wieprzowina - 8831 przepisów (strona:69/589)

Gulasz węgierski z ancho 228

węgierskim gulaszu to cebula drobno pokrojona. Wybrałam jednak małe perłowe cebulki…W końcu to mój przepis na gulasz węgierski! Ha, ha… Gulasz węgierski Składniki: 700 g wieprzowiny bez kości 4 plastry wędzonego boczku 1 suszone chili ancho 1 łyżeczka papryki w proszku ¼ łyżeczki mielonego kminku 10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule 1 czosnek solo 3 łyżki pomidorowego

codojedzenia
Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim 278

piec przez około 20 min. Po upieczeniu można posypać mieloną papryką słodką. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Przystawki i przekąski Tagged: ciasto francuskie , mozzarella , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Katsu – japoński sos śliwkowy 179

Gotuj sos przez 15 minut, a następnie zmiksuj. Dopraw sos solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Sos idealnie pasuje do wieprzowiny. Karkówka nadziewana śliwką jest wspaniała! Sos jest bardzo aromatyczny, słodko kwaśny i gęsty. Przypomina w smaku BBQ sos ale jest mniej słodki mimo tak dużej ilości suszonych śliwek. Nie zawiera

codojedzenia
Kwaśnica ( nie mylić z kapuśniakiem) wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 167

szatkowanej z główki. Może też być z kiszonej lub pół na pół z surową. Ma dodatek warzyw i coś z mięsa. Natomiast kwaśnica jest tylko z kiszonej kapusty, na wieprzowinie ( najlepiej świńskiej głowie),  czymś wędzonym, bez warzyw. Dopuszczalna jest marchewka, jeżeli nie było jej w kiszonej kapuście. Zupa powinna być kwaśna, tłusta, mocno doprawiona, a więc bardzo wskazana

Dieta moja pasja
Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym 187

się do faszerowania jajek, wytrawnych babeczek lub innych przekąsek. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: dla dzieci , dla niejadka , kurczak , na szybko , olej rydzowy , pasta , siemię lniane , wieprzowina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
KETO GULASZ CURRY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 698

Idealnym posiłkiem na mroźne dni będzie lekko pikantne, pożywne i rozgrzewające mięsne curry. Orientalny aromat, bogactwo smaków i mięciutkie kawałki wieprzowiny sprawią że zapomnicie o zimie za oknem Do tego jest to niezwykle łatwe, szybkie i ekonomiczne danie jednogarnkowe, co my ludzie pracy lubimy najbardziej Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 60 g smalcu wieprzowego lub gęsiego 200g czerwonej papryki

Ola la LCHF
Pieczeń w glazurze z sosu barbecue 166

się Wam goście na weekend bez wahania podajcie im pieczeń w sosie BBQ. Miłego świętowania!  Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 500 g mielonej wołowiny 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 125 g płatków owsianych 1 jajko 250 ml mleka sól, pieprz Sos barbecue 250 ml pomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka

Słodki Kompromis
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2003

słodka są po połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina

To co kocham
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 321

zakonserwowanie 1,5kg mięsa. Wędlina jest odczuwalnie słona. Możecie bez szkody zmniejszyć ilość soli do 27g – w zupełności wystarczy (dzielimy sól w proporcji 9g do kurczaka, 18g do wieprzowiny).   Niech Was nie kusi dodawanie większej ilości przypraw – są mocno wyczuwalne, przy parzeniu w szczelnym opakowaniu, czyli w osłonce, nic nie przedostaje się do wody i smak nie ucieka. Zapisz

Karo in the Kitchen
Pieczony boczek z płatkami czosnku 123

nadaje kruchości. Zasada pieczenia mięsa wieprzowego brzmi: na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Składniki: • kawałek boczku surowego ok. 700 g, u mnie z wieprzowiny rasy puławskiej • 4 ząbki czosnku • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i nakłuć wielokrotnie wykałaczką. • Posypać solą, pieprzem i majerankiem. • Czosnek

To co kocham
Żeberka w białej marynacie 91

samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 1 szklanka jogurtu greckiego • 3 łyżki majonezu • 1 łyżka musztardy • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 224

produkty #Ambition Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Dania z patelni , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kapusta , kasza kukurydziana , wieprzowina , wino , żurawina

https:KKuchniaMniam
Wieprzowina w stylu śródziemnomorskim 104

danie "jemy" wszystkimi zmysłami: najpierw cieszy oko, później nozdrza a na końcu podniebienie. Przygotowane w ten sposób mięso jest dowodem na to, że wieprzowina wcale nie musi być nudna. Składniki: - pół kg szynki wieprzowej - 250 g pomidorków cherry - średnia cukinia - główka czosnku - kilka gałązek świeżej bazylii - 2 czerwone cebule Marynata: -  2 łyżki sosu sojowego (koniecznie kikkoman ! jeżeli nie mamy

Cook&Love
Golonka w piwie z kiszoną kapustą 183

zdanie. Golonka w piwie to naprawdę smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki

codojedzenia
NALEŚNIKI Z WIEPRZOWINĄ I MOZZARELLĄ 178

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka oleju 1 słoik salsy 40 dkg wieprzowiny 2 czerwone papryki ser Mozzarella rukola pomidorki koktajlowe 1 cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso umyć, włożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, liściem laurowym. Zalać wodą, dodać sól

Przepisy kulinarne babci Antoniny