kalorii Wam przybyło? Ja nie poszalałam, zjadłam jednego smażonego pączka i jednego pieczonego, ale nie narzekam. Czułam się przynajmniej lekko :) Co to pieczonych pączków, próbowaliście kiedyś takie zrobić? Mnie coś wczoraj podkusiło, chociaż nie mam maszyny do pieczenia tych małych słodkości, postanowiłam wykonać coś bardzo podobnego. Ciasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku(...)udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych, fajna alternatywa dla tradycyjnych ciężkostrawnych pączków, wypróbujcie! Przedstawiam Wam Pieczone Pączki z malinowymi cukiereczkami." Składniki: jajko 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru łyżka rozpuszczonego masła łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ew. zapachu waniliowego opakowanie malinowych landrynek Sposób przygotowania: Do dużej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier
Słodkie Przyjemnościsię wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana nie będzie już czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje(...)Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało. Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru
Słodkie Przyjemnościcukru 35 g orzechów laskowych 30 migdałów 30 g suszonych połówek żurawiny 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka (20g mąki kukurydzianej) 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju cukier puder waniliowy Sposób przygotowania: Na sam początek wbijamy jajka i białka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy. W drugiej(...)misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Ostudzone
Słodkie Przyjemnościtemu mogłam to sprawdzić skręcając w ciągu dwóch dni ponad 1000 balonów. Robi wrażenie, prawda? Pieczenie nie jest moim jedynym atutem ;) Ha! Ale skoro już mowa o pieczeniu. Mam dla Was przepyszne truskawkowo-waniliowe ciasto. Może się skusicie? :) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki oleju łyża ekstraktu waniliowego 2,5 szklanki mąki pszennej(...)czubate łyżki mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia kruszonka: 120 g mąki, 100 g cukru, 80 g masła Sposób przygotowania: Jajka ubijamy, pod koniec dodając cukier. gdy masa będzie jednolitą dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się
Słodkie Przyjemnościzbyt wiele czasu, a dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia wydobywa się cudowny zapach czekolady. Spróbujcie! :) Składniki : 120 g masła jajko 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka ekstraktu pomarańczowego 2 łyżki kakao szklanka mąki 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy(...)Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w oddzielnej misce, następnie dodajemy do masy maślanej razem z ekstraktem pomarańczowym - łączymy - ja to robiłam za pomocą sylikonowej łopatki, można to również zrobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Przed wyłożeniem ciasteczek na blaszkę, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasteczka za pomocą małych
Słodkie PrzyjemnościWiele osób rezygnuje z pieczenia i jedzenia słodkości z różnych powodów, jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem(...)dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną. Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościsztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy(...)rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut. Studzimy w formie. Masło, cukier i mleko wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Po paru minutach krem przekładamy do miski, dodajemy 1/3 mleka w proszku i miksujemy co jakiś czas dodając
Słodkie PrzyjemnościSposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy, gdy masa się połączy dolewamy mleko i olej - mieszamy. W drugiej misce łączymy obie mąki i proszek do pieczenia, następnie wszystko wsypujemy do wcześniej wyrobionej masy i łączymy. Ciasto przelewamy do okrągłej wyłożonej(...)papierem do pieczenia blaszki i posypujemy umytymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami (1,5 szklanki). Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Biała ubijamy, gdy powstanie piana, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na upieczone ciasto wykładamy przygotowaną bezę i ponownie wstawiamy do piekarnika
Słodkie PrzyjemnościLubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto(...)goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz. Składniki : 200 g masła 200 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia duża garść orzechów włoskich 200 g musu z dyni mus z 1 jabłka 350 g mąki ½ szklanki świeżej żurawiny Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier
Słodkie Przyjemnościsię ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Składniki : 4 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 400 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru z wanilią poncz – pół szklanki herbaty + 3 łyżki wódki żurawinowej 250 g cukierków typu Snickers Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka(...)dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy. Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 220 g miodu tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 80 g cukru pudru kostka dobrej jakości masła 600 g mąki 70 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki imbiru łyżka ekstraktu pomarańczowego 2 jaja szczypta soli Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę - mieszamy do połączenia(...)się składników. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy - odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przygotowane przyprawy (lub dwie łyżeczki przyprawy korzennej ), proszek do pieczenia, sól i cukier puder - przesiewamy by pozbyć się grudek. Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą
Słodkie Przyjemnościowinięte wokół wałka. Ciasto luźno rozwijać z wałka, nie należy go naciągać. Przed pieczeniem włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Aby umożliwić wydostanie się pary podczas pieczenia, należy wykonać w cieście ( na dnie ) nakłucia przy pomocy widelca. Podpieczenie ciasta zapobiega jego rozmiękczeniu po dodaniu nadzienia, szczególnie wtedy jeśli nadzienie jest płynne. Aby temu zapobiec kruche ciasto(...)należy podpiec metodą określaną ,, pieczenia na ślepo,, Polega ona na wyłożeniu ciasta papierem do pieczenia i jego obciążeniu, zazwyczaj ryżem. Dzięki temu ciasto nie podniesie się od dnia i zachowa swój kształt. Kruche ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach (góra-dół) z obciążeniem. Następnie należy zdjąć obciążenie i piec około 10 minut. W między czasie możemy zabrać
Kredowe MenuSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem(...)delikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia. Biszkopt jest wysoki co pozwala na przekrojenie na trzy dość
Mix smakułyżka gęstej kwaśnej śmietany * 3 łyżki soku z cytryny * puszka masy makowej z bakaliami (850 g) Sposób wykonania Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę. Na końcu dodać śmietanę śmietanę. Do wyrobionego ciasta dodać sok z cytryny i wymieszać(...)miarę możliwości delikatnie rozsmarować na całej powierzchni makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą szynę od dołu. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier do pieczenia i dowolnie udekorować
Mix smakuprzyprawy do piernika, masło, smalec i podgrzewać prawie do zagotowania mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym lub plastikowym pojemniku do żywności(...)pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiem Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni
Mix smaku