lubię, ale wolę z dżemem :) W lodówce stało akurat pół wiaderka sera (nie zużyłam całego do sernika). Miałam inaczej go spożytkować, ale Mąż był w domu i poprosił o naleśniki "ze srem" :P na deser po obiedzie - zgodziłam się, bo szybko się je robi (na pewno szybciej niż to co planowałam), a dawno nie robiłam z serem. Mężowi zrobiłam(...)rozpuszczenia (ja to robię łyżką lub trzepaczką do jajek). Każdy naleśnik smarujemy w połowie serową masą, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Możemy też posmarować całość i zwinąć w rulonik - co kto lubi. Świetnie smakują podsmażone dodatkowo na maśle! Pamiętajmy - tajemnica udanych naleśników tkwi w dobrze rozgrzanej patelni! ;) ja smażę na teflonowej, więc nie używam dodatkowego tłuszczu
Kolorowy Przepisowniktego przepisu, mało kto ma ochotę na rybę na śniadanie. Cóż do odważnych świat należy ;) Skoro śniadanie, a że była sobota, miałam mało czasu, więc szybkie ciasto na naleśniki (mąka, jajko, mleko, woda gazowana, blender), dwie małe teflonowe patelnie i ... trzeba uważać bo jak się rozpędziłam to wyszedł mi cały talerz naleśników, a naleśniki syte zjadłam(...)podziękowałam, mieliśmy jeszcze na kolację. Przepisu na naleśniki nie podaję, ponieważ każdy ma swoje ulubione ciasto, swoje proporcje. Jeden smaży na suchej patelni, inni nacierają papierkiem zwilżonym olejem dno patelni. Jedni mają specjalne patelnie inni tak jak ja zwykłe dwie małe teflonowe patelnie. Polecam do tego przepisu użyć właśnie takich, małych patelni średnicy talerza śniadaniowego. Wychodzą wówczas małe, zgrabne
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dzieciaków. To inna odsłona naleśnika i można zjeść trzymając go w łapce. To kolejny obiad bardzo prosty w wykonaniu i najważniejsze, że na każdą kieszeń. Posiłki wcale nie muszą być nudne, a za niewielkie pieniądze można przygotować coś wykwintnego. Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 3 szklanki mleka(...)rozprowadź go w jednej linii i posyp odrobiną sera. Zroluj naleśniki i układaj w formie do pieczenia łączeniem do dołu. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem. Jak już wszystkie naleśniki znajdą się w formie, posyp je pozostałym serem. Piecz naleśniki w 180 C przez 15-20 minut. Można również przygotować dodatkowy sos czosnkowy jeżeli
Niezły Młynekchwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik wlać niewielką ilość oleju. Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie. W przypadku szpinaku świeżego, dokładnie go myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy mniej więcej(...)lekko podgotowujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Na koniec dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i dobrze doprawiamy solą i pieprzem (szpinak przyprawiamy dość mocno, gdyż w połączeniu z naleśnikiem i resztą dodatków, sól i pieprz są słabiej wyczuwalne). Na środek naleśnika nakładamy szpinak, posypujemy tartym serem i składamy w kopertę (lewy i prawy bok naleśnika zakładamy nieznacznie do środka
Smakowy Rajjalapeno lub świeża chili oregano, pieprz cayenne, tymianek Paprykę dobrze myjemy i kroimy w drobną kostkę, liście sałaty rwiemy na małe kwadraty, aby łatwo było je układać na naleśniku. Ok. 4 duże łyżki czerwonej fasoli płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do miseczki. Cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki, pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, możecie(...)burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania. Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy naleśnik wcześniej usmażony. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno sałatę, pomidory, fasolę
vegetaniemożna z nim robić naprawdę dużo ciekawych dań. Postaramy się co jakiś czas coś ciekawego dla Was wymyślić. Teraz, żeby nie zanudzać, przejdźmy to przepisu. Oto naleśniczki :P Naleśniki z mąki gryczanej z farszem z porów i jeszcze kilka dodatków. Składniki ciasto na naleśniki: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka(...)tarce wędzoną goudę. Zawijamy każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników my podajemy biały sos z tartym selerem. Składniki sos: 1 słodka śmietanka 12%, 250 ml. 3/4 szklanki tartego selera 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (typ grecki) 1 serek topiony
vegetaniesię naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być nadzieniem do naleśnika, ale w trakcie gotowania zmienilam koncepcję i wrzuciłam go do naleśnikowego ciasta. To byl strzał w dziesiątkę. Dodatek przypraw i czosnku sprawił, że wyszły mi pyszne, wyraziste w smaku naleśniki, które nie tylko świetnie smakowały z wędzonym łososiem, ale też z farszem pieczarkowym, który zrobiłam(...)łyżka wazowa wystarcza na 1 naleśnika) i rozlewamy je po całym dnie patelni wykonując nią okrężny ruch. Gdy brzegi naleśnika zaczynają odchodzić, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze przez moment. I tak do zużycia całego ciasta, Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, nastepnie układamy kawałki łososia i zawijamy. Polecam wypróbowanie takich szpinakowych naleśników również z innymi rodzajami farszu
Zawsze głodna!stanęły mi w oczach. Zielone naleśniki chodziły za mną, od kiedy zobaczyłam TO zdjęcie na FB Moich Wypieków. Pomyślałam o sobie i własnie o Hani, do nas te naleśniki po prostu pasują. Piątek przesiedziałyśmy z termometrem pod pachą w domu, ale dzięki temu, że odwiedziła nas kuzynka Hani, Karolinka i nasza kochana ciocia Ewa, naleśniki zjadłyśmy(...)patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej
bistro mamaserii tych, o których mniej więcej wiemy czego możemy się spodziewać, ale za każdym razem jesteśmy zaskoczeni jak pyszne może być coś tak prostego. Jagody jednak, czy to na naleśniku czy w pierogach były dopiero na drugim miejscu mojej listy must eat w Bieszczadach. Na pierwszym miejscu był pstrąg. W Chacie wypatrzyłam go na Talerzu Wasyla. Smażony na maśle(...)zaskoczona, że w ogóle pojawiło się na talerzu klienta. Na szczęście nie był to mój talerz, ale talerz na tyle mi bliski, że pokusiłam się o degustację. Były to naleśniki z mięsem i warzywami. Naleśniki, które wyglądały jak naleśniki. Nadzienie zgodnie z opisem z mięsem i warzywami. Mięso mielone, solidnie przyprawione curry i złagodzone śmietaną. Nie porwała
W kuchni wieczorempieczeniem ciast, a chcieliby zrobić najbliższym słodką niespodziankę. Każdy ma zapewne swój sprawdzony sposób na ciasto naleśnikowe, ale może skorzystacie z mojego. Z tego przepisu wychodzi 15 dużych naleśników. Proporcje proszę dopasować do potrzeb. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 600ml mleka - 600ml gazowanej wody mineralnej - 500g mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - szczypta soli(...)smaku) - esencja migdałowa Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam. Odstawiłam na 30 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży
mojewypiekiinietylkoSzpinak,groszek zielony,maliny i jagody zawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem. Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej(...)cukru 1 lyzka masla ghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla. Farsz do nalesnikow; 400-450 g mrozonego szpinaku 2 zabki czosnku 200 g bialego serka ( dalam Philadelphie) galka muszkatalowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, jako dobro narodowe, przypisują sobie Francuzi, Włosi, Czesi i oczywiście Węgrzy. Trudno wskazać, kto pierwszy smażył cienkie placki, ale z pewnością te najsłynniejsze powstały na Węgrzech. Palacsinta czyli naleśniki to najpopularniejszy węgierski deser. Węgrzy podają je z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym(...)patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem. Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sos czekoladowy: Czekoladę kroimy na kawałki
Smakowity Blog Kulinarnyogromną ochotę zwinąć się piętro niżej , głowę schować pod poduszkę i obudzić się dopiero, kiedy wiosna naprawdę już do nas przyjdzie. Na pociesznie będą naleśniki. Nie umiem smażyć naleśników. Ta trudna sztuka udała mi się raptem kilka razy w życiu, i choć się nie poddaję, zazwyczaj i tak lądują w koszu. Rwą się bowiem niemiłosiernie, nijak nie chcą(...)chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować! Waniliowe naleśniki Składniki: (na 8-10 dużych naleśników) ciasto: 3 jajka 400 ml mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 laska wanilii dodatkowo: masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj nalesnikowe szalenstwo czyli nalesniki na goraco z serem, z brzoskwiniami I bita smietana oraz z dzemem Smacznego
Smaki Edytydodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego
Klaudynkowa kuchnia