pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Na krem: 100g mascarpone 100ml śmietany kremówki 1 łyżeczka esencji waniliowej Kilka łyżek cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami. Białka ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier I delikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta
Kulinarna rozmowałyżki wiórków kokosowych *Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce. W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko(...)Wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj. Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj. Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj. Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasteczka będzie czysty. Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem
Gotowanie to kochaniezamrażarki na 2,5 godziny (ja tak właśnie zrobiłam, tyle czasu wystarczyło). Mając już „gotowe mleko” przygotowujemy ciasto. Sypkie składniki (kleik ryżowy, wiórki kokosowe, migdały, pistacje, cukry, proszek do pieczenia) mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło oraz jajka. Zakładamy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wyrabiając, łączymy składniki. Aby zrobić ciastka w kształcie jajek, porcje ciasta (22g) nabierałam(...)zwykłą łyżką do lodów, rozprowadzałam wewnątrz niej ciasto i sprawnych ruchem wyjmowałam. Układałam na blaszce wyłożonej matą (może być papier do pieczenia. Z powyższych proporcji zrobiłam 42 „połówki jajek”, czyli powinny wyjść 24 ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 15-20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Z mocno schłodzonego mleka kokosowego odlewamy wodę. Ubijamy wytworzoną
mojewypiekiinietylkomasę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy jeszcze około minuty, żeby wszystko się połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości(...)teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto
mojewypiekiinietylkoBiałka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu białek miksujemy dodane żółtka z masą kakaową, skrapiając esencją rumową i ekstraktem pomarańczowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Ubitą pianę z białek dodajemy w dwóch porcjach delikatnie mieszając. Na samym końcu wsypujemy ryż preparowany – ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na ok. 45 minut. (pieczemy „do suchego patyczka). Ja upiekłam ciasto z podwójnych proporcji, na dużą blachę. Po wyjęciu, na gorące ciasto nakładamy pozostawioną polewę, równomiernie rozprowadzając i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Kroimy… kiedy chcemy, choć dajmy mu lekko przestygnąć. Murzynek z ryżem preparowanym zaspokoił wreszcie moją ciekawość
mojewypiekiinietylkododam , że są bardzo popularne wśród kulturystów. Swoją sławę zawdzięczają temu, że wzmacniają stawy i wspomagają budowę mięśni. Mają bardzo delikatny smak i idealnie się komponują w potrawach. Brokuły pieczone z migdałami. Składniki: - 1 brokuł - czosnek wędzony (2-4 ząbki) - skórka starta z ½ wyparzonej cytryny - 1,5 łyżki soku z cytryny - różowa sól himalajska - świeżo zmielony pieprz - olej arachidowy(...)papierem do pieczenia – polewamy przygotowaną marynatą. Mieszamy, aby pokryć w miarę dokładnie wszystkie różyczki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy ok. 30 minut. W połowie pieczenia brokuły mieszamy. Brokuły pieczone z migdałami możemy podać jako dodatek do mięs, ryb i nie tylko. Na pewno wzbogacą każde, nawet najprostsze i najskromniejsze danie obiadowe
mojewypiekiinietylkołyżka domowego cukru waniliowego 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej rodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznania Mąkę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.Przygotować okrągła foremkę dosyć wysoką ,ponieważ ciasto(...)trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłem jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wymieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać
Moje domowe kucharzeniemąkę migdałową bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , jeżeli mamy dwie to dzielimy ciasto, a jeżeli jedną to robimy z połowy i potem drugi raz! Pieczemy spody w 170-180 stopniach około 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej ilości mleka dodajemy budynie, żółtka i skórkę(...)jasną i puszystą masę, dodajemy porcjami ostudzony budyń i po każdej porcji dokładnie miksujemy na małych obrotach, aby masa się nie zważyła. W jednej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden spód wykładamy całą masę budyniową i na to drugi placek. Górę polewamy polewą - w moim przypadku 2 rozpuszczonymi tabliczkami białej czekolady
Piekę, bo lubięorzechowa: 4 jajka 15 dag zmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa kakaowa: 14 łyżeczek wody 14 czubatych łyżeczek cukru 130 g masła 4 duże łyżki prawdziwego kakao Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką(...)margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1) . Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę
Świat Ciastaproszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem. Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka. Na patelni rozpuszczamy(...)minut do momentu skrystalizowania się cukru. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce. ciasto przed pieczeniem ciasto zaraz po upieczeniu karmelizujemy pomarańcze chlebek bananowo-orzechowy
Bon Appetit Małgorzatyciasto: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao 2 łyżki oleju 3/4 szklanki białego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 300 g masła 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie opakowanie ) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka na polewę: 1 tabliczka czekolady(...)łyżki śmietanki kremówki Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Mleko w płynie
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. C iasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach
Bon Appetit Małgorzatyszklanki cukru 3 białka Ciasto kakaowe: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka kakao 5 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na wierzch: polewa kakaowa i kokos Sposób wykonania: 1. W gorącym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka(...)proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. 2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. 3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos. 4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier, ubijać i dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao
Kuchnia domowa Anipowideł śliwkowych 2 łyżki miodu 0,5 szkl oleju 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 słoik powideł śliwkowych 100g cukru pudru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao orzechy włoskie " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę przesiać do miski(...)razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi
CoolinarniePL