każdą okazję, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (możecie wymieszać wołowe z wieprzowym, dodać jagnięcinę – wszystkie chwyty dozwolone; ja używam wołowiny i wieprzowiny w proporcji 60:40 albo 70:30) 3-4 marchwie 1 cebula 1 czerstwa bułka plus mleko do jej zamoczenia 2 jajka 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki ostrej
Pociąg Do KuchniPalcówka - 18 dzień suszenia kiełbasa świeżo nadziana 1,5 kg wieprzowiny, łopatki, 150g słoniny lub tłustego boczku, peklosól 10g/kg, 2 łyżeczki soli pieprz 1 łyżeczka ziele angielskie 6 ziaren majeranek 1 łyżka kolendra pół łyżeczki czosnek 3-4 ząbki jelita wieprzowe kal +28mm 1 łyżeczka cukru 200 ml wody Kiełbasa, ósmy dzień suszenia. Mięso umyć i osuszyc. Pokroić
Gotowanie jest łatweDziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo użyjemy
Rozpustne gotowanieidealnego! Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem i bez. Ciasto bez jajka stało się totalnym faworytem. Nadzienie musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już wiem, że wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku
sierotka maRysia w kuchniplacków ziemniaczanych - a ja ją niewątpliwie jestem - jest to danie idealne. Wyszedł pyszny. PLACEK PO WĘGIERSKU dla 3 osób ok 2 h Składniki pól kilograma mięsa gulaszowego (wołowina lub wieprzowina) 1 strąk papryki pokrojonej w paski 1 duża cebula ok 10 pieczarek 3 ząbki czosnku pół łyżeczki czubricy (można pominąć) majeranek 1 i 1/2 łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego sól
sierotka maRysia w kuchniprzydatny. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia. Tak upieczona wieprzowina nie będzie sucha, będzie soczysta i pyszna. Polecam i na co dzień i od święta! składniki 1 kg szynki wieprzowej ( u mnie tzw myszka) zalewa
Stare Garyolejny przepis Joanny Jakubiuk sprawdzony podczas ziemniaczanych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Europlant . Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki. Składniki: 2 kg surowych ziemniaków 1 kg gotowanych ziemniaków 5 00 g mięsa wieprzowego mielonego
SzczyptaSmaQwieprzowiny 1 cebula 1 marchewka 3 suszone pomidory z zalewy szczypta chili pół łyżeczki czerwonej papryki 1 litr rosołu 3 kiszone ogórki 3 ziemniaki pół czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa natka pietruszki sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną, jak na szaszłyki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko włożyć
Gotowanie jest łatwetego wzglądu ze dzień był dzisiaj w biegu to i obiad też robiłam w biegu.. jednak sie da :) 3 plastry wieprzowiny (ładna łopatka ) sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżka mąki smalec do smażenia młode ziemniaki mizeria Mięso umyć , pokroić na plastry i dobrze rozbić jak na schabowy, posypać solą , pieprzem ziołowym i papryką, przyklepać przyprawy
Gotowanie jest łatwewieprzowiny (szynka) szczypta chili w płatkach 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego 2 szkl wody smalec do smażenia Mięso pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron. Przełożyć do garnka do duszenia przepłukać patelnię i to również dodać do mięsa. Dodać przyprawy i ocet oraz czosnek. Dusić
Gotowanie jest łatwefasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego szczypta chili w płatkach Fasolnik umyć, oczyścić i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć z cebulą i czosnkiem, podlać wodą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić ok 40 min z przyprawami
Gotowanie jest łatweplacki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć
Gotowanie jest łatwewieprzowiny II 500 g podgardla (chudego) 350 g słoniny 20 g czosnku 35 g soli 2 łyżeczki cukru pół szkl wody pieprz czarny opcjonalnie 5 g pieprzu białego gałka muszkatołowa 1 łyżka majeranku Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min. Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita
Gotowanie jest łatwewieprzowiny (łopatka) 500 g podgardla 350 g słoniny 20 g czosnku pół szkl wody 1 łyżka soli 1 łyżka soli peklowej pieprz pieprz ziołowy 3 łyżeczki cukru szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka suszonego kopru gałka muszkatołowa 1 łyżka majeranku Mięso, podgardle i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej
Gotowanie jest łatweczyli wieprzowina po węgiersku przyrządzona przy pomocy google translate Bardzo lubię kuchnię węgierską, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Na polskich i angielskich stronach nie mogłam jednak znaleźć nic o czym bym wcześniej nie słyszała. Postanowiłam zatem poszukać na stronach węgierskich. Tak trafiłam na to danie, które zinterpretował najpierw translator, a później ja jeszcze przerobiłam po swojemu. Nie wiem więc
Bazując na smaku