Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu białek miksujemy dodane żółtka z masą kakaową, skrapiając esencją rumową i ekstraktem pomarańczowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Ubitą pianę z białek dodajemy w dwóch porcjach delikatnie mieszając. Na samym końcu wsypujemy ryż preparowany – ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 45 minut. (pieczemy „do suchego patyczka). Ja upiekłam ciasto z podwójnych proporcji, na dużą blachę. Po wyjęciu, na gorące ciasto nakładamy pozostawioną polewę, równomiernie rozprowadzając i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Kroimy… kiedy chcemy, choć dajmy mu lekko przestygnąć.Murzynek z ryżem preparowanym zaspokoił wreszcie moją ciekawość
mojewypiekiinietylkodobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze 6 st C) Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury(...)chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę. Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi: Chleby
Stare Garyciasta płaski chlebek - fougasse. Zgodnie z sugestią autora przepisu, J. Hamelmana, zrobiłam tym razem jeden chleb podłużny (ok 1 kg) a z reszty ciasta płaski, prostokątny chlebek. Chleb piekłam tego samego dnia, więc nie sprawdziłam czy ciasto po wyrastaniu w lodówce jest faktycznie lepsze. Mogę natomiast powiedzieć, że chleb długo utrzymuje świeżość. Po siedmiu dniach był po prostu(...)dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Chleb zyskuje jeśli ciasto zostanie przed pieczeniem ochłodzone, tak więc możemy je przechowywać w temperaturze 10 st C do 8 godzin lub w temperaturze 6 st C do 18 godzin. Jeżeli nie mamy czasu, zostawiamy chleb
Stare Garyteż smakowitego przygotowały, bo w naszym gronie jest zdecydowanie dużo talentów… i na pewno upieczone chlebki czekoladowe będą zachwycające. Zapraszam do odwiedzenia blogów Piekarek biorących udział we wspólnym pieczeniu…Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkamiSkładniki:170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu żytniego*250 g (1 szkl) ciepłej wody330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej150 g rodzynek50(...)zakwas i jaką temperaturę. 10. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni -najlepiej przed włączeniem wstawić do niego kamień do pizzy lub grubą blachę z wyposażenia piekarnika żeby się nagrzały przed pieczeniem. Na spodzie piekarnika, jak się już nagrzeje- wstawiamy małą keksówkę z gorącą wodą.11. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na łopatkę, którą posypujemy kaszą manną, żeby się lepiej
UgotujmyTo.plprzełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI: 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego(...)równe (równiutki piernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole). Ciasto wałkuj formując prostokąt. Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI
Słodko-Słony Świat Ilonyzmielonego dwukrotnie 320 g cukru pudru 150 g margaryny 4 jajka 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ser umieszczamy w misie miksera. Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i ucieramy. Następnie dodajemy żółtka. Ucierając stopniowo wlewamy przestudzoną margarynę, budynie śmietankowe, proszek(...)pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy oddzielnie. Dodajemy do masy serowej. Na małych obrotach miksera lub za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy większą część ciasta. Przekładamy na dno formy. Za pomocą palców rozprowadzamy ciasto na boki. Wylewamy
Made By Mom And Sonkeksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo aż piana będzie biała i lśniąca. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. W naczyniu połączyć olej, mleko i esencję waniliową. Na przemian dodawać do ubitych białek mąkę i płyny. Delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Na koniec wsypać bakalie(...)przemieszać. Wylać do formy 24*11 cm wyłożonej papierem. Piec z termoobiegiem w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Zimny keks polać lukrem i posypać mixem keksowym
Ala piecze i gotujemożna pominąć gdy dżem jest słodki) Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy(...)zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego) Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek
kulinarnyswiatdomiCzekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak(...)minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm i przekładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie delikatnie je spłaszczamy. Jeżeli chcemy możemy dodatkowo nadziać pierniczki konfiturą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie
Słodka Stronakolacje. Chciałoby się jednak na śniadanko zjeść coś równie wspaniałego ;) Szukam więc pieczywa, które mogę przygotować wieczorem, a rano tylko wstawić do pieca. Chlebek na płatkach owsianych jest jednym z takich wypieków. Przygotowanie go do pieczenia nieco zmodyfikowałam. W ciągu tygodnia nie bardzo się da upiec go na śniadanie, bo przecież wszyscy rano się spieszą. W sobotę(...)minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut.Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną oleju. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki na około 8-10 godzin.Należy pamiętać, że ciasto podwaja swoją
Codzienna kuchnia niecodziennabiałej czekoladygarść orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce(...)piekarnik nagrzać do 190 stopni- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia- jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką- placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut- po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche)- w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta- upieczone
Smakołyki Berenikipiec przez 60 minut, pamiętając aby po upływie 20 minut otworzyć piekarnik i spryskać wierzch chleba wodą.Upieczony chleb wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,2 kg bochenek chleba.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm lub 2 mniejsze keksówki.Szklanka = 250 ml.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest
Gospodyni MiejskaKurczak pieczony w całości, nie dość, że prezentuje się okazale, to smakuje też inaczejniż pokrojony w części.Mięsko jest delikatne, kruchuteńkie i soczyste. Można przyrządzić go na różne sposoby. My pokażemy nasz sposób.Najlepiej nadaje się do pieczenia kurczak o wadze ok. 1,8 kg.My do tego dodaliśmy przyprawę " złocistą" do kurczaka, rozmaryn, dwa twarde, kwaśnejabłka, kilka ząbków(...)czosnku i odrobinę oleju. Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramyprzyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy olejem. Rozmaryn możemy kupić, lub hodować w domu.My dostaliśmy rozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu w towarzystwie kawy (bardzo dziękujemy). Przygotowujemy kurczaka do pieczenia.Do
Maminek kulinarnystale mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy.Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy na blaszkę z papierem(...)pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy kolejno wszystkie placki. Jeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu.Margarynę lub masło miksujemy,porcjami dodajemy wystudzoną kaszę,na koniec wyciśnięty
Maminek kulinarny