dobrych naleśników dawno nie jadłam. Kiedyś ten dzień musiał nastąpić :) Zrobiłam bardzo smaczne naleśniki z serem, zapiekane ze śmietaną , a dodatkowo jeszcze jeden magiczny składnik, który sprawił, że stały się jeszcze lepsze. Hmm ... Dobrze zdradzę Wam go. To syrop klonowy, którym polałam gotowe naleśniki i posypałam borówkami amerykańskimi. Spróbujcie , bo to bardzo dobre. Ciasto(...)smaku) 2 łyżki śmietany Dodatkowo 250 ml śmietany słodkiej borówki amerykańskie syrop klonowy 50 g masła Twarożek ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Posypać startym na tarce masłem lub ułożyć na naleśnikach cienkie płatki masła. Piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemKolejna wariacja ze zwykłymi naleśnikami z białym serem. Po co zalewać naleśniki sosem, jeśli można odwrócić kolejność i ułożyć naleśniki na musie? Mus truskawkowy podprawiony syropem truskawkowym Eterno stał się bardziej wyrazisty w smaku, a naleśniki zniknęły z talerzy w zastraszającym tempie. Nikt by nawet nie przypuszczał, że tego dnia nie miałam weny na gotowanie(...)lekko zgęstniał, na koniec wlałam syrop i wymieszałam. Rondelek odstawiłam. Na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto i smażyłam cieniutkie łaciate naleśniki. Usmażone układałam na talerzu, jeden naleśnik na drugim. Jak usmażyłam wszystkie naleśniki każdy posmarowałam serem, poskładałam jak krokiety, przecięłam po skosie, ustawiłam na talerzu, którego dno zalałam musem truskawkowym. Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni migdałami. SMACZNEGO życzy
Blondynka GotujeNaleśniki Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów. Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre(...)cieniutkie, mięciutkie, elastyczne i co najważniejsze bardzo smaczne! Naleśniki tradycyjne - przepis: Składniki na ok. 10 naleśników: Szklanka mleka (250 ml) Szklanka wody (250 ml) 2 jajka 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju olej do smażenia Przygotowanie: W misie łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę
Kuchnia Łukaszaprzepis jest na blogu. Ale się zdziwiłam, jak zobaczyłam, że go tu nie ma! Miałam przynajmniej motywację, żeby usmażyć naleśniki, zrobić im zdjęcia i dodać przepis :) Jakie naleśniki lubicie najbardziej? Cienkie, czy grube? Ja preferuję cienkie naleśniki, w których kryje się duuużo pysznego nadzienia, najlepiej słodkiego :) Wolicie naleśniki na słodko, czy słono? Ten przepis nada się(...)praktycznie do obu wersji - nie ma nim ani cukru ani soli. A te trzy składniki na pewno macie w domu, więc...do dzieła! Patelnie w dłoń i smażymy! :) NALEŚNIKI PRZEPIS PODSTAWOWY przepis autorski // 6 naleśników o średnicy 21 cm ~100g mąki pszennej ~300ml mleka (lub 1:2 mleko i woda, mi jednak bardziej smakują na samym mleku
chili & sugarskutkuje kolejną zmianą diety, do której powoli się przymierzam. W skrócie chodzi o to, by moje pożywienie miało niższe IG. Ale jak to? A naleśniki?! Przecież ja kocham naleśniki! No i są:) - naleśniki o niskim IG, bazujące na mące białkowej - z cieciorki:) Są rewelacyjne, bardzo elastyczne, a podczas smażenia pachną orzechami:) Te krokiety stworzyłam na potrzeby(...)sobie sprawę, że ja totalnie nie umiem zwijać krokietów:( Wyglądają zatem nie najlepiej, jakieś takie wielgachne i kanciaste, ale za to jak smakują:) Jeszcze jedna uwaga co do smażenia naleśników - nie mogą być zbyt cienkie... Ja lubię cieniutkie naleśniki, ale tym razem z niektórymi przesadziłam - były za cienkie do krokietów i nie wytrzymały obciążenia kapusty
pyszne zdrowościNaleśniki ze szpinakiem! Moje ulubione! ;-) Te naleśniki są jednymi z tych ulubionych, tych do których wracam najczęściej. Ciasto przygotowuje specjalnie z dodatkiem curry, dzięki temu naleśniki mają piękny słoneczny kolor a ich smak jest niepowtarzalny. Nadzienie to nie tylko szpinak ale też przepyszny ser ricotta, i... Zapraszam do wspólnego gotowania! Smażymy naleśniki! A co! Zapraszam! ;-) CIASTO(...)NALEŚNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - sól, curry - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka W/w składniki za pomocą miksera wymieszaj na gładką masę. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej do naleśników. Nadzienie: - 3 posiekanych garści świeżych liści szpinaku (ewentualnie mrożony) - 2 ząbki czosnku
SMYKWKUCHNIpęk szpinaku. Najpierw miał być przeznaczony do przygotowania faszerowanych piersi z kurczaka, później makaronu z sosem szpinakowym, a ostatecznie przydał się do naleśników... Obiad dość szybki pomijając smażenie naleśników... 8 naleśników (do mojego naczynia weszło 5 reszta była na zimno) Potrzebujemy: 8 naleśników duża podwójna pierś z kurczaka duży pęk szpinaku (pamiętajmy, że ostatecznie po smażeniu(...)pomidorów krojonych pół pęczku szczypiorku pół pęczku natki pietruszki 1 ząbek czosnku żółty ser S&P 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Przepisu na naleśniki nie podaje, ponieważ na pewno każdy ma swój niezawodny i robi go na oko. Jedna tylko mała uwaga, aby naleśniki były trochę grubsze ponieważ będą zapieczone w sosie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ukochane naleśniki, które mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, obiad, deser i kolację i nigdy mi się nie znudzą. Ciasto zrobiłam wg przepisu na włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko-gorzki smak ciasta naleśnikowego(...)jednocześnie lekko gorzka! W dodatku ma piękny, lekko brązowy kolor). Mąką z kasztanów jestem zachwycona i na pewno jeszcze z nią trochę poeksperymentuję. Na koniec dodam, że moje kasztanowe naleśniki (same, bez nadzienia) nie dość, że mają ciekawy i niespotykany smak, to są ekologiczne, bezglutenowe, wegańskie, bez dodatku cukru, bez laktozy i mają niski indeks glikemiczny. Czyli dla każdego
Zawsze głodna!grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę. Ja swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego(...), które są miękkie i elastyczne. Aby uzyskać taki efekt nie czekam aż naleśnik zbrązowieje i brzegi będą twarde i zaczną się wywijać. Po usmażeniu odkładam na talerz i przykrywam je drugim talerzem aby nie wystygły i nie wysychały czekając, aż usmażę resztę naleśników. Na koniec (kiedy naleśniki są jeszcze ciepłe) układam na nich dodatki
IzaGotujeszklankimleka 3 jaja 1łyżka cukru 1szczypta soli Farsz z jagodami 2 szklankiczarnych jagód, najlepiej świeże ewentualnie mrożone 2serki homogenizowane po 150 gram 100 grambiałego sera 1łyżeczka cukru waniliowego Naleśniki z jagodami Przygotowanie Mąkę, mleko, jaja, cukier waniliowy mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na około pół godziny. Chochelką nabieramy ciasto i rozlewamy na patelni tworząc(...)cienkie naleśniki tak tylko nam się uda. Smażymy na złoto z obu stron. Farsz zaczynamy od dokładnego umycia jagód. Następnie rozgniatamy biały ser, dodajemy jagody, serek homogenizowany i cukier waniliowy. Możemy też dodać cukru do smaku. Naleśniki smarujemy farszem jagodowym i smażymy jeszcze przez chwilkę. Podajemy posypane całymi jagodami i cukrem pudrem. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania
Naleśnikibyć podawane jako danie główne, mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu, krokiety można przygotować na wiele sposobów. Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto. Przedstawiam świetny przepis na naleśniki na krokiety. Składniki: 300g mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Nalesniki na krokiety Przygotowanie: Zaczynamy od wybicia jaj do miski, następnie(...)dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoto z obu stron. Farsz nakładamy gdy naleśniki na krokiety wystygną. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
Naleśnikirewolucji w życiu. Wystarczy zastanowić się jak tradycyjnie przygotowywane dania urozmaicić i zmodyfikować, tak by wykorzystać ich zdrowsze alternatywy :) Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam mąką żytnią razową i przyrządziłam pyszne naleśniki, które w połączeniu z dużą ilością ulubionych owoców smakują wyśmienicie !! To świetna alternatywa na słodki obiad dla dbających o linie :) Składniki ( na około 10 naleśników) : - 1 jajko(...)Następnie dosypujemy mąkę (około 1,5 szklanki) i płatki owsiane i mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą masę. Mąkę sypiemy ostrożnie, tak by ciasto naleśnikowe nie było zbyt gęste ponieważ naleśniki będą pękać. 3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe. Twaróg przekładamy do miseczki, dosypujemy 3 łyżeczki wiórek kokosowych i 1 łyżeczkę cukru waniliowego (lub stewii dla dbających o linie
Zdrowo kolorowo lifestylowosposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę, więc dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :) Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni(...)Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem z owocami i zawijamy w rulonik. Podajemy z bitą śmietaną i borówkami. Życzymy smacznego :) Dzieci będą zachwycone
vegetanieChyba każdy lubi naleśniki, ja osobiście uwielbiam w każdej postaci. Poniższy przepis jest moją modyfikacją tradycyjnych francuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Wzbogaciłam je o dodatek twarogu, który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem(...)wyciśnięty z 2 pomarańczy 30 g masła 30 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy naleśniki. Mleko miksujemy z jajkiem, wanilią, cukrem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki
Mania GotowaniaNALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie(...)podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost wyśmienicie! Możecie sos zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet dżemem, ale takim niskosłodzonym, najlepiej domowej roboty:) Od teraz to moje ulubione naleśniki! A tak w ogóle - to bez nadzienia smakują również wspaniale! Zostawiłam kilka sztuk dla Dzieci na rano, żeby sobie
Słodko-Słony Świat Ilony