naleśniki - 14082 przepisów (strona:61/939)

Krokiety z pieczarkami i serem 402

przesmażamy na oleju. Gdy będzie złota, dodajemy umyte, suche i starte na jarzynowej tarce pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz pieczarkowy mieszamy i chwilę dusimy. Studzimy. Smażymy naleśniki, zawsze więcej bo potem można je zjeść z dżemem, czy powidłami, niekiedy bez niczego: Składniki na 8-9 naleśników: 2 szklanki mąki, 1 szkl.mleka, 1 szkl.wody gazowanej(...)trzepaczką. Ciasto ma być lejące, ale nie rzadkie, smażymy naleśniki na gorącym oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy duży plaster żółtego sera, rozsmarowujemy czubatą łyżkę farszu z pieczarek, zostawiamy wolne boki, zawijamy naleśniki z obu stron na zakładkę i zwijamy w rulon. Gotowe krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z ciecierzycy 231

czarną sól, która imituje jajko oraz sodę oczyszczoną dodającą im „lekkości”. Te składniki są jednak opcjonalne! Jeśli ich nie masz to nie musisz się przejmować. Naleśniki z ciecierzycy i bez nich będą pyszne! Z czym podawać naleśniki z ciecierzycy? Te wspaniałe naleśniki z ciecierzycy sprawdzą się zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja jadłem(...)celiakię – zbawienie, dla sportowców lub po prostu wegan sposób na uzupełnienie białka w diecie, a dla hipsterów… no cóż, kolejny przepis bezglutenowy Gdy już usmażysz swoje naleśniki posmaruj je tym, na co akurat masz smaka. Ja wcześniej podałem Ci przykład mojego wczorajszego podania, ale już nie raz jadłem z masłem orzechowym i dżemem czy kremem czekoladowym. Artykuł

Blendman
Ciasto na naleśniki - crepes! 133

Naleśniki francuskie- crepes, to bardzo delikatne, cieniusieńkie naleśniki. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej(...)smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. Naleśniki umieszczam w żaroodpornym naczyniu żeby wszystkie były ciepłe tuż przed podaniem Smacznego

SMYKWKUCHNI
Naleśniki kukurydziane z warzywami :) 215

zrobić naleśniki wegańskie, ale za nic nie wychodziły, rozwalały się na patelni i tylko jeszcze bardziej mnie to zniechęcało. Kiedy już miałam się poddać postanowiłam, że zrobię zwyczajne naleśniki z użyciem jajek. I tu wszystko poszło po mojej myśli :) Jajka zaradziły wszystkiemu i naleśniki bez żadnych problemów się usmażyły. Do naleśników dodałam czarną komosę ryżową(...)ciekawie. I choć trochę czasu minęło zanim mój obiad był gotowy to takie doświadczenia kuchenne na pewno wyjdą mi "na zdrowie" i przydadzą się na przyszłość :) Składniki na naleśniki (4 szt.) 100 g mąki kukurydzianej (Biogo) 250 ml wody 2 jajka szczypta soli  1 łyżeczka oleju kokosowego  Składniki na farsz: quinoa czarna (Biogo) papryka zielona pomidorki koktajlowe

Zdrowie na języku :P
Naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym 165

Uwielbiam naleśniki. Ten prosty placek daje tyle możliwości. Wystarczy podać go z ulubionym nadzieniem, polać owocową polewą i już mamy wyśmienity obiad dla całej rodziny. Naleśniki równie dobrze sprawdzają się również w formie kolacji. Dziś zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym. Jak dla mnie (i moich bliskich), to połączenie smaków jest idealne. Prosto(...)wody. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Około 3-4 minuty, aż jagody całkowicie się rozmrożą, a miód rozpuści tworząc pyszny sos. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy biały ser. Naleśniki zwijamy lub składamy w trójkąty. Każdą porcję polewamy ciepłym sosem jagodowym. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Naleśniki pod bezową pierzynką 174

Wczoraj jak na piątek przystało zrobiłam danie bez mięsa. Naleśniki z serem zapiekane pod bezową pierzynką. Bardzo lubię wszelkie naleśniki, a do tego jeszcze bezowa pianka.  Pycha! Naleśniki możecie przygotować z serem, jabłkami, itp. Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj Ciasto na naleśniki 250 g mąki(...)Beza 4 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyka mąki ziemniaczanej  Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, stale miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać Naleśniki smarować serem i zawijać w ruloniki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wlać ubitą pianę i zapiec w piekarniku w 180 stopniach aż piana zrobi się rumiana. naleśniki

O kuchni z uczuciem
Zapiekane naleśniki z serem 612

Zapiekane naleśniki z serem to pomysł na piątkowy obiad. Naleśniki przygotowane w poniższy sposób wsiąkną sos waniliowy, a dzięki temu będą miękkie i delikatne w smaku. Upieczone naleśniki przed podaniem możecie posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami. Składniki na porcję dla 4 osób: ciasto na naleśniki (12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka(...)wymieszać ze sobą. Jajka muszą połączyć się z mlekiem i śmietaną. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Każdy naleśnik posmarować masą serową (brzegów nie smarujemy!). Boki zwinąć do środka, a następnie całość zrolować. Przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec bez przekrycia około 30 -40 minut w 180ºC (sos wchłonie się

Ugotować
Naleśniki po gruzińsku 735

po gruzińsku. Postanowiłam przekonać się na własnym żołądku ;) czy faktycznie są tak pyszne jak opowiadała. I co? Rewelacja! Smaczne, syte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku  Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). farsz : 4 ziemniaki, 25 dag białego(...)mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Na naleśnik nakładamy farsz, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, tak, aby ciasto lekko się przypiekło. Naleśniki podajmy z jogurtem typu greckiego. Smacznego

paapilotkaa
Naleśniki biszkoptowe z nadzieniem serowo-makowym 171

Delikatne, puszyste naleśniki biszkoptowe z nadzieniem serowo-makowym, czyli… seromak w wersji naleśnikowej :D Pomysł na nie zrodził się pod wpływem chwili. Miałam w planach zrobienie naleśników z serem, ale koniecznie chciałam je czymś wzbogacić, aby nie były takie zwykłe… Na dodanie do nich masy makowej wpływ miała niewątpliwie puszka „gotowca” znaleziona w czeluściach spiżarni oraz (a może(...)być grubsze i puszyste. Do twarogu dodajemy cukier (do smaku) i dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki masy makowej i rozsmarowujemy po całej powierzchni, a na wierzchu rozprowadzamy 1-2 łyżki serowej masy. Zwijamy w rulon. Postępujemy tak do wyczerpania naleśników. Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem lub np. posmarowane dżemem pomarańczowym. Smacznego

MyCookBook.pl
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 353

lubi:) Na naszym stole goszczą bardzo często, zarówno w porze śniadaniowej jak i obiadowej. Dzisiaj wersja obiadowa, z dużą ilością szpinaku i kurczaka! 1,5 h 7 naleśników składniki: naleśniki: TUTAJ farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany (18 %) podwójna pierś z kurczaka sos: 200 g serka homogenizowanego śmietankowego 400 ml śmietany kremówki gałka(...)muszkatołowa biały pieprz sól 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy jak w przepisie, który podałam powyżej. Szpinak smażymy na oliwie z oliwek, aż będzie całkowicie rozmrożony, a woda całkowicie odparuje. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na osobnej patelni należy podsmażyć czosnek, przeciśnięty przez praskę, a następnie dodać do szpinaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka myjemy, solimy i kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy

Ania i Marcin gotują
Słodkie Krokiety z Serem i Konfiturą Truskawkową 182

coś co jest kiepskiej jakości, a ta jakość dla mnie jest wystarczająca. A co z tymi naleśnikami? Są mega cienkie! Pyszne. Polanie ulubionym syropem jest świetnym rozwiązaniem, bo naleśniki smażone bez tłuszczu są mięciutkie i nie są tłuste. Ja nie wszystkie polałam syropem, bo te suche zabiorę do pracy i będę mogła je polać na miejscu. W środku(...)Poprosiłam syna o odkręcenie konfitury i zabrałam się za smażenie. Na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto i smażyłam cieniutkie łaciate naleśniki. Usmażone układałam na talerzu, jeden naleśnik na drugim. Jak usmażyłam wszystkie naleśniki na średnim płomieniu postawiłam patelnię grillową suchą, bez tłuszczu.  W czasie kiedy patelnia się nagrzewała szybciutko nakładałam ser na każdego naleśnika, na środek truskawki

Blondynka Gotuje
Naleśniki 132

naleśniki takie z jabłkami i cynamonem - albo, najnormalniej w świecie, z dżemem truskawkowym, Nutellą czy z białym serem.  Dzisiaj pokażę Wam, jak ja robię naleśniki - puszyste, lekkie, słodkie o zapachu wanilii. Do naleśników zrobię coś na kształt salsy z mięty, żurawiny, miodu oraz soku z limonki. Potrzebne będą nam: około 2-3 szklanek mąki(...)łyżki cukru mleko 2-3 szklanki 1 laska wanilii 3 jajka  Na nasze nadzienie do naleśników: 15-20 deko suszonej żurawiny garść liści świeżej mięty 1 limonka 2 łyżki miodu Przygotujcie sobie dwie miski; jedną na zrobienie naleśników; drugą (mniejszą) na przetrzymanie żółtek przez chwilkę i rozrobienie ich z cukrem.  Oddzielamy białka od żółtek, a następnie

Kuba Gotuje
Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych 168

Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych Składniki: ciasto na naleśniki: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki cukru - szczypta soli masa twarogowa: - twaróg półtłusty - 1 żółtko - 3 łyżki cukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera) - 1 cukier waniliowy - śmietana (jeśli masa jest za gęsta)   dodatki: - mieszanka(...)jeszcze ciepłe naleśniki nakładam gotową masę i ją rozsmarowuję. Na wierzchu umieszczam skórki owoców. Najlepiej wybrać mieszankę skórek, bo różnokolorowe będą dobrze wyglądać po przekrojeniu naleśnika. Zaginam dwa przeciwległe boki naleśników do środka na około 2 cm, a następnie zwijam naleśnik zaczynając od boku trzeciego. Tak przygotowane naleśniki smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty

Kuchnia co dnia
Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) 216

obiad. Delikatny sos szpinakowy z wyjątkowym w smaku łososiem tworzy idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Składniki:  (na 10 dużych naleśników) Ciasto Naleśnikowe: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki(...)masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol 100-150 g śmietany 12-18% ok. 250-300 g surowego łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Sposób przygotoania: Ciasto Naleśnikowe: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni

Słodka Strona
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 159

Ostatnio bardzo popularnym deserem stały się pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, lub naleśniki na słodko z proszkiem do pieczenia. Tak, bo pancakes to nic innego jak zwykłe naleśniki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Na wielu blogach i stronach internetowych ludzie prześcigają się jak skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku(...)rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru 320 g mąki szczypta soli Ilości składników są dość orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi być troszkę gęściejsze niż na naleśniki, czyli gęściejsze

KasiaiKrzysiu.pl