dość! A , że sezon na rabarbar jest , postanowiłam wykorzystać go również do swojego ulubionego przysmaku – to był strzał w kolano? Nie nie nie! Strzał w 10!!! Naleśniki zachwyciły nie tylko swoim smakiem , ale i wyglądem! Połączenie lekko kwaśnego rabarbaru z delikatnym serem z wanilią i chrupiącymi naleśnikami z dodatkiem migdałów na stale zagości w moim menu! SKŁADNIKI(...)NALEŚNIKI: – mąka – 2 szklanki – mleko – 1,5 szklanki – woda gazowana – 0,5 szklanki – jajko – 2 szt – olej – 2 łyżki – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól – szczypta – płatki migdałów – 50 g NADZIENIE: – ser biały zmielony – 200 g – laska wanilii
Ostra na SłodkoNaleśniki , naleśniki :D U mnie tydzień bez naleśników nie istnieje! W tym tygodniu zajadałam już gruszkowe i pomarańczowe. Teraz przyszła pora na wersję jeszcze bardziej letnią , gdyż stragany powoli zapełniają się naszymi truskawkami! Czekoladowe , wypełnione po brzegi kremem waniliowym z mascarpone i truskawkami. Kropka nad I to posypka z prażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie(...)zębami! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI : * mąka – 1,5 szkl * mleko – 2 szkl * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 2 szt * olej – ok. 1/4 szkl NADZIENIE : * mascarpone – 250 g * laska wanilii – 1 szt * cukier puder – 3 łyżki * truskawki – ok. 250 g * kokos
Ostra na Słodkojest żart! Na prawdę zrobiłam naleśniki z wędzoną makrelą i są to naleśniki wręcz uwielbiane w mojej rodzinie! Niesamowicie chrupiące i aromatyczne. Pasta z makreli dodaje niezwykłego charakteru i sprawia , że po danie z przyjemnością skuszą się zarówno panie jak i panowie. Ja wykorzystuję do nich makrelę – Wy śmiało możecie pokusić się o swoją ulubioną wędzoną rybę(...)mniejsze * duża cebula – 1 szt * mozzarella – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka – do smaku * masło – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na łyżce masła. Makrelę oczyszczamy
Ostra na SłodkoNaleśniki , naleśniki , naleśniki! Jak wiecie to jeden z tych przysmaków, który nigdy mi się nie nudzi! Wręcz przeciwnie – w głowie co chwile pojawiają się coraz to nowsze pomysły na ich przyrządzenie. Dziś mam dla Was przepis zainspirowany sernikiem brzoskwiniowym , który kilka dni temu piekłam razem z mamą. Kiedy z piekarnika dolatywał jego zapach ja podpaliłam patelnię(...)dzieła! Delikatne, puszyste , mięciutkie … z orzeźwiającym cytrynowym posmakiem i wypełnione po brzegi słodkim mielonym serem i soczystymi ( niesamowicie soczystymi! ) brzoskwiniami. Niebo w gębie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 1,5 szkl * jajko – 2 szt * mleko sojowe Alpro ( lekko słodkie ) – 1 szkl * woda gazowana – 3/4 szkl * olej – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olejek do ciast
Ostra na SłodkoNaleśniki świetnie sprawdzają się w wytrawnych przekąskach pod postacią roladek. Proponuję przygotować pyszną przekąskę przygotowaną z naleśników, wędzonego łososia i serka kanapkowego z dodatkiem siekanego koperku i sałaty masłowej(...)jednego naleśnika przygotowujemy trzy roladki, które dla dekoracji i wygody przewiązujemy szczypiorkiem. Ta naleśnikowa roladka jest szybka w przygotowaniu, a że do tego efektownie wygląda doskonale nadaje się np. na rodzinne przyjęcie, czy też Sylwestrowe spotkanie z przyjaciółmi. Biorąc ją do ręki, mamy gwarancję, że świetnie smakuje, to nie rozpadnie się podczas konsumpcji. U nas przeważnie naleśniki smaży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie. Składniki(...)mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego. Naleśnik smarujemy serkiem kremowym, następnie układamy na nim szynkę i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ponownie rozsmarowujemy serek na naleśniku, na długości układamy zwiniętą szynkę i wzdłuż niej oliwki. Dwa naleśniki połączone serkiem zwijamy w rulon i odstawiamy do lodówki na ok. 15 min. Roladę z naleśnika kroimy na krążki. Na talerzu układamy rukolę
Moniki Smakołykikobieta potrafi z niczego zrobić awanturę i sałatkę, ale u nas sałatka by nie przeszła. Po szybkim przejrzeniu lodówki wybór padł na naleśniki. A z czym są najlepsze naleśniki dla dzieci? Oczywiście słodkim domowym dżemem. Jak wymyśliłam, tak zrobiłam. Obiad zniknął w 5 minut, a talerze zostały dosłownie wylizane :) Ilość porcji: około 8 Składniki: Na naleśniki(...)szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody gazowanej lub mineralnej, jeśli
Kolizje SmakówNo muszę wam powiedzieć, że w taka pogodę jak dziś to poza tym że człowiekowi żyć się odechciewa to sam nie wie co by tu zjeść
NaKońcuJęzykatakże do gotowania. Naleśniki z jego dodatkiem są fenomenalne w smaku – a w wersji zapiekanej z mięchem i pomidorowym sosem to już mega szama. Wystarczy, że umiecie usmażyć naleśniki, a całość pójdzie gładko. Warto zrobić jak mamy więcej gęb do wykarmienia. Przepis na same naleśniki może być również bazą do zwykłej zawijanej wersji na ostro z różnymi(...)rulon lub tak jak pokazane na zdjęciach (boki do środka, a później rolujemy od siebie). Ciasno układamy każdy naleśnik obok drugiego w żaroodpornej formie wysmarowanej lekko masłem lub olejem. Jeśli zostało nam trochę sosu, polewamy nim wierzch ułożonych naleśników. 10. SOS ŚMIETANOWY (2 min): do śmietany dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, nieco soli i pierzu. Mieszamy
Nerds KitchenZapraszam dzisiaj na nalesniki po chlopsku z sosem kurczakowo- warzywnym. Szykujemy nalesniki Pieczemy ok 10-15 min Podajemy z sosem
Smaki EdytyNaleśniki uwielbiam w zasadzie w każdej postaci. Na słodko i na wytrwanie. Klasyczne owsiane, z semoliny czy mąki pszennej pełnoziarnistej. Ale też lubię kombinować z dodatkami do ciasta - np. kakao ( naleśniki czekoladowe bez glutenu ) czy sok z buraka ( buraczane naleśniki ). Tym razem padło na ketchup! Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i gorgonzolą - przepis Do przygotowania naleśników(...)mleko, wodę i olej, dodaj ketchup, wbij jajka i wymieszaj, dopraw solą, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zmiksuj, aż powstanie jednolite ciasto. 2. Patelnię posmaruj olejem i usmaż naleśniki. 3. Na każdy naleśnik pokrusz ser, dodaj szpinak i wędlinę, zawiń w roladki i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 minut
Z notatnika dietetykamożna ją zrobić dzień wcześniej, a przed podaniem tylko obtoczyć krokiety w panierce i usmażyć na patelni. Składniki na krokiety z brokułem i pieczarkami (około 10 sztuk): Naleśniki: 2 szklanki mleka (szklanka – 200 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Farsz: brokuł (około 400 g) 400 g pieczarek 150 g sera(...)gorgonzola (jeśli nie lubicie serów pleśniowych, można go zamienić na inny np. cheddar) sól, pieprz Dodatkowo: jajko, bułka tarta Przygotowanie Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię
e-PrzepisyKulinarnemajonez wymieszać z ketchupem. Rozgrzać patelnię, jeśli macie patelnię do smażenia naleśników to wystarczy tylko skropić patelnię olejem tylko na pierwszy naleśnik, a potem już można smażyć bez oleju. Usmażyć cienkie naleśniki i zaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze(...)naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko się zarumienią. Położyć naleśnika na sałacie rukola i podawać, są rewelacyjne. Można je przygotować wcześniej, a przed imprezą podgrzać. Polecam
Kuchnia PokoleńNaleśniki bolognese zapiekane z mozzarellą Świetne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad lub kolacje, jak i na imprezie. Polecam! Składniki: ok 5-6 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ Farsz: ok 350 g mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia pół szklanki wody 200g mrożonej(...)przykryciem, na małym ogniu przez około 10 minut *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat oraz ketchup, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Odkładamy do przestudzenia *** *** W międzyczasie smażymy naleśniki według przepisu *** *** Na każdym naleśniku umieszczamy porcję farszu *** *** Posypujemy startą mozzarellą *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Z wierzchu polewamy ketchupem i posypujemy
Blog z Apetytemsuszonych grzybów 2-3 cebule sól, pieprz przyprawy – polecam czosnek, majeranek, kminek mielony, sos sojowy 2 łyżki masła klarowanego lub oleju Składniki na naleśniki na krokiety: 150 g mąki pszennej 200 ml wody 120 ml mleka 2 jajka 15 g oleju spora szczypta soli Do obtoczenia krokietów: 2-3 jajka bułka tarta masło klarowane lub olej(...)czas mieszając. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, mielonym kminkiem i sosem sojowym. Możesz też dodać odrobinę soku z cytryny. Gotowy farsz odstaw do wystudzenia. Jak zrobić naleśniki na krokiety? W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, wodę, mleko, jajka, olej i sól. Następnie ciasto przykryj i odstaw na około 20 minut, aby składniki się połączyły i ciasto
Via Gusto