Prawie każdy ma swoje ulubione gatunki mięs i dania z nich. Jedni preferują dania z wołowiny, inni z drobiu, a jeszcze inni z jagnięciny, wieprzowiny… i nie tylko. Tym razem na warsztat poszedł u mnie schab. Aby urozmaicić jadłospis warto czasem wprowadzić coś nowego, np. zraziki mielone schabowo migdałowe. Składniki: - 800g schabu- 200g mielonych migdałów- 3 jajka
mojewypiekiinietylkoDylemat, czyja to potrawa, zostawmy historykom. Najważniejszy jest fakt, że jest prosta w wykonaniu, pożywna i niewątpliwie bardzo smaczna. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego (600g wołowiny, 400g wieprzowiny)- 3 cebule- 2 papryki (różne kolory)- 500g pieczarek brunatnych- 2 puszki czerwonej fasoli- 1 puszka kukurydzy (285g)- 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g)- 1 świeży pomidor (bez skórki)- 4 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkobardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych
mojewypiekiinietylkoPrzepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie", z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików).Składniki pulpecików:- 250g mielonej wieprzowiny- 250g mielonej wołowinyU mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej- 1 jajko- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie
Smaczne Zdrowecharmoulaprzepis z książki Mediterranean fresh Joyce Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki
Chilli Czosnek i OliwaPyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki.Składniki:250 g mielonej wołowiny250 g mielonej
Kuchnia domowa AniSmaczne! Farsz jest wynikiem porad znajomych, przepisów w internecie i mojej miłości do czosnku. Podobno, tak mówi moja koleżanka Ewa, bardzo dobry jest farsz z
Stare GaryNajzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflamiskładniki: (6 kotletów)500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)1 cebula1 jajko1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tartabułka tart do obtoczenia sól pieprzewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek)masło i olej do smażeniaprzygotowanieBułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Cebulę
Stare Garypiórka cebulę, podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C. Piec aż mięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja wieprzowina piekła się ok 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso zawinąć w folię aluminiową , a sos przelać przez sito na głęboką patelnię , przecierając czosnek i cebulę. Zagotować
Stare Garyniej mięso przez 2,5-3,5 godziny. Pieczeń będzie gotowa, jeśli po nakłuciu będzie wypływać z niej klarowny płyn, a szpikulec będzie łatwo w nią wchodzić ( temperatura upieczonej wieprzowiny powinna wynosić 68 - 71 st C)Mięso pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Tak przygotowaną karkówkę można przechowywać przez kilka dni w lodówce
Stare Garywędzona papryka jako dodatek do sosu i do klopsów, świetnie się sprawdziły. Sos wyjątkowo smaczny! przepis inspirowany przepisem na stronie Martha Stewartskładnikipulpety1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina1 średnia cebula , drobno posiekana 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki papryki wędzonej3 - 4 łyżki tartej bułki2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane3 łyżki posiekanej natki pietruszki3
Stare Garypotrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam!składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików)500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka)1 łyżka startego imbiru4 starte ząbki czosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka płatków chili1 łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz
Stare Garybyła jeszcze resztka ostrej paprykowej pasty Rolnika, i właśnie ją postanowiłam wykorzystać do zamarynowania mięsa. Kotlety wyszły faktycznie miękkie, kruche i bardzo smaczne. Jeżeli macie możliwość kupienia wieprzowiny PQS - warto spróbować. składniki1 kg karkówki4 łyżki ostrej węgierskiej pasty paprykowej marki Rolnikprzygotowaniemięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7szt. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić
Stare Garyrazem karkówka w zielonej marynacie. To kolejne próby z wieprzowiną ze znakiem PQS (Pork QUALITY SYSTEM ). Poprzednio robiłam karkówkę wieprzową w ostrej marynacie. Wyszła znakomicie. Kotlety w marynacie z czosnku i pietruszki też są świetne - miękkie, kruche i bardzo smaczne. To zasługa dobrej jakości mięsa i smacznej marynaty. Smażyłam na patelni
Stare Garymajerankuolej do posmarowania foliifolia srebrnaprzygotowanieMięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej misce, dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak aby składniki dobrze się połączyły a mięso nieco rozkleiło.Folię
Stare Gary