cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dno stawiamy miseczkę z zimną wodą.Z blaszki z croissantami zdejmujemy miseczkę z wodą, ponownie malujemy jajkiem i pieczemy około 15-20 minut.W takcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. W akcji udział wzięli:Anna z Every day flavoursKaśka z Baby do garówMonika z Pin up cooking
Kulinarne przygody Gatityłyżki mąki i 6 łyżek wody, wymieszać.ZAKWAS jest gotowy do użycia, kiedy zaczyna bulgotać. Wieczorem PIĄTEGO lub SZÓSTEGO dnia robimy ZACZYN.Jeśli przez dłuższy czas nie będziemy piec chleba, to i tak musimy pamiętać o zakwasie. Nieużywany zakwas należy odnawiać mniej więcej co tydzień. Polega to na tym, że na godzinę wyjmujemy go z lodówki. Gdy osiągnie(...)Wyrabiamy. (Mamy uzyskać konsystencję jak na ciasto drożdżowe. Ciasto ma się łatwo odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Zwilżyć wierzch ciasta wodą.Pozostawić na 1-3 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy zobaczymy, że chleb zaczyna wyrastać
Proste Potrawywskazuje jest pyszna. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwy delikatnego kremu śmietankowego i malinowej galaretki z dużą ilością malin. Jedynym słowem wspaniałe, delikatne ciasto, które zdecydowanie polecam. Składniki na ciasto: 6 żółtek 100 g cukru 190 g mąki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Masło ucieramy(...)cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy żółtka. Ciągle ucierając wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Formę o wymiarach 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy pierwszą porcję ciasta. Będzie go niewiele ale zapewniam, że tak właśnie ma być. Na rozłożone ciasto
Made By Mom And Sonkilka chwil musimy przemieszać masło, aby czekolada ładnie rozmieszała się z masłem. W miseczce mieszamy kakao, śmietaną, mleko i przestudzoną kawę. Odstawiamy. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy. Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Dodajemy cukier i miksujemy do puszystości i jasności. Wciąż miksując dodajemy(...)rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksujemy nadal, wlewamy mieszankę kawy, kakao, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy tylko do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 20*30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 25 -30 minut
Blondynka Gotujewlewamy stopniowo ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką do ich połączenia w jednolitą konsystencję height=”292″ /> 6. PRZYGOTOWANIE KĄPIELI WODNEJ (4 min): pieczenie tym sposobem polega na zanurzeniu naczynia z ciastem w innym naczyniu napełnionym do połowy wodą. W skrócie, potrzebujecie szczelnej formy na ciasto i większej formy w której(...)całość włóżcie do większej formy. Następnie wlejcie do większej formy wrzącej wody do wysokości ok. połowy formy z ciastem. I teraz najtrudniejsze – trzeba bezpiecznie przetransportować całość do piekarnika. 7. PIECZENIE (30 min): Jak już Wam się uda cała zabawa z przygotowaniem kąpieli wodnej – pieczcie ciasto ok. 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągnijcie je z kąpieli
Nerds Kitchenbardzo smaczne, nie zbyt słodkie ale z wyrazistym smakiem kokosu i jagód. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 200 ml kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo 4 łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy(...)zostawiamy na stolnicy a resztę wkładamy do lodówki. Ciasto na stolnicy rozwałkowujemy i układamy na blaszce zakrywając dno i brzegi brytfanki. Ciasto posypujemy obficie kaszą manną aby borówki podczas pieczenia nie zabarwiły spodu. Do garnka wsypujemy cukier i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą a następnie dodajemy wiórki i mieszamy aż połączą się z resztą. Masa
ciastkarnia na kruchym spodzieNastępnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)nasze ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 185 stopni. Oryginalnie w przepisie jest napisane by piec około 30-35 minut. Jednak my piekłyśmy 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W czasie pieczenia ciasta warto przygotować polewę i czekoladę plastyczną, gdyż obie te rzeczy muszą ostygnąć. Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kolizje SmakówSernik to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Ostatnio piekłam rewelacyjny sernik kajmakowy, w którym zamiast cukru dodałam kajmak waniliowy z puszki. Teraz postanowiłam przygotować sernik marmurkowy, czyli taką sernikową zebrę, który prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Sernik marmurkowy (sernik zebra) podbił serce mojego męża. Przepis na sernik marmurkowy z bezą był na starym blogu, ale zw względu na jakość(...)dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę z masą sernikową w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze niż wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa(...)dużych jaj) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy hibiskusowy cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie, bo pieczemy je do czterdziestu minut maksymalnie i łatwe ciasta z owocami są idealne na niedzielne popołudnie przy kawie. A ja chętnie przygotuję je dla Was dzisiaj. Pomoże mi w tym jak zawsze niezawodna Kasia. Składniki :* kostka do pieczenia Kasia* 2 szklanki jogurtu owocowego morelowego bądź brzoskwiniowego * 4 szklanki mąki pszennej* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia* płaska łyżeczka sody oczyszczonej* szklanka cukru* 4 jajka* 6-7 moreli * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie :Rozpuścić i wystudzić kostkę do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cukier ubić z jajkami. Dodać Kasię , oraz jogurt i wymieszać. Po troszkę dodawać mąkę i cały czas ubijać mikserem ciasto. Morele pokroić w ósemki, czekoladę posiekać nożem. Dodać
Magiczne Życie MartyKiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) *** Tort Czekoladowy *** * 7 jajek* 1 szklanka cukru* 3/4 szklanki maki pszennej* 3/4 szklanki(...)kakao* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli Masa : * 500 g serka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g Dodatki : wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu
ciemna strona patelnipuszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijemy na puszystą pianę razem z cukrem, następnie mieszamy z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy
Mania GotowaniaLatem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam(...)kiedyś gdzieś wpadł mi w oko przepis, pomyślałam , podumałam i odnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które do tej pory piekłam. Po pierwsze dlatego iż jest ucierana, a po drugie- brak białek czyni ją bardziej zbitą. Ale babeczka wychodzi całkiem niezła. I powiem Wam , że po 4 dniach nadal jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście bardzo
Smaczne ZdroweCiasto jest pyszne, wilgotne,(dodatkowo bezmączne a więc bezglutenowe), idealne dla wielbicieli wilgotnych makowych ciast. W pośpiechu nawet nie zauważyłam iż składniki są na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm , wyszedł troszkę niższy, dodatkowo trochę pokombinowałam ze składnikami bowiem nie wszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika(...)łyżki mielonych migdałów i orzechów laskowych ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam)- 0,5kg jabłek- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)- kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto)- dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich+ puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką
Smaczne Zdroweowijam spodu tortownicy w folię aluminiową tylko na niższym poziomie umieszczam małą formę z wodą. Daje taki sam efekt a jest mniej skomplikowane.Przepis na tortownicę 24 cm , ja piekłam w 26 cm.Składniki na masę serową:- 750g twarogu mielonego ( dałam z wiaderka - dość gęsty)- 250g mascarpone ( dałam z Lidla , z Biedronki jest za rzadki)- 1 puszka (400g) mleka słodzonego(...)łyżką wazową wylać na sernik masę creme brulee. Wstawić do piekarnika i piec już bez kąpieli wodnej dodatkowe 45-60 minut. Można obniżyć temp. do 120*C tak by góra nam się nie przyrumieniła. Ja nie zmieniałam temperatury ale to wszystko zależne jest od piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdzić czy krem jest już gotowy. Środkowa część powinna być lekko
Smaczne Zdrowe