wieprzowina - 8831 przepisów (strona:61/589)

Południowy, aromatyczny pulled pork 110

Wolno pieczone mięso, z dodatkiem aromatycznych, intensywnych przypraw jest najlepszym co mogliście przygotować na obiad dla siebie i swojej rodziny. Taka rwana wieprzowina w brązowym, smolistym sosie, będzie idealnym dodatkiem do tortilli, kanapki, czy chociażby sałatki. A dwa macie w ten sposób obiad z głowy na 2 dni, a nawet dłużej. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jeszcze lepsze gołąbki: zapiekane z kapustą kiszoną i sosem pomidorowym [PRZEPIS] 121

Można wtedy zapiec je wraz z sosem z dodatkiem kapusty kiszonej. Będą jeszcze pyszniejsze! Przepis na gołąbki Składniki: duża główka białej kapusty, dwie niepełne szklanki białego ryżu, kilogram mielonej wieprzowiny, 4 duże cebule, słoiczek koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu, 400 gramów kapusty kiszonej. Zrób tak: w dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty ściągnij

Kulinarna Polska
Quesadilla (tortille) z pulled pork 138

meksykańskim stylu to quesadilla, czyli na szybko zapiekana tortilla z farszem jaki sobie wymyślicie. Robiłam już z kurczakiem, czy boczkiem, tym razem postanowiłam wykorzystać resztę pulled pork ,czyli rwanej wieprzowiny, żeby zużyć to co zostało nam z poprzedniego dnia, a żeby obiad nie był znowu taki sam. Użyłam jako dodatków tego co było akurat w lodówce, czyli papryczek chilli, papryki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Hamburger wieprzowy z ajvarem 116

jest pod wieloma względami jest nawet lepszy.   Oryginalny chorwacki Ajvar Podravka   Na jego korzyść przemawia kilka kwestii. Zdecydowanie łatwiej dostać w Polsce dobrej jakości wieprzowinę niż dobrej jakości wołowinę. Jej cena jest korzystniejsza, a przygotowanie łatwiejsze.   Jednak prawdziwą duszą tego dania jest oryginalny chorwacki Ajvar Podravka (link) . Ta warzywna pasta to połączenie

kuron.com.pl
Pasztet ze śliwkami 119

Uwielbiam dodatek owoców do mięs, więc do tego przepisu będę wracać często. Tzn. często... no ze dwa dni do roku :). Jeżeli chodzi o rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super.  Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki

Kardamonovy
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku. 163

zazwyczaj coś z pieca. Dlatego najczęściej jest to kawał soczystego mięsa. W tym roku postawiłem na  Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pyszny kawałek wieprzowiny z aromatycznym farszem, prosty w przygotowaniu i obłędnie smakowity. Każdemu nawet największemu smakoszowi przypadnie do gustu. Inne dania na Boże Narodzenie znajdziecie TU (link

kuron.com.pl
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 137

przez praskę do małej miseczki.   W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w słupki pancettę lub pokrojony na centymetrowe kawałki bekon i smażymy do zrumienienia. Kiedy wieprzowina już chrupiąca i rumiana – dodajemy do niej jeszcze łyżkę oliwy i czubatą łyżkę masła – rozpuszczamy tłuszcz, podgrzewamy i na gorący wrzucamy pokrojone pory. Smażmy pory na małym ogniu, często mieszając

Karo in the Kitchen
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 141

tego w te święta. Przepis na bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny

Kulinarna Polska
Spaghetti z szarpaną wieprzowiną 97

pulled pork, co z reguły prawie zawsze się zdarza, zróbcie go z makaronem i ulubionym serem długodojrzewającym. Nie pożałujecie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti duża garść  szarpanej wieprzowiny puszka pomidorów krojonych  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru kawałek parmezanu (ja użyłam sera Bursztyn) sól pieprz olej rzepakowy (przepis

Kardamonovy
Karkówka kanapkowa , pieczona , prosta wędlina 114

Karkówka kanapkowa , pieczona, prosta wędlina Karkówka , to jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny . Zazwyczaj soczysta , po upieczeniu krucha . Prawie nigdy nie zawodzi i w przeciwieństwie do szynki , trudno ją zamienić w zelówkę . Fakt niekiedy bywa dość tłusta , tak jak mój kawałek ze zdjęcia . Mógłby być nieco bardziej chudy , ale mój M lubi nawet taką Więc czasami pozwalam mu pogrzeszyć , tym bardziej

Ogrodnik w podróży
Szynka duszona z zielonym groszkiem 128

złoty kolor i przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej patelni rumienimy cebulkę z wyciśniętym praską czosnkiem i gałką muszkatołową . Zawartość patelni przelewamy razem z tłuszczem do garnka z wieprzowiną . Doprawiamy solą do smaku . Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu , aż mięso będzie miękkie . W razie potrzeby można dolać więcej bulionu , gdyby zbytnio odparował . Następnie

Ogrodnik w podróży
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 202

przez praskę do małej miseczki.   W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w słupki pancettę lub pokrojony na centymetrowe kawałki bekon i smażymy do zrumienienia. Kiedy wieprzowina już chrupiąca i rumiana – dodajemy do niej jeszcze łyżkę oliwy i czubatą łyżkę masła – rozpuszczamy tłuszcz, podgrzewamy i na gorący wrzucamy pokrojone pory. Smażmy pory na małym ogniu, często mieszając

Karo in the Kitchen
Gulasz wieprzowy 201

Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 149

ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem

Moja Książka Kucharska
Zrazy z karkówki 180

większej porcji niż moja, bo mięso znika w mig. Smakuje wspaniale od razu po przygotowaniu i także na drugi dzień. Nie będziecie zawiedzeni. Zobacz też: Pieczony kurczak na butelce Wieprzowina po chińsku z ryżem Karkówka z pieczarkami Przepis na zrazy z karkówki Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki 6 plastrów karkówki o grubości

Kuchnia Bazylii