świetnie. Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim łakomczuchom. Składniki: ciasto 150g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenie 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 1/2 szklanki śmietany 18% polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru(...)pudru 70g masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: W mikserze utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać jajka. Następnie wszystkie sypkie składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę. Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut
W kuchni wieczoremdosłownie chwilę. Już sam zapach unoszący się podczas pieczenia zapowiada wspaniałe doznania smakowe. Zachęca i kusi swym aromatem niecierpliwie spoglądających na zegar, w oczekiwaniu na kończący się czas pieczenia, a to tylko… chlebek bananowy z żurawiną. Składniki: - 4 bardzo dojrzałe banany - ½ szklanki cukru ( w tym 2 łyżki cukru z wanilią) - 1/3 szklanki oleju arachidowego(...)szklanki mąki tortowej - 1 jajko - sok z ½ cytryny - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 90g suszonej żurawiny Blaszkę keksówkę (10 x 30cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Obrane banany kroimy na kawałki
mojewypiekiinietylkowracam - tak jak do pieczenia. Może praca mnie tak nie relaksuje, jak godziny spędzone w kuchni - no ale bez przesady! To w końcu praca :) A jeżeli chodzi o pieczenie - hmm, powiem Wam, że strasznie nie lubię tradycyjnych tortów. Nie dlatego, że są nie smaczne czy coś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś(...)które posłużą nam za blaty do tortu. U mnie 6 sztuk. Ciasto ptysiowe pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez 20 minut - moje blaty były tylko 14', dlatego wspomnę, że gdy będą przybierać złotawy kolor, to znak, że już nadszedł ich czas. Ponieważ czas ich pieczenia zależny jest mimo wszystko od ich wielkości :) Następnie przygotowujemy krem budyniowy
Słodkie PrzyjemnościMasa kokosowa: 2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru pudru kokos do obtoczenia Miksuję wiórki kokosowe w blenderze na miałko, dodając cukier puder. Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej, ubijamy masło i cukier na gładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią(...)Ciasto wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w dodatkowych wiórkach kokosowych, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut z tym, że najpierw w górnej części piekarnika, zmieniając w połowie pieczenia położenie blachy na dolną część. Smacznego! P.S. Cała baza danych (50GB zdjęć) przestała dla mnie istnieć, a razem
Słodkie Przyjemnościmikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy całe jajko i żółtko i dalej ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Do masy maślanej dodajemy na przemian mąkę (połączoną z proszkiem do pieczenia), ze śmietaną. Na koniec ciastka wyciskamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia - ja wycisnęłam ciastka za pomocą szprycy (duże oczka) pozostawiając po środku dziurkę, którą następnie wypełniłam(...)Pozostawcie większe odstępy, gdyż ciasteczka się lekko rozrastają :) Jak się Wam uda, starajcie się przygotowywać małe ciasteczka - lepiej będą Wam na pewno smakowały. Pieczemy przez około 12 minut. Ciasteczka szybko łapią kolor, więc czas pieczenia jest zależny od mocy piekarnika. Smacznego
Słodkie Przyjemnościświąteczne stół. " Składniki: 2 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szklanka mleka 75 g masła 1/4 szklanki oleju 240 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z połówki pomarańczy 150 g żurawiny 100 g orzechów włoskich 50 g orzechów lakowych Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Na sam początek ubijamy jajka razem(...)cukrem i cukrem waniliowym, po paru minutach ubijania dodajemy mleko, rozpuszczone masło połączone z olejem i wszystko mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie
Słodkie Przyjemnoścismarowania ciastek Sposób przygotowania: Masło i cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy(...)pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy około 13 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościtypu przekąski to koniecznie wypróbujcie ten przepis! " Składniki: 2 jajka 85 g brązowego cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 300 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli 1/2 szklanki oleju 150 g startej na małych oczkach marchewki 1/2 dużego jabłka 1/2 dużej gruszki Sposób przygotowania: Jajka i cukier wrzucamy do malaksera(...)następnie blendujemy na mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180`C (czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika - babeczki powinny być złote). Studzimy w piekarniku. Babeczki lekko opadną pod ciężarem musu, nie przejmujcie się tym. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkalorii Wam przybyło? Ja nie poszalałam, zjadłam jednego smażonego pączka i jednego pieczonego, ale nie narzekam. Czułam się przynajmniej lekko :) Co to pieczonych pączków, próbowaliście kiedyś takie zrobić? Mnie coś wczoraj podkusiło, chociaż nie mam maszyny do pieczenia tych małych słodkości, postanowiłam wykonać coś bardzo podobnego. Ciasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku(...)udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych, fajna alternatywa dla tradycyjnych ciężkostrawnych pączków, wypróbujcie! Przedstawiam Wam Pieczone Pączki z malinowymi cukiereczkami." Składniki: jajko 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru łyżka rozpuszczonego masła łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ew. zapachu waniliowego opakowanie malinowych landrynek Sposób przygotowania: Do dużej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier
Słodkie Przyjemnościsię wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana nie będzie już czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje(...)Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało. Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru
Słodkie Przyjemnościcukru 35 g orzechów laskowych 30 migdałów 30 g suszonych połówek żurawiny 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka (20g mąki kukurydzianej) 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju cukier puder waniliowy Sposób przygotowania: Na sam początek wbijamy jajka i białka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy. W drugiej(...)misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Ostudzone
Słodkie Przyjemnościtemu mogłam to sprawdzić skręcając w ciągu dwóch dni ponad 1000 balonów. Robi wrażenie, prawda? Pieczenie nie jest moim jedynym atutem ;) Ha! Ale skoro już mowa o pieczeniu. Mam dla Was przepyszne truskawkowo-waniliowe ciasto. Może się skusicie? :) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki oleju łyża ekstraktu waniliowego 2,5 szklanki mąki pszennej(...)czubate łyżki mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia kruszonka: 120 g mąki, 100 g cukru, 80 g masła Sposób przygotowania: Jajka ubijamy, pod koniec dodając cukier. gdy masa będzie jednolitą dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się
Słodkie Przyjemnościzbyt wiele czasu, a dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia wydobywa się cudowny zapach czekolady. Spróbujcie! :) Składniki : 120 g masła jajko 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka ekstraktu pomarańczowego 2 łyżki kakao szklanka mąki 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy(...)Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w oddzielnej misce, następnie dodajemy do masy maślanej razem z ekstraktem pomarańczowym - łączymy - ja to robiłam za pomocą sylikonowej łopatki, można to również zrobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Przed wyłożeniem ciasteczek na blaszkę, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasteczka za pomocą małych
Słodkie PrzyjemnościWiele osób rezygnuje z pieczenia i jedzenia słodkości z różnych powodów, jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem(...)dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną. Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościsztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy(...)rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut. Studzimy w formie. Masło, cukier i mleko wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Po paru minutach krem przekładamy do miski, dodajemy 1/3 mleka w proszku i miksujemy co jakiś czas dodając
Słodkie Przyjemności