naleśniki - 13886 przepisów (strona:87/926)

Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał 7280

wierzchu rozkruszamy fetę. Zapiekamy w 200°C przez ok. 20 minut. Po wystygnięciu delikatnie odrywamy od papieru i kroimy na kwadraty lub prostokąty. Naleśniki na patyku: usmażone naleśniki wg ulubionego przepisu (ciut grubsze niż standardowo), dwa słoiczki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, szpinak lub rukola. Zwykłe naleśniki posmarowane smacznym farszem mogą być hitem wieczoru. Naleśniki można usmażyć sobie dzień wcześniej. Wystarczy pokroić je na plastry i delikatnie nadziewać na wykałaczki. Ja użyłam treściwej pasty na bazie ciecierzycy – tak przygotowane naleśniki mogą nawet stanowić osobne, kolacyjne danie. Naleśniki smarujemy pastą warzywną z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką. Rozkładamy szpinak i ciasno zwijamy. Zawijamy w folię i odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki

Poezja smaku
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 153

naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się na niższej patelni, ale i tutaj nie miałam z nimi absolutnie żadnego problemu. Uwielbiam naleśniki, które nie ociekają tłuszczem, które można na szybko wziąć do ręki, bez konieczności późniejszego ich mycia (rąk, oczywiście;)). Nigdy nie lubiłam smażyć ich na oleju, ale co jakiś czas(...)zmuszona byłam wlać choć po kropelce. Korzystając z patelni tytanowej absolutnie nie było takiej potrzeby. Całą partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 112

naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się na niższej patelni, ale i tutaj nie miałam z nimi absolutnie żadnego problemu. Uwielbiam naleśniki, które nie ociekają tłuszczem, które można na szybko wziąć do ręki, bez konieczności późniejszego ich mycia (rąk, oczywiście;)). Nigdy nie lubiłam smażyć ich na oleju, ale co jakiś czas(...)zmuszona byłam wlać choć po kropelce. Korzystając z patelni tytanowej absolutnie nie było takiej potrzeby. Całą partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety

Smaki Na Talerzu
WYBUCHOWE NALEŚNIKI PO JAPOŃSKU W ŚWIATECZNYM KLIMACIE 112

Naleśniki to nasze ulubione śniadania. Nie ważne czy są to francuskie crepes, amerykańskie pancakes czy klasyczne naleśniki. Tym razem postawiłam na naleśniki po japońsku, czyli naleśniki w postaci grubszych placuszków. Placuszki są kakaowe z nuta przypraw korzennych. Idealne na świąteczne powigilijne śniadanie. Delikatny, puszysty naleśnik w postaci grubszych placuszków, aromat przypraw korzennych i skarmelizowane słodkie pomarańcze(...)średnim ogniu.  Pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze części. Smażyć je na miodzie 1 minutę. Granat podzielić na pół i usunąć nasiona. Wymieszać ze skarmelizowaną pomarańczą. Naleśniki podajemy z owocami gorące. Na stronie http://ambition.pl znajdziecie mnóstwo pięknych produktów do domu

Kuchnia w oparach
FIT KROKIETY 542

przypadkiem. W planach obiadowych miałam naleśniki z serem ale przypadkiem zauważyłam, że pieczarki, które mam w lodówce trzeba koniecznie zjeść bo się zepsują. I tak tym przypadkiem wymyśliłam naleśniki z pieczarkami, a w rezultacie wyszły mi fit krokiety FIT KROKIETY: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 jajko woda Wszystkie(...)składniki dajemy do miski i miksujemy, stopniowo dolewając wodę tak aby wyszła nam masa naleśnikowa. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu tak jak tradycyjne naleśniki. Składniki na farsz: 300-400g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera mozzarelli sól, pieprz, majeranek Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła lub oleju

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 188

kiwi – 0,89 zł/szt Zostało mi jeszcze awokado, które kupiłam w poprzednim tygodniu, więc postanowiłam zrobić deser czekoladowy z mandarynkami (polecam, jest pyszny!).  W planie ujęłam naleśniki z prażonymi jabłkami, więc żeby usprawnić sobie gotowanie, przygotowałam większą ilość naleśników i część zużyłam do tortilli z kurczakiem.  Moim hitem z tego tygodnia jest wspomniany deser(...)soku, który wycisnęłam z 5 pomarańczy Kolacja:   tortille z poprzedniego dnia   Dzień czwarty : Śniadanie:  owsianka z bananem i masłem orzechowym II Śniadanie:  koktajl Obiad:  naleśniki z poprzedniego dnia Kolacja:   razowe grzanki ze szpinakiem i jajkiem, z piekarnika   Dzień piąty : Śniadanie:  pancakes szpinakowe na mleku sojowym (w wersji tradycyjnej można zastąpić kefirem

Powiedz dietom nie
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 275

słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów. Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko(...)oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Do panierowania mąka migdałowa lub tarta bułka 2 jajka Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale naleśniki nie są gumowe i dobrze się smażą. Usmaż 10 naleśników na dużej patelni. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pomidory i smaż przez minutę

codojedzenia
Naleśniki zapiekane 99

szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. 9. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 10. Pomidory blendujemy z dodatkiem czosnku, bazylii, szczypty soli i pieprzu. 11. Naleśniki polewamy pomidorami(...)posypujemy porwaną mozzarellą. 12. Naleśniki pieczemy w 180 stopniach C ok. 15-20 min. Naleśniki zapiekane są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej i mozzarelli), które jest składnikiem budulcowym, - β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami 105

Najważniejsze, by były odpowiednio doprawione i przede wszystkim ciepłe.  Dziś mam dla Was kolejne, z serii "coś z niczego". Mleko, jajka i mąkę mam w domu zawsze! O naleśniki nie jest więc trudno. Czasem gorzej z farszem, ale przeglądając lodówkę zawsze można się natknąć na coś, co nam spasuje. Mi tym razem podpasował szpinak, którego zostało odrobinę(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na 12 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody Ok 2 szklanki mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 3 łyżki oleju Farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego 300g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki ze szparagami i jajkiem w koszulce! Przepyszne 129

jajem. A jak jajo to musi być płynne żółtko, bo takie najlepsze. Danie bardzo proste a jednak z charakterem i możecie nim zaskoczyć gości. Cała sztuka to dobrze przygotowane naleśniki, ale to już potraficie, bo przepisem na nie dzieliłam się TUTAJ. I klucz sprawy szparagi, zazwyczaj wiele osób ma z tym problem. Albo totalnie je masakruje, rozgotowując(...)smakują jak mamałyga z mydłem heheheh, albo zbyt krótka obróbka powoduje, że są za twarde i czasami gorzkie. No to już Wam Smykowa wszystko pisze! PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM - naleśniki z dodatkiem soli przepis tutaj - pęczek szparagów - kilka plastrów kiełbasy dojrzewającej lub boczku - jaja wiejskie - szczypior - masło i oliwa z oliwek - 1/2 łyżeczki cukru - sól

SMYKWKUCHNI
Zielone, szpinakowe naleśniki 131

będę ukrywać, że u mnie to jednak tradycyjne naleśniki rządzą, ale od czasu do czasu można się pokusić o odrobinę szaleństwa ;) Dlatego przedstawiam Wam dziś zzieleniałe od szpinaku naleśniki. Nie ma w nich nic prócz podstawowych składników, które używamy do przygotowania placków no i właśnie ten nieszczęsny szpinak, którego część z nas nadal nie może pokochać. Jeśli więc(...)macie w domu takich "antyszpinakowców", to śmiało podsuńcie im pod nos te naleśniki. Zawsze możecie zwalić na barwnik, bo zapach jest raczej neutralny, a podane z ulubionymi dodatkami mogą naprawdę nieźle smakować ;) Z własnego doświadczenia przyznaję, że smakują mi bardziej w wersji wytrawnej, ale i słodka może śmiało przejść.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 168

danie. Można podać je na słodko, a także na słono, pasują zarówno na śniadanie, jak i na obiad, czy kolację. Naleśnikożercy są bardzo szczęśliwymi ludźmi - wierzę w to! :) Potrzebujemy: Naleśniki: 250 ml mleka 250 ml wody 3 jaja 250 g mąki pszennej 20 g roztopionego  masła klarowanego Kuchnie Świata Nadzienie: pojedyncza ugotowana pierś z kurczaka 1 cebula(...)bazylii sól Beszamel: 4 łyżki  masła klarowanego Kuchnie Świata 1/2 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka  sól, pieprz Ponadto: 100 g sera żółtego Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki bez użycia dodatkowego tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie

MamaOskarka
Zapiekane ślimaczki z rodzynkami 145

najsmaczniejsze naleśniki na słodko jakie jadłem” – tymi słowami podsumował je mój M. Zrobiłam je na podwieczorek i wszyscy zjedliśmy je z ogromnym apetytem. Niewtajemniczeni myśleli, że naleśniki są z serkiem homogenizowanym i tak sobie myślę, że faktycznie masa budyniowa z białym serem tak właśnie smakowała, z tą różnicą, że była nieco bardziej zwarta. Polecam:) Naleśniki(...)naczynia wsypujemy mąkę, cukier oraz szczyptę soli (symboliczną ilość;). Dodajemy jajka, mleko oraz rum. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. W rondelku mieszamy mleko, budyń oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Gotujemy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zdejmujemy gęsty budyń

Smaki Na Talerzu
Naleśniki szpinakowe na słodko 81

Zapraszam na smaczne zielone naleśniki ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Dzięki użyciu szpinaku (polecam mrożony od Hortex) naleśniki mają piękny kolor i są zdrowsze od tradycyjnych. Polecam Składniki: naleśniki: 1 szkl mleka 1/2 szkl rozmrożonego szpinaku Hortex 1 szkl mąki 1 jajko 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oraz: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek Przygotowanie: Szpinak blendujemy razem z mlekiem, następnie przelewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na naleśniki. Miksujemy razem i odstawiamy ciasto na 30 minut. W tym czasie myjemy truskawki, odcinamy szypułki i kroimy owoce drobno, odkładamy na puźniej. Śmietankę (z lodówki) ubijamy razem z cukrem pudrem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Klasyczne, cienkie naleśniki 182

jest wcale sprawą prostą, zrobić cienkie naleśniki, które nie są gumowe i nie pękają przy zwijaniu w krokiety.  Ten przepis wykorzystujemy zawsze gdy robimy naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem, dżemem lub właśnie klasyczne krokiety. Naleśniki są również dobre na drugi dzień - nie wysychają i nie twardnieją. Wystarczy je jedynie przykryć i wstawić do lodówki. Powstałe ciasto(...)odpoczęło. Ma odpoczywać w temperaturze pokojowej. po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję, jeśli zgęstniało dolewamy nieco wody. Powstałe ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, to zagwarantuje, że naleśniki będą cienkie.  Smażymy na patelni delikatniej posmarowanej tłuszczem. My używamy do smażenia zwykle oleju kokosowego. Twardym olejem po prostu smarujemy patelnię. Gwarantuje to, że tłuszcze jest minimalna ilość, a naleśniki

Kuchnia od dwojga