słono smakują wyśmienicie. Mój mąż zdecydowanie preferuje opcje na słodko. Z dużą ilością owoców, dlatego w zamrażarce zawsze mam zapas malin, jagód i truskawek. Zapraszam na pyszne naleśniki z serkiem mascarpone, które możemy podać na deser lub jako danie obiadowe. Ciasto na naleśniki. 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka ok szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju(...)Serek mieszamy z połową cukru waniliowego. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania łyżeczkę cukru waniliowego. Połowę śmietany mieszamy delikatnie z serkiem, pozostałą cześć zostawiamy do dekoracji. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem. Składamy w trójkąt i faszerujemy ulubionymi owocami. Podajemy polane czekoladą i przyozdobione łyżką bitej śmietany. Do naleśników z owocami polecam kulkę czekoladowych lodów – Pychota . Smacznego
Kasia i jej kobiecy światciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego. \ ciasto na około 12 naleśników ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/4 szklanki oliwy olej do smażenia pozostałe: 1 pęczek szparagów zielonych(...)Naleśniki smażę aż się zrumienią. Naleśniki smaruję na przemian łyżeczką sosu ziołowego albo tatarskiego, układam liść sałaty, na nim plastry ogórka i kolejny naleśnik smaruję sosem, sałata ogórek. I tak do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posypuję startą mozzarellą, układam połówki pomidorków, plastry szparagów i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół po czym zmniejszam
wesoła kuchniapyszne, orzeźwiające, aromatyczne, delikatne i bardzo słodkie. Skórka pomarańczowa nadaje im orzeźwiającego smaku, a karmelowo - maślano - pomarańczowy sos jest po prostu obłędny. Oszaleliśmy z mężem na punkcie tych naleśników. Jeśli szukacie wykwintnego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu dania to sięgnijcie po crepes Suzettte. Będziecie oczarowani! Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka roztopionego(...)zmiksować) na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno być gęste, jeśli jest za gęste dolać mleka. Odstawić ciasto naleśnikowe na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć cieniutkie naleśniki. Wszystkie naleśniki składać na trójkąty. Sos karmelowy: Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści i powstanie karmel. Do gotującego się na wolnym ogniu karmelu dodać masło
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekreatywnego wymyślać. Nie chciałem się babrać, kroić, siekać, gotować i testować. Szybko rzuciłem okiem do lodówki co z niej jeszcze nie uciekło i stwierdziłem, że fajnie byłoby zrobić naleśniki z komosy ryżowej i upchać warzywa do środka. Lenistwo ponownie wygrało i zamiast tworzyć ciekawy farsz… wrzuciłem wszystko do ciasta. Można powiedzieć, że są to… naleśniki leniwe(...)Czasami jednak lenistwo popłaca. Dzięki temu stworzyłem szybkie, zdrowe i smaczne naleśniki z komosy ryżowej , które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę również z innymi kaszami i mąkami. Ja zeżarłem je same, ale jeśli chcesz, możesz sobie zrobić do nich jakiś dobry sos. A Tobie udało się ostatnio zrobić coś kreatywnego? Coś z niczego? Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy
Blendmanpyszne połączenie waniliowych naleśników z masłem bananowym. Ja dziś każdy naleśnik polałam dodatkowo sosem czekoladowym, ale spokojnie możecie zrezygnować z tego elementu i cieszyć się naturalną słodyczą masła bananowego. Polecam Wam ten produkt. Eterno stworzyło coś wspaniałego Takie masło bananowe smakuje idealnie z naleśnikami, placuszkami, jako dodatek do gofrów, deserów, a nawet pieczywa. Spróbujcie. Dziś polecam Wam połączenie(...)waniliowymi naleśnikami Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka masło bananowe Eterno opcjonalnie: sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i wstępnie mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę z 2 płaskimi łyżkami budyniu waniliowego (proszek), i wodą gazowaną. Całość
Słodkie okruszkismarowania patelni Syrop pomarańczowy: 3 łyżki cukru Sok z ¼ cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać(...)wymieszać. Trzymając patelnię na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio. Podobnie postępować z pozostałymi dwoma naleśnikami. Przesmażyć około minuty w bulgoczącym syropie, aby naleśniki dobrze przenikły jego smakiem. Serwować gorące
Pyry na Gaz! W roli głównej farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty i parmezanu. Całość zapieczona w sosie pomidorowych o aromacie czosnku oraz oregano. Szybki obiad lub wytworna kolacja. Smacznego! Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku) Składniki: Naleśniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody 2 jajka(...)kulce Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę , sól i miksujemy. Dodajemy 1 łyżkę roztopionego masła lub oleju i jeszcze raz mieszamy. Resztę tłuszczu wykorzystujemy do smażenia naleśników. Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników. Odmrożony i odciśnięty szpinak mieszamy z ricottą, parmezanem, jajkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy
Moja Mama GotujeDzisiaj przepis na przepyszne francuskie naleśniki Crepes Suzette. Skorzystałam z tego przepisu - klik . Naleśniki zrobiłam ze swojego przepisu, dodałam tylko do ciasta startą skórkę pomarańczy :-). Nie dodawałam tez likieru pomarańczowego, który jest w przepisie, bo naleśniki jadł mój syn. Smakowały wszystkim, polecam wypróbować :-). Udanego dzionka :-) Przepis na naleśniki tutaj - klik + starta skóra z połowy pomarańczy(...)duże pomarańcze 50 g masła 40 g cukru trzcinowego 50-80 ml likieru pomarańczowego (ja nie dałam) 1. Smażymy naleśniki 2.Pomarańcze wyparzamy, skórkę ścieramy, wyciskamy sok. Z połowy jednej pomarańczy skórkę dodajemy do ciasta naleśnikowego. Resztę odkładamy. 3. Na suchej patelni karmelizujemy cukier z masłem - na suchej patelni roztapiamy cukier, a gdy się rozpuści dodajemy masło
kruche babeczkiwysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną Gzella dodałam i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. Krokiety wyszły nietypowe(...)białej cebuli (ok. 150 g), 2 łyżki masła klarowanego, 3 szt. świeżej peperoni czerwonej Habanero, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, naleśniki: 2 szt. całych jaj, 450 - 500 ml mleka, 250 g mąki gryczanej, ½ łyżeczka soli, szczypta cukru, 2 szczypty kozieradki mielonej, ponadto: jajka, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kapustę
Moniki Smakołykiktóre bardzo często pojawia się na moim stole. Jest to idealny pomysł na szybki, prosty i sycący obiad, który przygotuje każdy,nawet początkujący kucharz. składniki na około 10 naleśników 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 łyżki oleju sól farsz 250 dag mrożonego szpinaku 250 g sera feta szczypta gałki(...)oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną i olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe (które powinno być rzadkiej konsystencji). Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Rozmrożony szpinak dusimy ze szczyptą gałki muszkatołowej na maśle do momentu odparowania wody, od czasu do czasu
Smakowite Daniazaliczana jest do najzdrowszych przypraw świata. Ten żółty proszek słynie między innymi z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych, warto więc wzbogacać nią posiłki, szczególnie w okresie jesiennych przeziębień. Składniki: Naleśniki: 300 ml mleka 50 ml wody gazowanej 2 jajka 150 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Farsz do naleśników: 200 g ugotowanych ziemniaków(...)cebule olej do smażenia 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz Dodatkowo: 100 g tartego żółtego sera masło do wysmarowania formy do zapiekania szczypiorek Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy wszystkie składniki, do momentu aż pozbędziemy się grudek. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki
Smakowity Blog Kulinarnyjeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem w pomidorowym sosie, trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych dodatków niczego mu nie brakuje :) Składniki(...)sztuk: (inspiracja: " Na talerzu ") 8 sztuk usmażonych naleśników (ja smażę naleśniki wg tego przepisu , wychodzi ich z niego więcej, a z nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:) 500 g mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki pikantnego keczupu zioła
Simply Fooddziałać profesjonalnie i bezproblematycznie. Czeka mnie jeszcze jedna zmiana, ale o tym dowiecie się później. Jak wspomniałam na FB przyrządziłam fajne naleśniki. Jak obiecałam, oto nowy przepis na naleśniki, pancakes zebra. Naleśniki uwielbiamy i te na słodko i te wytrawne . Małe, duże, szwedzkie , syryjskie czy tradycyjne polskie . Nadziewane czy panierowane. Z pewnością można przyrządzić pancakes na wiele(...)sposobów, do których dołączam kolejny, pancakes zebra. Jak się domyślacie przyrządziłam naleśniki na wzór ciasta zebra . Pomyślałam, że dawno nie piekłam zebry. Namyślając się i robiąc oględziny spiżarni doszłam jednak do wniosku, że mogę upiec naleśniki zebra. Ciekawy pomysł, wzbudzający zachwyt i zdumienie u dzieci. Moje najmłodsze od razu chciało wiedzieć jak ja takie naleśniki zrobiłam. Przepis
codojedzeniaJednym słowem naleśniki, które można jeść bez wyrzutów sumienia, że zjadło się i smacznie i na słodko. Przepis na te dwuskładnikowe naleśniki bez mąki, bez mleka, bez cukru... znalazłam na blogu Kasi Gurbackiej www.gurbacka.pl Te naleśniki zrobiłam podczas pobytu w górach. Dzięki uprzejmości Pani Domu, w którym gościliśmy mogłam przygotować je na drugie(...)oleju i wylałam za pomocą łyżki wazowej porcję masy. Smażyłam na średnim ogniu około 1 minutę. Kiedy naleśnik z jednej strony się usmażył, zsunęłam go na talerz, po czym ponownie przełożyłam go na patelnię na drugą stronę. Naleśniki są bardzo delikatne, dlatego trzeba się z nimi ostrożnie obchodzić, żeby się nie porozrywały. Można też smażyć krążki
Kuchnia u Krysi