pieczen - 12156 przepisów (strona:67/811)

Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 534

malin Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady  80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając.  Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną(...)kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie olejem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek

Słodka Strona
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 537

szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 30-40 min w ok. 175 stopniach. Składniki [CIASTO MIODOWE]: 2 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru(...)sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA]: 0,5 l mleka 0,5 szkl. cukru

psgotujemy
Krupiak (pieróg biłgorajski) 208

blachę - ponieważ nie ma osoby, która go nie lubi. Jedzony na ciepło obowiązkowo z mlekiem, zawsze kojarzy mi się z domem i tym wspaniałym zapachem, który unosi się podczas pieczenia. Jak pamiętam u babci był obecny zarówno podczas świąt, jak i bez okazji. Zawsze leżał w koszyczku obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno(...)smaku. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, po czym wykładamy masę do blaszki. Pieczemy ok. 1 h 20 min w 170 o C. PS. Przy pieczeniu krupiaka należy pamiętać, że jego smak w dużej mierze zależy od kwaśności sera i śmietany – dlatego należy kontrolować jego smak stopniowo dodając

psgotujemy
Tort orzechowy 204

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po jednej łyżce cukier. Miksujemy i dodajemy żółtka i lekko mieszamy. Potem dodajemy orzechy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)dodajemy do reszty masy, ostrożnie mieszając. Wylać do formy do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. BISZKOPT ORZECHOWY II Składniki: 3 jajka 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Takie jak w biszkopcie I MASA ORZECHOWA: Składniki: 300 g orzechów włoskich (zmielonych

psgotujemy
Ciasto "Dziwak" wg Siostry Anastazji 782

mąki 250 g masła 25 dag cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier ucieramy z żółtkami i śmietaną i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch(...)foremek: - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem, - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min. JABŁKA: Składniki: 75 dag jabłek 4 dag margaryny cukier do smaku Wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem i margaryną. Studzimy i wykładamy na ciasto. MAK: Składniki: 15 dag maku

psgotujemy
Ciasto z masą serową, galaretką i owocami 222

Biszkopt:   Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30-35 min w 180*C. 3. Masa serowa : (robimy ją dopiero, gdy galaretka cytrynowa będzie już zimna, brzoskwiniową wstawiamy wtedy do lodówki). Śmietankę ubić(...)serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników (masa będzie dość rzadka). 4. Biszkopt przekroić na pół. Połowę włożyć z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać na niego masę serową zostawiając trochę do posmarowania wierzchu (kilka łyżek). Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę masy serowej. 5. Gdy galaretka brzoskwiniowa będzie już tężejąca, na wierzch

Kto ugości moich gości?
Malinowa pianka 226

Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować  smak galaretki.  Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki  pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody 500 ml kremówki Dodatkowo 1 galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem(...)momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Pianka: Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Kurczak na butelce 209

wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone w dużą kostkę lub cząstki warzywa. Pieczemy kurczaka wg zasady: 1,5 kg - 1,5 godziny pieczenia.  Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty płyn. W trakcie pieczenia dodatkowo podlewamy kurczaka zostawionym piwem lub płynem(...)brytfanki. Jeżeli piwo w butelce podczas pieczenia mało się pieni należy wsypać 1/3 łyżeczki soli. Po upieczeniu kurczaka, ściągamy go z butelki i podajemy z upieczonymi warzywami

Atlas Smaków
Waniliowo - cukrowe ciasteczka róże 146

pieczenia 1 szklanka cukru ( jeśli nie lubimy bardzo słodkiego cukier można zmniejszyć)  łyżeczka ekstraktu waniliowego (używamy swojego) 1/4 łyżeczki soli   Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem(...)Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego szklanką kółka. Układamy jedno na drugim i zwijamy. Przekrawamy w połowie i mamy dwie róże . Róże pieczemy 10 - 15 min. w tem. 170 stopni do zarumienienia się. Przed pieczeniem możemy je posmarować ulubionymi powidłami, bądź dżemem. Możemy to zrobić też już po upieczeniu się różyczek.           SMACZNEGO

Lili w kuchni
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 514

śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady   Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy powoli zółtka i ubijamy na najniższych(...)obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 160 - 180 stopni. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia

Lili w kuchni
Placek czereśniowo kokosowy na maślance 201

przypadku miałam już gotową w zamrażarce. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy dwie miski – jedną na składniki suche, drugą – na mokre. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, wiórki kokosowe – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócamy rózgą. Dodajemy maślankę, wlewamy olej i aromat – łączymy składniki. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej(...)czereśnie, posypujemy przygotowaną kruszonką. Kruszonkę również posypujemy 4 łyżkami wiorków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 1 godzinę i 25 minut (jeżeli ciasto z wierzchu zacznie się za bardzo przypiekać należy je przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Gotowe wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Placek czereśniowo kokosowy na maślance to niezwykle proste ciasto

mojewypiekiinietylko
Ciasto kokosowo-ananasowe czyli pinacolada 218

oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blaszkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając miksowania.  Do bezy wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach jak biszkopt i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach. Bezę studzimy, i delikatnie wykładamy na masę ananasową. Ciasto wkładamy na co najmniej godzinę

na moim stole...
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś 506

galaretka (użyłam niebieskiej) 1 fix do śmietany 1-2 łyżki cukru pudru 2 szklanki umytych, osączonych jagód     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się(...)przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem

Mała Cukierenka
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 239

się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend",   jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam o 1/3 tak jak i wagę mięsa :) Powstało niebywale aromatyczne i pełne smaku, gęste i sycące danie.  Tak naprawdę smakowało(...)całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów .   Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was.  Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 4010

chleba Crusty Bake Kitchen Craft, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Ile czasu? Hmm, jak widać chleb podwoił swoją objętość. Ponacinałam wierzch ostrym nożem, posmarowałam mlekiem i posypałam makiem. Pieczenie(...)piekarnika wstawiłam głęboką formę tą, która była w komplecie z piekarnikiem i wypełniłam ją wodą. Ta duża powierzchnia parującej wody dała mi efekt miękkiego spodu. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam kolejne ok. 20 - 30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc sprawdzajcie sobie stan upieczenia chleba. Gdybyście zauważyli

Blondynka Gotuje