wieprzowina - 9331 przepisów (strona:67/623)

Hamburger wieprzowy z ajvarem 166

jest pod wieloma względami jest nawet lepszy.   Oryginalny chorwacki Ajvar Podravka   Na jego korzyść przemawia kilka kwestii. Zdecydowanie łatwiej dostać w Polsce dobrej jakości wieprzowinę niż dobrej jakości wołowinę. Jej cena jest korzystniejsza, a przygotowanie łatwiejsze.   Jednak prawdziwą duszą tego dania jest oryginalny chorwacki Ajvar Podravka (link) . Ta warzywna pasta to połączenie

kuron.com.pl
Pasztet ze śliwkami 182

Uwielbiam dodatek owoców do mięs, więc do tego przepisu będę wracać często. Tzn. często... no ze dwa dni do roku :). Jeżeli chodzi o rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super.  Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki

Kardamonovy
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku. 212

zazwyczaj coś z pieca. Dlatego najczęściej jest to kawał soczystego mięsa. W tym roku postawiłem na  Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pyszny kawałek wieprzowiny z aromatycznym farszem, prosty w przygotowaniu i obłędnie smakowity. Każdemu nawet największemu smakoszowi przypadnie do gustu. Inne dania na Boże Narodzenie znajdziecie TU (link

kuron.com.pl
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 182

przez praskę do małej miseczki.   W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w słupki pancettę lub pokrojony na centymetrowe kawałki bekon i smażymy do zrumienienia. Kiedy wieprzowina już chrupiąca i rumiana – dodajemy do niej jeszcze łyżkę oliwy i czubatą łyżkę masła – rozpuszczamy tłuszcz, podgrzewamy i na gorący wrzucamy pokrojone pory. Smażmy pory na małym ogniu, często mieszając

Karo in the Kitchen
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 188

tego w te święta. Przepis na bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny

Kulinarna Polska
Spaghetti z szarpaną wieprzowiną 147

pulled pork, co z reguły prawie zawsze się zdarza, zróbcie go z makaronem i ulubionym serem długodojrzewającym. Nie pożałujecie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti duża garść  szarpanej wieprzowiny puszka pomidorów krojonych  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru kawałek parmezanu (ja użyłam sera Bursztyn) sól pieprz olej rzepakowy (przepis

Kardamonovy
Karkówka kanapkowa , pieczona , prosta wędlina 164

Karkówka kanapkowa , pieczona, prosta wędlina Karkówka , to jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny . Zazwyczaj soczysta , po upieczeniu krucha . Prawie nigdy nie zawodzi i w przeciwieństwie do szynki , trudno ją zamienić w zelówkę . Fakt niekiedy bywa dość tłusta , tak jak mój kawałek ze zdjęcia . Mógłby być nieco bardziej chudy , ale mój M lubi nawet taką Więc czasami pozwalam mu pogrzeszyć , tym bardziej

Ogrodnik w podróży
Szynka duszona z zielonym groszkiem 173

złoty kolor i przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej patelni rumienimy cebulkę z wyciśniętym praską czosnkiem i gałką muszkatołową . Zawartość patelni przelewamy razem z tłuszczem do garnka z wieprzowiną . Doprawiamy solą do smaku . Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu , aż mięso będzie miękkie . W razie potrzeby można dolać więcej bulionu , gdyby zbytnio odparował . Następnie

Ogrodnik w podróży
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 277

przez praskę do małej miseczki.   W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w słupki pancettę lub pokrojony na centymetrowe kawałki bekon i smażymy do zrumienienia. Kiedy wieprzowina już chrupiąca i rumiana – dodajemy do niej jeszcze łyżkę oliwy i czubatą łyżkę masła – rozpuszczamy tłuszcz, podgrzewamy i na gorący wrzucamy pokrojone pory. Smażmy pory na małym ogniu, często mieszając

Karo in the Kitchen
Gulasz wieprzowy 260

Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 201

ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem

Moja Książka Kucharska
Zrazy z karkówki 220

większej porcji niż moja, bo mięso znika w mig. Smakuje wspaniale od razu po przygotowaniu i także na drugi dzień. Nie będziecie zawiedzeni. Zobacz też: Pieczony kurczak na butelce Wieprzowina po chińsku z ryżem Karkówka z pieczarkami Przepis na zrazy z karkówki Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki 6 plastrów karkówki o grubości

Kuchnia Bazylii
Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku. 192

upieczeniu połóż na desce do krojenia, odczekaj 5 minut następnie pokój w plastry. Smak z pieczenia mięsa można dodać do sosu paprykowego.   Plastry wieprzowiny podawaj z sosem paprykowym i natką pietruszki. To danie najlepiej smakuje z ryżem lub kawałkiem pieczywa.   Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym

kuron.com.pl
Kotlety mielone jak u mamy. Sprawdzony domowy przepis 295

przede wszystkim mięso. Tylko nieliczni mielą je w domu, bo to dość czasochłonne. Dobrym wyjściem jest udanie się do zaufanego sklepu mięsnego i poproszenie o zmielenie wybranego kawałka wieprzowiny na miejscu. Na kotlety najlepsza będzie łopatka. Dobry mielony nie obejdzie się bez bułki. Niegdyś, gdy o mięso było trudno, dodawało się ją również ze względów oszczędnościowych. Można zrobić kotlety

Kulinarna Polska
Gołąbki z kapusty włoskiej - z mięsem i pieczarkami 547

Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej 1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka) 2 cebule 500 g pieczarek 200 g ryżu 1 mały koncentrat pomidorowy 700 ml przecieru pomidorowego (passaty lub domowego przecieru - przepis  tutaj ) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka suszonego oregano lub parę gałązek świeżego 4 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania

Qchnia po prostu