wieprzowina - 9331 przepisów (strona:83/623)

Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 204

Przepis na "gryczanki" poleciła mi koleżanka. W przepisie zmieniłam tylko rodzaj mięsa - indyka zastąpiłam wieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D Gryczanki z pomidorowym sosem Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 248

zamrażamy nie upieczoną jeszcze  masę włożoną do foremki. Obydwie metody przetestowałam, i jedna i druga dobra. składniki (2 foremki 10x 23 cm) 250 g wołowiny - łopatka 250 g wieprzowiny - łopatka 400 g podgardla 250 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, seler, por, cebula) 40 g suszonych prawdziwków 4 jajka 1 bułka

Stare Gary
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 273

mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;) Gwarantuję, że druga połówka będzie oblizywać się ze smakiem! A może i poprosi

Ostra na Słodko
Marynata miodowo-musztardowa. Wieprzowina. 281

miodu naturalnego (użyłem świeżutkiego rzepakowego) łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka tymianku 3-4 gałązki rozmarynu Przygotowanie : Bardzo proste - wystarczy wszystkie te składniki połączyć z poszatkowanym rozmarynem. Wieprzowinę w tej marynacie najlepiej trzymać minimum 3h w warunkach chłodniczych

Mechanik grilluje
Szaszłyki z egzotyczną nutą 232

Sezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Składniki: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka 1,0 kg karkówki 2,5 cm kłącza imbiru (starty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta

Kulinarna Patilogia
Tradycyjny galat z nóżek 256

danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie galarety jest

Kulinarna Patilogia
Saudações de Lisboa 256

Ameryce Płd. i Azji.   Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. B analnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.     Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex, 400 g ryb morskich (np. dorsz

SzczyptaSmaQ
Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 232

prawie każdy. No, może oprócz wegetarian, rzecz jasna. Teoretycznie są dość łatwe do przyrządzenia, choć każdy z jakimś doświadczeniem w kuchni wie, że wymagają dość długiej jak na wieprzowinę obróbki termicznej. Poniżej duszone w pikantnym sosie pomidorowym i z dodatkiem czerwonej fasoli – smak takich żeberek na pewno nie będzie nudny. Przepis poniżej zakłada również maksymalną redukcję zawartości tłuszczu. Żeberka

Kulinarna Pokusa
Żeberka z warzywami i pęczakiem 286

naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które uciekły z rosołu . Ja stosuję ten zestaw, powiedzmy, od czasu do czasu

Kulinarna Pokusa
Wieprzowina po koreańsku z grilla dwaejibulgogi 259

Dwaejibulgogi. Nie, że dwa buldogi z grilla. Tylko nasza ukochana wieprzowina, która dobrze zamarynowana i upieczona na grillu smakuje najlepiej. No otro, po koreańsku. Podana z ryżem, albo bez. W liściu lub na kanapce. Wzmocniona czosnkiem marynowanym lub sosem z … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Naleśniki z wieprzowiną i pomidorami (crespelle di maiale) 218

jagodzianka" Mój mąż powiedział, że te naleśniki mają ukryty smak. Pierwszy gryz i czujesz po prostu naleśnika, ale gdy go rozgryziesz … Przeczytaj cały artykuł Post Naleśniki z wieprzowiną i pomidorami (crespelle di maiale) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PÓŁMISEK MIĘS … PIECZONE ZIEMNIAKI … SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR 256

łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik wiedeński z owocami ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową ucztę wraz z winem

Ostra na Słodko
Pasztet wieprzowy z grzybami 166

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku

królestwo garów
Kotleciki z polędwiczki. 254

mięso, chude i delikatne. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Kotleciki z dobrze zamarynowanego mięsa są naprawdę pyszne i kruche. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki mąki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz, 3 ziarenka jałowca, majeranek oliwa z oliwek masło klarowane WYKONANIE: wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu, mieszamy z oliwą z oliwek(marynata), mięso kroimy w paski grubości

Kuchnia Beaty
Paprykarz - Karkówka z pieczarkami i papryką 204

pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek 1-2 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!