rada: Jeżeli nie posiadasz blaszki, którą można podgrzewać na kuchence możesz wykorzystać zwykłą tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, umieść
karmelowyKopytowa 100 g miodu 60 g masła 50 g cukru 50 g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżka kakao 20 g przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej powidła śliwkowe Polewa 140 g masła 75 g cukru 3 łyżka kakao 1 łyżka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Miód, przyprawę(...)pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180*C. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio. Polewa Żelatynę wsypać do zimnej wodzie, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Masło
Ala piecze i gotujedobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze 6 st C) Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury(...)chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę. Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi: Chleby
Stare Garyładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku. Uwagi Oliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki. Wierzch ciasta(...)przed pieczeniem można posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem. Smacznego! Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej na blogu Zapach Chleba Wspólnie piekli i zabawę mieli świetną: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia
Stare Garyciasta płaski chlebek - fougasse. Zgodnie z sugestią autora przepisu, J. Hamelmana, zrobiłam tym razem jeden chleb podłużny (ok 1 kg) a z reszty ciasta płaski, prostokątny chlebek. Chleb piekłam tego samego dnia, więc nie sprawdziłam czy ciasto po wyrastaniu w lodówce jest faktycznie lepsze. Mogę natomiast powiedzieć, że chleb długo utrzymuje świeżość. Po siedmiu dniach był po prostu(...)dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe. Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Chleb zyskuje jeśli ciasto zostanie przed pieczeniem ochłodzone, tak więc możemy je przechowywać w temperaturze 10 st C do 8 godzin lub w temperaturze 6 st C do 18 godzin. Jeżeli nie mamy czasu, zostawiamy chleb
Stare Garyprzez ok 25 min. Spód wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z foremki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min. Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy, aż się rozpuści. Smacznego! :) * ciasto z tej formy jest dosyć grube- ponad 1 cm, jeżeli zależy Wam na cieńszym spodzie(...)należy użyć większej formy np. 26 cm i skrócić czas pieczenia, bo inaczej za mocno się spiecze
Kraina Miodem Płynącawycisnąć i zmielić 2-3 x (aż będzie gładki). Ser przełożyć do miski i dokładnie utrzeć z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy serowej. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i pozostawić na 10 minut w misce pod przykryciem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę(...)około 1 cm. Wiśnie ułożyć na cieście. Spód piec tylko od dołu 40 min. Masa budyniowa: W międzyczasie- kiedy ciasto piecze się w piekarniku- ugotować budyń na mleku, dodać ziarenka wanilii i wymieszać. 10 minut przed końcem pieczenia wylać budyń na ciasto i wtedy piec góra-dół. Smacznego! :) * budyń śmietankowy można zastąpić budyniem waniliowym, wtedy należy zrezygnować
Kraina Miodem Płynącałyżka Dodatkowo: * jagody- 150 g * kasza manna- 2 łyżki * biała czekolada- 50 g * kremówka- 1 czubata łyżka Piekarnik nastawić na 180 stopni. Mąkę wymieszać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Wlać jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać do połączenia składników. Przelać do kwadratowej formy ( )wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kaszą manną i ułożyć(...)jagody (na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć folią, żeby się nie spiekły za mocno). Piec 30-35 minut. Białą czekoladę wraz z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Smacznego
Kraina Miodem Płynącajajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt II: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy(...)Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 35 min w 180 st. C. 3. Biszkopt II: analogicznie jak biszkopt I, z tym że razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy suchy mak. 4. Biszkopty przekroić na pół, wyciąć kształt głowy kota Hello Kitty. 1 blat biszkoptu
Kto ugości moich gości?mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy część ciasta i wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy koła (większe od foremki, którą będziemy wykrawać(...)gwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjmujemy i studzimy na kratce. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztapiamy
Smakowity Blog Kulinarnyzaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors . Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz jest delikatny, co dobrze komponuje się z delikatnie wyczuwalną słodyczą(...)przepisie cytowanym przez Amber - 225 ml. Tak więc - precz z cupsami , niech żyją gramy i mililitry! Przy pieczeniu chleba nie obyło się bez przygód. Pierwsza przygoda to woda. Moje mąki chciały więcej wody niż podano w recepturze. Szczerze mówiąc powinienem był dodać jeszcze więcej, bo ciasto było dość zwarte. Obawiałem się, że morele i rodzynki prędzej się rozgniotą, niż
Grahamka, weka i kajzerkawedług uznania WYKONANIE: Przygotowanie tortu zacznij od Musu Pomarańczowego. PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, tj. mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sól i cukier. W garnuszku na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj(...)dobrze zamieszaj. Następnie wbij do niego po jednym jajku , mieszając rózgą kuchenną dokładnie po każdym dodaniu jajka. Do suchych składników wlej masę maślano-jajeczną i porządnie wszystko wymieszaj. Ciasto piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. MUS CZEKOLADOWY: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij
Słodko-Słony Świat Ilonynaszego zdrowia i poziomu cholesterolu jest polaczenie jajek z cukrem.Sprobujmy zatem cukier wyeliminowac z naszych wypiekow i delektujmy sie wspanialymi deserami.Sernik upieklam w malej tortownicy o srednicy 20 cm.Gdy pieczemy sernik z 1 kg sera,odpowiednio zwiekszamy ilosc stewii,dodajemy 4 jajka i 250 ml kremowki i 4 lyzki maki ziemniaczanej i odpowiednio wieksza foremke.Zwiekszamy rowniez skladniki na spod(...)wierzchu ukladamy maliny, lekko je wniatajac w mase serowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C.W tej temperaturze pieczemy 15 minut.Potem zmniejszamy temperature do 120 ° C i pieczemy kolejne 60 minut.Ten sposob pieczenia jest znakomity.Z piekarnika wyjmiemy sernik rowniotenki bez zadnych pekniec. Studzimy powoli w uchylonym piekarniku.Noc nasz serniczek musi spedzic w lodowce.Ustabilizuje sie i dopiero schlodzony smakuje najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: 125 ml mleka 200 g mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego 30 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 1 żółtko 50 g maku 20 g orzechów włoskich 20 g rodzynek 35 g gęstej pomarańczowej marmolady Zaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować(...)Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku. Nadwyżkę maku, można zamrozić i wykorzystać później. Teraz czas na przygotowanie ciastek. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dolać miód i mleko, na końcu dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą. Większą część
Świat Ciasta