pieczen - 12156 przepisów (strona:75/811)

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23361

każdym razem krótko miksować- dodać zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia- ostygnięty(...)cukrem wanilinowym, do ostygniętej galaretki dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać, całość wlać do masy jogurtowej, zmiksować lub wymieszać- jeden z blatów biszkoptowych włożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia- truskawki oczyścić pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki, układać je blisko siebie na biszkopcie - na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową (najlepiej łyżką, aby truskawki na dnie nie uniosły

Smakołyki Bereniki
Sernik nowojorski 330

kremową konsystencję. Przepis na klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake). Spód sernika: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 szklanka* mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie kruchego ciasta: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy(...)serową na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię masy serowej. Przygotowanie polewy śmietankowej: Mieszamy  śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą trzepaczki na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Pieczemy sernik po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut. Wykładamy polewę śmietankową na gorący sernik i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy formę z sernikiem ponownie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 363

minut na środkowej półce piekarnika aż do ścięcia i zapieczenia się 'pierzynki' (: (jeśli mamy możliwość na 5 minut przed końcem pieczenia nastawiamy opcję grill-pieczenie tylko z góry) . Tartę dekorujemy listkami świeżej kolendry innymi ziołami lub startym parmezanem. Pamiętajcie, że jest to jedynie nasza propozycja, możecie wykorzystać swoje ulubione dodatki. Zawsze najpyszniejsza jest kreatywność i pomysłowość

Symfonia Smaków
Babka ucierana z żurawiną i skórką pomarańczową 276

lekko wilgotna a taką właśnie bardzo lubimy.   Składniki: margaryna 20 dkg cukier 1 szk mąka pszenna 1,5 szk mąka ziemniaczana 5 łyżek jajka 4 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki żurawina suszona 50 g skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Wbijać kolejno jajka(...)cały czas ucierając.Mąki przesiać ,wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać do połączenia się składników.Do gotowej masy dodać skórkę pomarańczową,żurawinę wymieszać i wylać do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy z kominkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec do suchego patyczka około 45 min.Zimną babkę polukrować lub oprószyć cukrem

Ala piecze i gotuje
Baranek orzechowy 190

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek(...)pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały czas ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę

Ala piecze i gotuje
Babka cytrynowa 325

szczególnie cytrynowe i lekko wilgotne.I właśnie ta babka taka jest.Więc zapraszam Was na pyszną babkę. Składniki: 5 jajek, 2 szklanki mąki, 1 szk cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier puder Przygotowanie(...)waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach.Dodać sok z cytryny . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta.Ciasto wlać

Ala piecze i gotuje
Babka trzy smaki 255

kawy z pianką jak i do herbatki.Was również zachęcam do upieczenia. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 20 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka kakao 3 łyżki mielonych migdałów Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym

Ala piecze i gotuje
Rabarbarowiec kruszony 263

kruszonka którą bardzo lubię. Składniki: 1 kostka margaryna 1 i 3/4 szk cukier 2 szk mąka pszenna 1 szk  mleko 5 szt jajka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 kg rabarbar 5 łyżek cukier 1 szt budyń waniliowy Przygotowanie: Pokrojony rabarbar na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć(...)około 20 min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta dodać budyń i wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem

Ala piecze i gotuje
Torcik ucierany z truskawkami 387

Wiosną i latem często piekę ciasta  z świeżymi owocami.Robi się je bardzo szybko ale też bardzo szybko znikają.Są lekkie,wilgotne i pachnące owocami.Tym razem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce. Składniki: 20 dkg margaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana(...)łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, truskawki, migdały słupki, cukier puder Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając po jednym jajku cały czas ucieramy.Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy aromat waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę wymieszać na jednolitą masę.Dno tortownicy

Ala piecze i gotuje
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową 384

robi. Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego 160 ml oleju 4 szt jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2,5 szk mąki pszennej 1 szk cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 1,5 łyżki zimnego masła 1,5 łyżki cukru 6 łyżek mielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Rabarbar umyć ,pokroić(...)zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą metalowe trzepaczki roztrzepać.Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać cukier.Do płynnych składników dodawać stopniowo suche składniki i mieszać.W zależności od gęstości jogurtu jeśli masa jest rzadka dodać mąki do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.Ciasto

Ala piecze i gotuje
Kruche z pianką i owocami 265

moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 3 łyżeczki kakao Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy(...)godzinę do zamrażarki.Do 2 części ciasta dodać kakao i zagnieść dać do woreczka i włożyć do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na blaszkę.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min.Wyjąć

Ala piecze i gotuje
Chleb z cukinią 192

Pieczenie chleba w domu uwielbiam za zapach i smak. Cukinia obrodziła i postanowiłam dodać do chleba. Dodatkowo dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Bardzo lubimy takie chrupiące dodatki. Wyszło smacznie. Składniki: 200 g startej cukinii 5 dkg świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 125 ml oleju rzepakowego Rapso 250 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma

Ala piecze i gotuje
Kruche z pianką i borówkami 761

kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach.  Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szk cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie waniliowe 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso(...)części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić. Piana ;zimne białka ubić

Ala piecze i gotuje
Marchwiowe z lukrem królewskim 395

świetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne. Składniki: 4 szt jajka 1 szk cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych(...)marchewki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy

Ala piecze i gotuje