Ciasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego(...)patyczka, gdyż czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm. Ciasto ucierane z truskawkamiSkładniki:250g mąki pszennej100g cukru130g masła3 jajka1 łyżka soku z cytryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200g truskawek Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia- jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie
Smakołyki BerenikiPuszyste ciasto jogurtowe z nutką cytrusową oraz wiśniami. Najlepsze jest w dniu pieczenia, jednak na drugi a nawet trzeci dzień bardzo dobre. Polecam ! Składniki : 4 jajka 1 żółtko 1 szklanka cukru 50 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 2/3 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo(...)żółtko oraz wsypać cukier, ubijać na najwyższych obrotach, aż powstanie bardzo gęsty krem. Zmniejszyć obroty i delikatnie wlewać roztopione masło a następnie dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie, porcjami wmieszać w masę jajeczno - jogurtową. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać
Zabawa smakiemkorzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenneSkładniki:200g mąki tortowej120g margaryny100g cukru pudru2 żółtka1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika(...)jeśli chcemy wersję mocno korzenną)1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche- dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami- wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta- ciasto schładzamy
Smakołyki Berenikiwtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku(...)ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru.Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe kawałki po upieczeniu mogą być al dente (półtwarde, lekko chrupiące). Jeśli lubimy bardzo miękki rabarbar, możemy pokroić go drobno, a także w końcowej fazie pieczenia ciasto
Smakołyki Berenikisztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki(...)proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej
Blondynka GotujePrzepis pochodzi z MW. W poprzednim poście pisałam, że pieczenie pierniczków uzależnia - ten post jest tego dowodem. Obiecywałam już sobie, że skończę z tym pierniczeniem, jak widać nie udało mi się dotrzymać słowa :) Nigdy nie piekłam pierniczków, a w tym roku jak zaczęłam, to przestać nie potrafię. Tym razem chciałam zrobić takie cienkie pierniczki, tym bardziej(...)dostałam nowe foremki, które bardzo chciałam przetestować :) Pierniczki są pyszne - czekoladowe, a do tego posmak pomarańcza....mmmm. Nie są pracochłonne. Trzeba tylko uważać z pieczeniem, żeby ich nie spiec za bardzo, bo łatwo je przypalić. Poczytałam komentarze na blogu pani Doroty, tam dziewczyny pisały, że ciasto po wyjęciu z lodówki było twarde i się kruszyło. Ja postanowiłam pominąć lodówkę
Blondynka Gotujemną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada z masą budyniową - potrzebowałam coś na szybko, bo tym razem piekłam na czas z zegarkiem w ręku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami. Składniki na biszkopt: 6 jajek (osobno białka(...)żółtka) 1 szklanka cukru drobnego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, dalej miksując.Kiedy cukier przestanie być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując. W tym momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę i do masy jajecznej przesiewamy mąkę i proszek
Blondynka GotujePrzepis na ciasteczka owsiane znalazłam kilka lat temu w Internecie. Od tego czasu piekłam je już wielokrotnie i wypracowałam ich swoją najlepszą wersję. Bardzo polecam bo to są najlepsze ciasteczka owsiane. :) W zależności od upodobań można dodać dowolne bakalie: orzechy laskowe, włoskie/migdały/żurawina itp. Ciasteczka owsiane (bez jajek) PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia(...)łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 łyzki jogurtu naturalnego 1,5-2 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. rodzynek (najlepiej w czekoladzie) 1,5 szklanki płatków owsianych kilka kropel zapachu waniliowego 3 łyżki sezamu 50g orzechów laskowych (opcjonalnie) 50g pokrojonej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Masło utrzeć mikserem
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto o wdzięcznym tytule. Być może komuś udało się kiedyś tak finezyjnie wylać ciasto do formy, że po przekrojeniu przypominało tytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze mnie pieczone (to taki pewniak jeśli mamy ochotę na ciasto marmurkowe). Tym razem w formie babki. Ciasto składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności(...)dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele możliwości a pochodzi z rodzinnego zeszytu. Ciasto nie tylko od Święta. ;) Babka "Zachód słońca" PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia: 180oC Czas pieczenia: 50-60 min Ciasto 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły
coolinarnastrefa.blogspot.comChleb pszenno-żytni na jogurcie. Wcześniejsze przepisy (np. 1 lub 2) na chleb zawierały w sobie wodę w związku z czym, ciasto było luźne (wymagało pieczenia w formie) a gotowy chleb miał miąższ stosunkowo miękki. To ciasto jest zupełnie inne, zwarte dzięki czemu można uformować okrągły kształt. Ciasto należy wyrabiać ręcznie, jest dość gęste (zwykły mikser już się(...)upieczeniu miąższ jest dość gęsty. Poniżej źrodło przepisu oraz moje notatki. Ja robiłam z połowy podanej porcji. Chleb fiński PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Domowy wypiek chleba"/ Temperatura pieczenia: 200oCCzas pieczenia: ok. 30 min (trzymać się tego czasu, uwazażać by nie wysuszyć) Składniki /na 2 nieduże okrągłe bochenki/ 2-2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam
coolinarnastrefa.blogspot.comwymieszaniu ugotowanej soczewicy i uduszonych warzyw i ewentualnie jeszcze wtedy całość doprawić. Bardzo polecam jako zdrowy dodatek do pieczywa (najlepiej domowego :)). Pasztet z soczewicyPRZEPIS/forma: keksówka 25x7 cm/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia: 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera(...)zmiksować. Ja trochę je rozgniołam widelcem. Nie chciałam uzyskać całkowitej miazgi. Warzywa wymieszać z wcześniej ugotowaną soczewicę. Masę można spróbować i ew. dodać jeszcze potrzebne przyprawy. Przygotować formy do pieczenia (ja piekłam w dwóch małych foremkach aluminiowych). Wysmarować je tłuszczem, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wierzch można obsypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comdodatkiem ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dodatek ziemniaków przedłuża świeżość chleba. Następnego dnia chleb jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Z podanej porcji wychodzą 2 bochenki upieczone w standardowej formie keksowej i jeden mały chlebek jak poniżej na zdjęciu. Polecam. Chleb z ziemniakamiPRZEPISTemperatura pieczenia: 230oC, 210oC | Czas pieczenia(...)pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h). Gdy ciasto urośnie chwilę je jeszcze wyrobić, następnie włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować wodą i posypać ziarnami (słonecznik lub/i dynia). Piec w temp. 230oC przez 10 min, po czym
coolinarnastrefa.blogspot.commleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam. Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS{tortownica: 23 cm} Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie z czekoaldą) 50 ga stopionego masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka likieru(...)łyżki rumu Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 50 g masła płatki migdałów (opcj.) Przygotowanie Spód. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej, tortownicę z pokruszonymi ciasteczkami wstawić do lodówki. Masa serowa. Wszystkie składniki w temp. pokojowej umieścić w misce. Wymieszać do połączenia składników
coolinarnastrefa.blogspot.comokres jesienno-zimowy)... Mniam. Idę po kolejny kawałek. A jeśli chodzi o samą szarlotkę. Jest pyszna, krucha - taka jaką lubię najbardziej! Bardzo polecam. SzarlotkaPRZEPISTemperatura pieczenia: 200°C | Czas pieczenia: ok. 40 min Ciasto 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 margaryna KASIA 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu(...)trochę posłodzić według smaku i dodać bułkę tartą. Ciasto. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać. Włożyć na 1 h do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce połowę ciasta i zapiec na rumiano w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, troszkę ostudzić, posypać 1 łyżeczką bułki tartej i wyłożyć jabłka. Zetrzeć pozostałe ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo smaczna babka, składająca się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i kawowej. Puszysta i bardzo prosta w wykonaniu. Polecam! Babka caffe lattePRZEPIS{źródło inspiracji: wielkie żarcie} temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej(...)pełne łyżki mąki ziemniaczanej) 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego) starta skórka z 2 cytryn sok z 1,5 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao do warstwy waniliowej: 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym
coolinarnastrefa.blogspot.com