często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej(...)rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek wody 1 czubata łyżka cukru Składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej (mała puszka) 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/4 szklanki cukru
Przysmaki KarolkiDzisiaj wyjątkowy wpis. I wyjątkowa akcja. Pomysł na wspólne pieczenie był mój, razem z Pauliną dogadałyśmy szczegóły i razem podjęłyśmy się całej organizacji. Zaprosiłyśmy inne blogerki i piekłyśmy wczoraj różne wariacje szarlotek. Każda z nas miała wolną rękę i mogła wybrać przepis , byle to było ciacho z jabłkami. Jesteście ciekawi co z tego wyszło ? Jesteście ciekawi jaki przepis(...)temat szarlotki Jabłkowa Fantazja Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej
Magiczne Życie Martyjogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki cynamonuszczypta soli Wykonanie:- żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać- do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon- ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać- ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką(...)piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika i użytej formy) w 180 stopniach Jeśli chodzi o czas pieczenia, trzeba go dostosować do rodzaju posiadanego piekarnika oraz do formy, w której przyrządzimy ciasto. Zdarzało mi się piec je około 40 minut, a w większej formie piekło się ponad godzinę. Proponuję po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
Smakołyki Berenikipapierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu wodą, posypać płatkami owsianymi, lekko przyciskając je do ciasta, następnie tępą stroną noża zrobić na środku każdej bułki "przedziałek"- piec w około 200 stopniach przez 30-35 minut Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż nie uszczknąć kawałka do spróbowania, więc przekroiłam jedną z bułek na pół(...)części, można posłużyć się wagą kuchenną - każda z moich bułek przed upieczeniem ważyła około 120g. Można też pokusić się o inne dodatki zamiast płatków owsianych, wiem natomiast, że pieczenie takich domowych bułek to wcale nie taka trudna czynność :) Jeżeli posmarujemy je z wierzchu rozmąconym białkiem, powinny po upieczeniu ładnie się błyszczeć, zależy to też od piekarnika, gdyż
Smakołyki Berenikisodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto- ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną- blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy- rozwałkowywać i piec(...)dodać orzechy, wymieszać i jeszcze kilka minut podgrzewać- na ostatnią rozwałkowaną na blasze część ciasta wyłożyć ciepłą masę orzechową i rozprowadzić ją na całej powierzchni ciasta- tak przygotowany blat piec 20 minut w 180 stopniach, po wyjęciu miód może być jeszcze lekko płynny, więc należy pozostawić w blat w formie do wystudzenia- wszystkie blaty po ostudzeniu można położyć jeden
Smakołyki Berenikiżółtka 200g masła 50g wiórków kokosowych 50g migdałów całych lub płatków kilka łyżek wody kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu musimy wstawić do piekarnika) - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową - białka(...) - dodawać je po łyżce do ubitych jajek, mieszając lekko drewnianą łyżką tylko do połączenia składników - ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika - piec przez około 35 minut nie otwierając piekarnika podczas pieczenia (możemy zrobić to 5 minut przed upływem wyznaczonego czasu, sprawdzając wykałaczką, czy po wyjęciu z ciasta jest sucha) - wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim biszkopt
Smakołyki Berenikipokojowej- margarynę utrzeć z cukrem- do masy dodać stopniowo jajka i miód, dokładnie utrzeć/zmiksować- partiami dodawać zmielony ser, na koniec sukcesywnie dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko (jeśli nasze ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleka)- orzechy drobno posiekać (jeśli są to orzechy laskowe, sparzyć je i obrać ze skórki)- posiekane orzechy(...)oprószyć dokładnie łyżką mąki (zapobiegnie to opadaniu orzechów na dno ciasta podczas pieczenia) i dodać do ciasta, wymieszać- ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wygładzić wierzch łyżką- piec w 180 stopniach przez około 60 minut, na 10 minut przed końcem tego czasu można sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta- śmietanę wymieszać z miodem
Smakołyki Berenikijego wnętrze kusi pięknym, lekko krówkowym kolorem.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy 18-21cm. Ja zrobiłam go w tej mniejszej, warto wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia. Sernik krówkowySkładniki:ciasto kruche120g mąki pszennej50g masła2 łyżki cukru pudruszczypta soli1 żółtkomasa serowa600g(...)łyżeczki mleka Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce- spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
Smakołyki Berenikiidealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny(...)jajka wymieszać z cukrami (łyżką lub rózgą), dodać jogurt i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać-wlać ostygnięte masło i ponownie wymieszać- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia- na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru (jeśli ukroiliśmy
Smakołyki Berenikiwanilii na puszystą, białą masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania. Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie. Przesiewam do masy maślanej porcjami (3), po każdej delikatnie łącząc ze sobą składniki sypkie z masą, najlepiej na małych obrotach(...)łyżką. Tortownicę o śr.26 cm dokładnie natłuszczam. Na dno wykładam papier do pieczenia tak, aby wystawał poza obręcz. Także go natłuszczam, a całą tortownicę wysypuję otrębami. Do tak przygotowanej formy wylewam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na czas ok. 60-70 minut (najlepiej, po upływie godziny, zrobić "test suchego
W kuchni Karmel-itkiznika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji, że znów spróbuję czegoś nowego.To już trzecia z receptur, gdzie wykorzystuję jakieś słodkości marki JOJO. Tym razem są to pianki Party. Zapieczone na pomarańczowej tarcie(...)pieczeniakrem:1,5 szklanki soku pomarańczowego (z 8-10 pomarańczy) 2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku)*200 ml kremówki3 jajka1 żółtko szklanka cukruZ przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtkai jednego jajka szybkozagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm,wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi.Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia
W kuchni Karmel-itkifascynacji i dostarcza wielu ciekawostek. --------------------------O rety, ale się rozpisałam! Czas przejść do rzeczy.Z okazji Świeatowego Dnia Czekolady Adriana, autorka bloga Pora Coś Zjeść, zaprosiła nas, blogerów, do wspólnego pieczenia ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert.Oczywiście, również się przyłączyłam, ale co mnie zadziwiło, ciastka nie wyszły mi taie, jak powinny :( Podejrzewam, że to wina czekolady. Wyjątkowo użyłam nieznanej(...)źródło: przepis / 270 g gorzkiej czekolady ( u mnie groszki ) 160 g cukru 110 g mąki pszennej 2 duże jajka 60 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli W garnku zagotowuję wodę. W miseczce, najlepiej miedzianej,która średnicą odpowiada garnkowi (tak, że można ją na nim położyć),umieszczam 220g czekolady (jeśli jest z tabliczki
W kuchni Karmel-itkirównych proporcjach, dodałam odrobinę czosnku granulowanego. Ile oleju? Na wyczucie. Ma powstać płynna marynata, zdjęcie marynaty umieściłam wyżej. Ziemniaki zanurzamy w naszej marynacie i uskładamy za blaszce do pieczenia. Na końcu posypujemy solą. Pieczemy w temperaturze ok. 180-200 stopni, przez około 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych cząstek ziemniaków. W trakcie pieczenia możemy(...)przecież wyciągnąć jeden kawałek i sprawdzić, czy nie jest surowy. Jeśli widzicie, że ziemniaki za szybko nabierają rumianego koloru, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Poniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak jest dużo łagodniejszy od zwykłego czosnku
Blondynka Gotujeszklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości olej firmy Biooil) 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o wymiarach 25*35 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy(...)przesiane mąki, które delikatnie musimy za pomocą szpatułki lub łyżki musimy wmieszać w masę jajeczno -olejową. Masę wykładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, studzimy i przeccinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy
Blondynka GotujeKiedy stało się elastyczne i błyszczące, odstawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie natłuściłam foremki do muffinek i pobawiłam się w wycinanie pasków z papieru do pieczenia. Kiedy minęło 30 minut do ciasta wrzuciłam posiekane dodatki, zagniotłam je i podzieliłam ciasto na 10 części i powykładałam je do foremek(...)starając się, aby papier do pieczenia wystawał na 3 cm ponad brzegi foremek. Ponownie odstawiłam je na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 - 200 stopni. Czas pieczenia zależy od tego jaką posiadamy kuchenkę. Ja chyba piekłam około 20-30 minut. Nie wiem dokładnie, bo piekłam na oko, do tak zwanego suchego
Blondynka Gotuje