sałatka jarzynowa - 1366 przepisów (strona:75/92)

Surówka z białej kapusty (jak w barze chińskim) 150

Cześć! Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego baru.  Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze

Pieprzyć z Fantazją
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 160

musiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda mi było jednak go wyrzucić, więc po namyśle postanowiłam zrobić wegańskie gołąbki. Przy okazji wykorzystałam niewielką główkę młodej kapusty, która czekała cierpliwie na swoją kolej, ale do zupełnie innego(...)wodzie. Przestudzić. Z kapusty pooddzielać liście, ściąć grube nerwy. Liście sparzyć. Gdyby kapusta była mocno zbita, wtedy należy ją sparzyć we wrzątku w całości. Marchew obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Papryczkę chilli posiekać bardzo drobno. Wielbiciele ostrych smaków mogą posiekać ją razem z pesteczkami. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę lub nieduże piórka. Na patelni rozgrzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawny tort chlebowo-serowy 382

żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może(...)musi być dość dużo, bo chleb będzie z niego ciągnął wilgoć i musi dobrze przesiąknąć wszystkimi smakami. Jak zrobić krem rzodkiewkowy?   Rzodkiewki dokładnie umyłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posoliłam odrobinę i odstawiłam na 10-15 minut. Po tym czasie wiórki odcisnęłam z soku. Cebulę czerwoną obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam na sitko

Smaczna Pyza
Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim) 147

Cześć! Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego lub wietnamskiego baru.  Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą

Pieprzyć z Fantazją
Leczo z kurczakiem i pieczarkami 114

dodałam do niego również kukurydzę, która nadaje całości słodyczy i odrobiny chrupkości. Przy okazji, czy wiecie, że kukurydzę z puszki można mrozić? Bardzo polecam ten sposób, jeśli po przygotowaniu sałatki zostanie Wam kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek(...)pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek

Lekcje w kuchni
Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą 207

Dostałam w prezencie dużą ilość cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić. Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie. Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę(...)Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy z pozostałymi jarzynami. Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Smakowy Raj
Surówka z czerwonej kapusty 208

Czerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście

mojewypiekiinietylko
Ogórki tarte kiszone 233

Sezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe . Ponieważ w moim domu ‪#‎zupa ‪#‎ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie ochota do pracy(...)baldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki. Solimy je, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buni wersja Parmesan hash browns 208

minut Składniki: 2   duże ziemniaki 4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu) olej z pestek winogron do smażenia Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron(...)placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe *** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką, ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest   świeżego w domu lub kwaśna śmietanę

Buniabaje w kuchni
Makaronowa zapiekanka Kebab Gyros 37797

pewna, że jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu. Moja rodzina była zachwycona, dlatego zachęcam i was do wypróbowania poniższego pomysłu na makaronową zapiekankę Kebab Gyros. Ponadto jeżeli jesteście fanami sałatki gyros to zapewniam, że zapiekanka makaronowa Kebab Gyros również wam zasmakuje! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na makaronową zapiekankę Kebab Gyros: 500 g filetu z piersi z kurczaka 400 g makaronu(...)umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Czerwone cebule obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju. Na dnie ułożyć połowę

Danka Pichci
5  najsmaczniejszych pomysłów na kalafior 233

głowy przychodzi także kalafior. A kalafior to wspomnienia beztroskich wakacji, zapachu masła i bułki tartej, z którymi babcia podsmażała go na patelni. Kalafior to delikatna i pożywna zupa jarzynowa z młodymi ziemniakami, odrobiną śmietanki i koperkiem. Współcześnie kalafior kojarzy się także z lodami, chlebem , czy też innymi wariacjami, zamieniającymi go w ekwiwalent produktów skrobiowych. Z jaką postacią nam się(...)kalafior. To mój subiektywny ranking, ale mam nadzieję, że Wam także posmakuje 5 najsmaczniejszych pomysłów na kalafior Quiche z kurczakiem, kalafiorem i mieszanką serów Pieczony kalafior na ostro Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Krem z kalafiora i natki pietruszki Sałatka obiadowa Artykuł 5 najsmaczniejszych pomysłów na kalafior pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Truskawkowo waniliowa zebra 203

pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche(...)średnicy 22 cm) do tego ciasta. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi

mojewypiekiinietylko
Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku 231

mielony (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy) Oczywiście przyprawy możecie dostosować do własnych preferencji smakowych Wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki. 2. Paprykę kroimy w kostkę. Ją również możemy obrać ze skórki. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 4. W garnku rozpuszczamy połowę masła(...)ryżem. Według mnie, najsmaczniejszy jest w towarzystwie kaszy jaglanej. Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie warzywne gulasze! Smacznego!   A jeśli macie ochotę na lekką, wiosenną przekąskę, polecam sałatkę z rzodkiewki Prosta wiosenna sałatka z rzodkiewki – przepis krok po kroku Artykuł Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 216

Kapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją lekko. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, i na niewielkim przesmażamy przez kilka minut mieszając często

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 230

przygotowania nadzienia : Tuńczyka osączamy dokładnie z zalewy, wkładamy do miski, rozdrabniamy dobrze widelcem, botwinkę myjemy, siekamy osobno łodyżki i bardzo drobno listki, cukinię myjemy połowę  ścieramy na tarce jarzynowej, gdyby była bardzo soczysta odciskamy w dłoniach lekko soki.Resztę zostawiamy i kroimy na grubsze pół plasterki. Tuńczyka mieszamy z serem ricotta, łodyżkami z botwinki  i startą osączoną(...)Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla – pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele, jaką potrawę zaproponujesz Ty? Podejmij wyzwanie, i zgłoś się do konkursu na : www.konkurstunczyk.eu  gdzie

Wanilia i Kardamon