naleśniki - 14082 przepisów (strona:80/939)

Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 163

obranej pigwowców cukier sok z połowy cytryny Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać ze sobą trzepaczką. Połączenie składników następuje szybciej niż(...)przypadku mąki pszennej i nie ma żadnych grudek. Soli nie dodałam świadomie, bo nie dodaję jej do żadnej kaszy. Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Resztę oleju dodać do ciasta. Wymieszać. Smażyć w miarę cienkie naleśniki (są grubsze niż klasyczne pszenne. Smarować naleśniki do połowy dżemem. Zwinąć w rulony. Podawać polane syropem klonowym. ---------- Podobne

Weekendy w domu i ogrodzie
Polaka niedzielny obiad - rosół 115

tego większego ptaka skrzydełka i koniecznie szyję. Zamiast tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest nieco odmieniona. Proporcje produktów do naleśników zawsze biorę(...)zależności od tego jakiej grubości chcę naleśniki - więcej mąki to naleśnik grubszy. Po usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli jest OK, nie zmieniamy nic i wysmażamy resztę ciasta. Naleśniki: 2 jajka, mleko, mąka, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz Rosół

Right Behind The Kitchen
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SEREM 191

Pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem  z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto:  250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)nadzienie: truskawki 500g półtłustego twarogu opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania śmietany jogurtowej 3 łyżki cukru pudru          Propozycje na wierzch naleśników: brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania rozpuszczona czekolada do polania starta na drobnej tarce czekolada gęsta śmietana jogurt  Do miski wbiłam dwa jajka. Roztrzepałam je trzepaczką. Wlałam mleko

potrawyregionalne
Naleśniki Gordona Ramsay’a 136

znają, wiedzą że jestem nieuleczalną naleśnikoholiczką. Uwielbiam naleśniki i placki w każdej formie i mam już na koncie naprawdę pokaźną liczbę wypróbowanych przepisów. Na początku byłam przeświadczona, że naleśniki to grube placki z jabłkiem, bo tylko takie jadało się w moim domu – moja mama nigdy nie nauczyła się smażyć cienkich naleśników. Dopiero koleżanki uświadomiły mnie, że jestem(...)błędzie i w wieku trzynastu lat odkryłam świat najlepszego dania pod słońcem. Dziś mając trzydzieści lat, rozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam go oglądając jeden z setek programów kulinarnych

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 263

dnia czyli naleśniki z pieczarkami i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są  pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników                     ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 łyżki oleju(...)pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Do płaskiego talerza ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu a następnie naleśniki zawijamy w trójkąty układamy na blasze lub żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia a ich wierzch posypujemy żółtym serem. Naleśniki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Naleśniki idealne - przepis podstawowy 302

Naleśniki to danie proste i powszechnie znane. Moja Mama smaży naleśniki cieniutkie i jasne jak papier ryżowy. Babcia smażyła rumiane, chrupiące i grube. Jedne i drugie były doskonałe, choć z dwóch różnych mas. A przecież zawsze tylko jajka, woda/mleko i mąka. Mieszasz wszystko razem i już. To żadna filozofia. Prawda, czy fałsz? Prawda pod warunkiem, ze pierwsze udane(...)naleśniki mamy już za sobą. W innym przypadku to banalne danie łatwo można zepsuć. Na początku brak odniesienia i proporcji bardzo może utrudnić sprawę. A uwagi typu: "jak ciasto będzie za rzadkie dodaj mąki, a jak za gęste trochę mleka lub wody" powodują, że możemy zostać z potężną ilością ciasta naleśnikowego i bez mąki i mleka w domu. ;) Naleśniki

Pełny talerz
Pyszne i delikatne naleśniki 112

Przepis pochodzi z  ks iążki Michela Roux 'Jajka' Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym kolejnym naleśnikiem było już coraz lepiej. I wiecie co? Warto było się pomęczyć! Naleśniki są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 125 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 2 jajka(...)mleka 100 ml śmietany kremówki kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub troszkę startej cytryny oraz ok 25 g masła do smażenia naleśników. Wykonanie: Do miski wsypać  i wymieszać ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodać jajka, 100 ml mleka, mieszając cały czas trzepaczką. Dolewać po trochu resztę mleka i kremówkę, cały czas mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce

The Sweet Damsel
Naleśniki- przepis podstawowy. 329

zeszytu mojej babci, oczywiście mama robiła je tak samo, chociaż już bardziej na oko, a ja robię je według tego przepisu i jeszcze nigdy nie zawiodły. Najważniejszym aspektem przygotowywania naleśników jest posiadanie dobrej patelni. Musi być ciężka, z grubym, nieporysowanym dnem, musi dobrze rozprowadzać ciepło i musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Babcia smarowała patelnię kawałkiem słoniny, która topiąc się(...)olejem i małą chochelką wlewamy niewielką porcję ciasta, pamiętając o tym, że mają być one cieniutkie. Gdy naleśnik się już z wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni. Ważne jest również, by naleśników nadmiernie nie wysmażyć, bo w tedy staną się bardziej chrupiące, zresztą to też jest rzecz gustu

Rozpustne gotowanie
Naleśniki orkiszowe z sezamem z mleka koziego 126

się i tonem, którego nie powstydziłby się naczelnik więzienia stanowego San Quentin rzekła: "No to naleśniki mi zrób! Takie pankejksy amerykańskie. Małe i grube." Cóż było robić, jak naleśniki to naleśniki. Lepiej posiedzieć pół godziny w kuchni niż znosić trzy dni Madziowego focha. Ale nie chciałem robić takich zwykłych naleśników robić bo to nudne nieco, więc(...)dużo oleju. Najlepiej jest przed każdym naleśnikiem po prostu pędzelkiem nasmarować patelnię olejem. Ja akurat mam bardzo wygodny olej w spreju. Kilka psiknięć na patelnię i smaży się rewelacyjnie. My jedliśmy je polewając syropem klonowym, ale można równie dobrze z czymkolwiek innym podać. Z dżemem, nutellą, a nawet same, bez niczego. A naleśniki wyszły tak dobre, że Madzia zarządziła

Marder&Marder Manufacture
Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta 346

lubi? ;)  Na słodko czy na słono, zawsze będą  doskonałą opcją na śniadanie/obiad/kolację czy po prostu... przekąskę.  Dzisiaj właśnie zaserwowałam na obiad naleśniki... ale nie takie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie(...)fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze je zna i tym przepisem Ameryki nie odkryłam, :)... ale mimo to chciałam podzielić się moim sposobem na te naleśniki z tym pysznym nadzieniem... :) Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 10 cienkich naleśników) :  150 g mąki żytniej pełnoziarnistej  50 g zwykłej mąki pszennej  2 szklanki mleka

Kuchnia Ellie
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 195

Naleśniki to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Proste do przygotowania i niesamowicie smaczne. Jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem(...)mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym

Ugotować
Naleśnikarka Severin -test 207

Zawsze podobało mi się, gdy na wszelkich jarmarkach panie przygotowywały naleśniki używając naleśnikarek zamiast patelni. Te naleśniki są gigantyczne i zawsze takie cieniutkie a do tego usmażone w oka mgnieniu. Stało się- naleśnikarkę mam i ja !    Severin CM 2198 Naleśnikarka, 1000 W urządzenie do naleśników moc: maks. 1000 W stopniowa regulacja temper. w zestawie wałeczek(...)uwielbiamy i to w każdej postaci- tej słodkiej jak i w bardziej wytrawnej. To mój pierwszy naleśnik- sami oceńcie jak wyszedł. Nie ma co prawda tak równiutkich krawędzi jak ten smażony na patelni,ale za to jest znacznie cieńszy i naprawdę duży.  Naleśniki smaży się bardzo łatwo i co najważniejsze bez użycia tłuszczu. Wystarczy krótka chwila, by móc

Wielki apetyt
ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 141

farsz z kaszy gryczanej. A jak kasza gryczana, to i twaróg pasuje jak ulał. Bez zbędnych słów, zachęcam do spróbowania! Dodatkowo smak może wyostrzyć czosnkowo-jogurtowy sos. Polecam :) naleśniki: ½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego) * 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka ½ łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy(...)patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * Szpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie

bistro mama
Naleśniki – przepis podstawowy 163

doświadczenia, więc nawet jeśli nam nie wychodzą nie należy się tym przejmować i próbować kolejny raz bo warto. Mnie jeszcze nie udało się usmażyć tak gładkich i cienkich naleśników jak te mojej babci, ale się nie poddaje, w końcu się uda. Naleśniki są genialnym pomysłem na obiad nie tylko jak mamy w domu łakomczuszka albo niejadka. Praktycznie każde(...)dziecko i każdy dorosły chętnie zje naleśniki na obiad lub na deser. Możemy je podawać na słodko np. z dżemem czy serem osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można jeść ze wszystkim co tylko lubimy. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy

Mama Gotuje