przygotowywać naleśniki. Często eksperymentuję zmieniając składniki. Zamiast mleka wykorzystuję często maślankę, ale tym razem zastąpiłam ją po części jogurtem naturalnym i śmietaną, co również dało ciekawy efekt. Gotowe naleśniki podałam z nadzieniem tradycyjnym, bo twarogiem, ale za to z dodatkowym akcentem w postaci sosu malinowego. Sprawił on, że ze zwykłej potrawy zrobiła się niezwykła i bajecznie pyszna. Mój(...)półtoraroczny syn był oczywiście innego zdania, bo wcinał same naleśniki, bez żadnych dodatków :-) SKŁADNIKI Na naleśniki: 3 jajka szczypta soli 50 g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 3 łyżki oleju rzepakowego 180 g jogurtu naturalnego 200 ml mleka 150 ml śmietany 30% 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Na polewę malinową
Passions hobbies lifeNaleśniki czekoladowe z nadzieniem kokosowo-ryżowym Przepis znalazłam na zagranicznej stronie i postanowiłam go wypróbować. Polecam naleśniki, bo są przepyszne, a nadzienie jest obłędne. Nie pamiętam dokładnie gdzie wiem że to była rosyjska strona, a autor przepisu to TANCHITTA Składniki; na 4 naleśniki Ciasto czekoladowe; mąka - 75 g kakao - 1 łyżka cukier - 1 łyżka mleko(...)olej - 2 łyżki Nadzienie; ser biały - 1/2 kost wiórki kokosowe - 2 łyżki cukier puder - 2 łyżki ryż -1 saszetka (100 g) maliny - 0,5 szkl biała czekolada do polania naleśników - 25 g Przygotowanie; Ciasto; Mleko wlać do rondelka, dodać czekoladę, cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia składników, ostudzić. Przelać mleko z czekoladą do miski, dodać wodę gazowaną i pozostałe składniki
Kuchnia Danusiwiecie uwielbiam naleśniki – wszelkiego rodzaju! Nie ważne czy to na słodko, czy ostro czy nawet słono – naleśniki przynajmniej raz w tygodniu muszą u mnie być! Dziś mam dla Was przepis na jedne z tych ulubionych – z serem, karmelem i prażonymi, posiekanymi orzechami. Obłędnie słodkie! Taka słodka rozpusta, na którą warto się skusić i dla której(...)warto zgrzeszyć! Są idealnym pomysłem na słodki obiad albo np. przyjęcie dla dzieci! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * mleko 3,2% – 2 szkl * olej rzepakowy – 4 łyżki * sól NADZIENIE: * ser bały tłusty – 350 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * orzechy włoskie
Ostra na SłodkoNaleśniki to smaczna propozycja na szybki posiłek. Klasyczne naleśniki zazwyczaj serwuję z białym serem lub konfiturą owocową. Dziś mam dla Was propozycję wytrawnych naleśników. Jako farsz zaproponowałem świeże liście jarmużu, orzechy pekan i kremowy ser topiony. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na 5 szt. Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 0,5 szklanki mąki(...)jarmużu 2 łyżki orzechów pekan 1 pomidor natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, mleko i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. PRZYGOTOWANIE naleśników z jarmużem, orzechami pekan i serkiem topionym: Liście jarmużu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 min. Odcedzamy i osuszamy ręcznikiem
kulinarnyJaświetny smak i ożywiając talerz swoim pięknym kolorem. Dziś mam dla Was przepis na świeżutkie kurki w pysznym sosie śmietanowym, a to wszystko w klasycznych naleśnikach. Spróbujcie koniecznie! Naleśniki z kurkami w sosie śmietanowym Czas całkowity 30 minut/y Składniki 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) 500g kurek 1 szalotka 2 ząbki(...)czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 150ml śmietanki 30% sól, pieprz masło, olej do smażenia Sposób przygotowania Przygotowujemy naleśniki. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy jajka, mleko, wodę oraz szczyptę soli. Miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy na bok. Kurki oczyszczamy i (opcjonalnie) kroimy na pół. Szalotkę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy
Mostek w kuchnipatelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Po kilku minutach doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kapustę kiszoną i wszystko razem dusimy do miękkości mieszając co kilka minut. Zostawiamy do przestudzenia. Naleśniki Do miski wlewamy wodę oraz mleko, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając, tak, aby nie utworzyły się grudki. Na koniec dodajemy szczyptę sody oczyszczonej oraz sól. Tak przygotowane ciasto(...)wylewamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki na rumiano z obu stron. Zwijanie i smażenie Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy nasze krokiety. Tak przygotowane krokiety panierujemy wkładając je kolejno do rozmąconego jajka z solą, pieprzem i łyżką mleka, a następnie obtaczając je dokładnie w bułce tartej. Nasze krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Programista w kuchnipowinno mieć konsystencję śmietany. Niestety z czego co zauważałam dużo osób ma z tym problem, stąd pomysł na ten wpis. Na pewno na blogu pojawią się notki na wykorzystaniem naleśników w inny sposób, a na razie przepis na podstawowy przepis. Naleśniki około 10 sztuk 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej(...)dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju sól masło, margaryna lub olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 20 minut. Jeśli po tym czasie wydaje nam się, że jest ono za gęste dolewamy stopniowo trochę wody
PatiGotujeciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego. \ ciasto na około 12 naleśników ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/4 szklanki oliwy olej do smażenia pozostałe: 1 pęczek szparagów zielonych(...)Naleśniki smażę aż się zrumienią. Naleśniki smaruję na przemian łyżeczką sosu ziołowego albo tatarskiego, układam liść sałaty, na nim plastry ogórka i kolejny naleśnik smaruję sosem, sałata ogórek. I tak do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posypuję startą mozzarellą, układam połówki pomidorków, plastry szparagów i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół po czym zmniejszam
wesoła kuchniapyszne, orzeźwiające, aromatyczne, delikatne i bardzo słodkie. Skórka pomarańczowa nadaje im orzeźwiającego smaku, a karmelowo - maślano - pomarańczowy sos jest po prostu obłędny. Oszaleliśmy z mężem na punkcie tych naleśników. Jeśli szukacie wykwintnego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu dania to sięgnijcie po crepes Suzettte. Będziecie oczarowani! Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka roztopionego(...)zmiksować) na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno być gęste, jeśli jest za gęste dolać mleka. Odstawić ciasto naleśnikowe na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć cieniutkie naleśniki. Wszystkie naleśniki składać na trójkąty. Sos karmelowy: Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści i powstanie karmel. Do gotującego się na wolnym ogniu karmelu dodać masło
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekreatywnego wymyślać. Nie chciałem się babrać, kroić, siekać, gotować i testować. Szybko rzuciłem okiem do lodówki co z niej jeszcze nie uciekło i stwierdziłem, że fajnie byłoby zrobić naleśniki z komosy ryżowej i upchać warzywa do środka. Lenistwo ponownie wygrało i zamiast tworzyć ciekawy farsz… wrzuciłem wszystko do ciasta. Można powiedzieć, że są to… naleśniki leniwe(...)Czasami jednak lenistwo popłaca. Dzięki temu stworzyłem szybkie, zdrowe i smaczne naleśniki z komosy ryżowej , które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę również z innymi kaszami i mąkami. Ja zeżarłem je same, ale jeśli chcesz, możesz sobie zrobić do nich jakiś dobry sos. A Tobie udało się ostatnio zrobić coś kreatywnego? Coś z niczego? Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy
Blendmanpyszne połączenie waniliowych naleśników z masłem bananowym. Ja dziś każdy naleśnik polałam dodatkowo sosem czekoladowym, ale spokojnie możecie zrezygnować z tego elementu i cieszyć się naturalną słodyczą masła bananowego. Polecam Wam ten produkt. Eterno stworzyło coś wspaniałego Takie masło bananowe smakuje idealnie z naleśnikami, placuszkami, jako dodatek do gofrów, deserów, a nawet pieczywa. Spróbujcie. Dziś polecam Wam połączenie(...)waniliowymi naleśnikami Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka masło bananowe Eterno opcjonalnie: sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i wstępnie mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę z 2 płaskimi łyżkami budyniu waniliowego (proszek), i wodą gazowaną. Całość
Słodkie okruszkismarowania patelni Syrop pomarańczowy: 3 łyżki cukru Sok z ¼ cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać(...)wymieszać. Trzymając patelnię na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio. Podobnie postępować z pozostałymi dwoma naleśnikami. Przesmażyć około minuty w bulgoczącym syropie, aby naleśniki dobrze przenikły jego smakiem. Serwować gorące
Pyry na Gaz! W roli głównej farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty i parmezanu. Całość zapieczona w sosie pomidorowych o aromacie czosnku oraz oregano. Szybki obiad lub wytworna kolacja. Smacznego! Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku) Składniki: Naleśniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody 2 jajka(...)kulce Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę , sól i miksujemy. Dodajemy 1 łyżkę roztopionego masła lub oleju i jeszcze raz mieszamy. Resztę tłuszczu wykorzystujemy do smażenia naleśników. Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników. Odmrożony i odciśnięty szpinak mieszamy z ricottą, parmezanem, jajkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy
Moja Mama GotujeDzisiaj przepis na przepyszne francuskie naleśniki Crepes Suzette. Skorzystałam z tego przepisu - klik . Naleśniki zrobiłam ze swojego przepisu, dodałam tylko do ciasta startą skórkę pomarańczy :-). Nie dodawałam tez likieru pomarańczowego, który jest w przepisie, bo naleśniki jadł mój syn. Smakowały wszystkim, polecam wypróbować :-). Udanego dzionka :-) Przepis na naleśniki tutaj - klik + starta skóra z połowy pomarańczy(...)duże pomarańcze 50 g masła 40 g cukru trzcinowego 50-80 ml likieru pomarańczowego (ja nie dałam) 1. Smażymy naleśniki 2.Pomarańcze wyparzamy, skórkę ścieramy, wyciskamy sok. Z połowy jednej pomarańczy skórkę dodajemy do ciasta naleśnikowego. Resztę odkładamy. 3. Na suchej patelni karmelizujemy cukier z masłem - na suchej patelni roztapiamy cukier, a gdy się rozpuści dodajemy masło
kruche babeczki