Naleśniki to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Proste do przygotowania i niesamowicie smaczne. Jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem(...)mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym
UgotowaćZawsze podobało mi się, gdy na wszelkich jarmarkach panie przygotowywały naleśniki używając naleśnikarek zamiast patelni. Te naleśniki są gigantyczne i zawsze takie cieniutkie a do tego usmażone w oka mgnieniu. Stało się- naleśnikarkę mam i ja ! Severin CM 2198 Naleśnikarka, 1000 W urządzenie do naleśników moc: maks. 1000 W stopniowa regulacja temper. w zestawie wałeczek(...)uwielbiamy i to w każdej postaci- tej słodkiej jak i w bardziej wytrawnej. To mój pierwszy naleśnik- sami oceńcie jak wyszedł. Nie ma co prawda tak równiutkich krawędzi jak ten smażony na patelni,ale za to jest znacznie cieńszy i naprawdę duży. Naleśniki smaży się bardzo łatwo i co najważniejsze bez użycia tłuszczu. Wystarczy krótka chwila, by móc
Wielki apetytfarsz z kaszy gryczanej. A jak kasza gryczana, to i twaróg pasuje jak ulał. Bez zbędnych słów, zachęcam do spróbowania! Dodatkowo smak może wyostrzyć czosnkowo-jogurtowy sos. Polecam :) naleśniki: ½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego) * 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka ½ łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy(...)patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * Szpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie
bistro mamadoświadczenia, więc nawet jeśli nam nie wychodzą nie należy się tym przejmować i próbować kolejny raz bo warto. Mnie jeszcze nie udało się usmażyć tak gładkich i cienkich naleśników jak te mojej babci, ale się nie poddaje, w końcu się uda. Naleśniki są genialnym pomysłem na obiad nie tylko jak mamy w domu łakomczuszka albo niejadka. Praktycznie każde(...)dziecko i każdy dorosły chętnie zje naleśniki na obiad lub na deser. Możemy je podawać na słodko np. z dżemem czy serem osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można jeść ze wszystkim co tylko lubimy. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy
Mama GotujeOgłaszam chwilową przerwę w muffinkach :) Po wielkim obżarstwie czas na coś dietetycznego- zwłaszcza, że wiosna tuż, tuż. Proponuję lekkie naleśniki ze słodkim twarożkiem. Naleśniki są pyszne i bardzo syte, idealne na śniadanie lub obiad. Oczywiście, zamiast twarożku możecie je podawać z ulubionymi dodatkami. Naleśniki z twarożkiem w wersji FIT Składniki: 2 jajka, 2 kopiaste łyżki(...)jogurt naturalny i słodzimy według własnych preferencji słodzikiem. Możemy również dodać 1-2 kropelki aromatu waniliowego. Na usmażone naleśniki nakładamy twaróg i zawijamy. Naleśnika możemy posypać słodzikiem. Powyższy przepis wystarcza na około 5 naleśników. Smacznego
paapilotkaaPrzygotowanie naleśników jest bardzo proste i przyjemne , a same naleśniki potrafią wywołać uśmiech na twarzy każdego głodomora . Naleśniki z serem i rodzynkami mają cudowny smak , są puszyste a zarazem delikatne , polecam wszystkim . składniki na 4 porcje nadzienie 50 dag słodkiego twarogu garść rodzynek 3 łyżki dżemu truskawkowego ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody(...)miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut . Na rozgrzanym maśle smażymy naleśniki , rozprowadzając je równomiernie na patelni . Następnie na środek każdego naleśnika nakładamy porcję nadzienia i układamy je w trójkąty. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni po minucie z każdej strony .Gorące naleśniki polewamy polewą czekoladową
Smakowite Daniachwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 30dag pieczarek 1 ½ szklanki wody 1 płaska(...)pieczarki będą miękkie, tj. po około 10 minutach, zdejmujemy je z ognia i mieszamy z kaszą gryczaną. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i całość jeszcze raz dobrze mieszany. Naleśniki faszerujemy kaszą i zawijamy w koperty lub roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczenia krokietów na oleju z każdej
Smakowy Rajchwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz(...)jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem
Smakowy RajNaleśniki ostro nadziane z kurczakiem, są stworzone dla osób lubiących konkrety :) Przepis powstał z dedykacją dla mojego Męża, który lubi mięsko praktycznie pod każdą postacią :) Naleśniki z kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację, ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika(...)ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, tak by ser się rozpuścił i od razu podajemy. Naleśniki Ostro Nadziane, smakują doskonale zarówno na ciepło
Smakowy RajZapraszam na lekko pomidorowe naleśniki nadziane mięskiem mielonym. Całość zapiekłam pod pysznym beszamelem. Jedzonko palce lizać. składniki: naleśniki pomidorowe 250 g przecieru pomidorowego 1 i 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 jajko szczypta cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 600 g mięsa mielonego z łopatki(...)dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły. Farsz przestudzić i dodać starty ser, wymieszać. Następnie na każdy naleśnik nałożyć ok 3 łyżki farszu i zwinąć w rulon. Nadziane naleśniki przekroić na pół i ułożyć pojedyńczą warstwę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (ja rozłożyłam na dwa naczynia). Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić
Monia miesza i gotujekilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki(...)rolady. Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy żeby się nie przypaliło. Naleśnik jest gotowy gdy jest złoty z każdej strony. Naleśniki z parówkami i żółtym serem są naprawdę pysznym i sycącym jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać
Tanie przepisy studenckiewarzywami. Tak powstała koncepcja warzywnego tortu. Najprostsza forma to oczywiście naleśniki, ale chcieliśmy, żeby były trochę inne, tak więc wpadliśmy na pomysł, że dodamy do naleśników szpinak i w ten sposób zrobiły się zielone :) Teraz jeszcze tylko warzywa, tortownica i torcik gotowy. Tak więc zabieramy się do pracy. Zobaczcie co nam wyszło :) Torcik warzywny z zielonych(...)naleśników oraz grzanki Naleśniki : 5 naleśników. Do klasycznego ciasta dodajcie 1/4 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy
vegetanietrochę słonecznego koloru zaprosiłam na domowe talerze. Dziś słoneczne, smaczne i tanie danie - naleśniki z białym serem i pomarańczami. Mogą stanowić zarówno drugie danie jak i smaczny deser. Naleśniki z białym serem i pomarańczami Składniki ciasto naleśnikowe 300 gram mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli nadzienie 30 dkg białego sera półtłustego 2 łyżki(...)dodaję jogurt, wyfiletowaną połowę pomarańczy oraz otartą skórkę i łączę w całość mikserem na niskich obrotach. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładam farsz i składam w trójkąt. Kiedy wszystkie naleśniki są gotowe na patelni rozgrzewam masło z dwoma łyżkami przygotowanego syropu pomarańczowego i obsmażam gotowe naleśniki z obydwu stron. Odsmażone naleśniki polewam
Magiczna kuchnia Dariijestem łasuchem. I to strasznym! Mniej więcej raz na dwa tygodnie chodzą za mną dania mączne - zazwyczaj są to naleśniki (w okresie jagodowym również pierogi - ale naleśniki są częściej). Czasem mam na nie taką ochotę, że gdy nie jestem w stanie ich sobie zrobić (np jestem na mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki(...)muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle
Słodkie Przyjemnościszpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem. szpinakowa na zakwasie z wasabi
Bon Appetit Małgorzaty