kuchni brokuł śmiało może konkurować z kalafiorem. Jego znacznie delikatniejszy smak idealnie komponuje się w wielu potrawach. Jest znakomitym składnikiem sałatek zarówno na surowo, jak i lekko podgotowany. Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i szynką. Składniki: - 1 brokuł - 6 jaj ugotowanych na twardo - ok. 300g szynki - chleb żytni z ziarnami - majonez ( przepis ) - czarnuszka - sól morska - 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżką cedzakową i przekładamy do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu. Po minucie wyjmujemy i odcedzamy. Jajka obieramy, oddzielamy białka od żółtek. Do jednej miski ścieramy na tarce jarzynowej białka – mieszamy z majonezem. Do drugiej miski ścieramy na tej samej tarce żółtka – mieszamy z majonezem. Różyczki brokuła drobno kroimy i również mieszamy z majonezem. Szynkę kroimy na cienkie
mojewypiekiinietylkoTa zupa powstała w ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni" . Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka
Czerwień i błękitnaturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka miodu sól, pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Natkę pietruszki oraz koperek drobno siekamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki jarzynowej *** *** Paprykę kroimy w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy razem *** *** Jogurt lub śmietanę łączymy z miodem, dodajemy po pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu, mieszamy(...)dodajemy do warzyw, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze surówkę do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Surówka bułgarska pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemjeść brukselkę będąc już dorosła, taką jaką sobie sama przygotowałam, a może po prostu dlatego, że lubię wyraziste, nieoczywiste smaki. Wcześniej nasze spotkania ograniczały się do tych przy zupie jarzynowej, gdzie ciężko było mi określić swoje stanowisko w tej jakże dzielącej społeczeństwo sprawie Dziś traktuję brukselkę jako istotny, a czasami wręcz główny dodatek do kaszy, makaronu czy mięsa(...)podana z kaszą pęczak to jedna z moich ulubionych wersji, która wspaniale rozgrzewa, odżywia i syci na długo w chłodniejsze dni. Dlatego niezależnie do której grupy należycie powinniście tej sałatki spróbować. Lubicie zimowe sycące sałatki? Koniecznie zobaczcie przepis na sałatkę z mandarynką, granatem i jarmużem. Ciepło pozdrawiam. Składniki (2-3 porcje): ok. 350 g świeżej brukselki 1/2 szklanki
Fitsweet.meczerwonej kapusty najlepsze są jabłka o lekko kwaskowatym smaku. Jednym z najsmaczniejszych odmian jest na przykład Szara Reneta. Surówka z czerwonej kapusty Przygotowaną wcześniej czerwoną kapustę zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Podobnie postąp z jabłkiem i również je zetrzyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa i jabłko przełóż do miski. Opcjonalnie do surówki z czerwonej(...)będziesz miał pewność, że surówka ma jednakowy kolor. # Ugotuj Przepis : Drukuj Surówka z czerwonej kapusty Surówka z czerwonej kapusty to pyszny przepis na dodatek do drugiego dania. Kategoria Sałatki i surówki Trudność Łatwy Czas przygotowania 10 min Całkowity czas 10 min Ilość porcji 5 porcji Składniki ½ kg czerwonej kapusty 1 mała główka 1 cebula mniejsza 1 jabłko szczypta kopru (opcjonalnie
ugotuj-przepis.plOgórki kiszone zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno posiekać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. Dodać cebulę, ogórki, śledzie, koperek i kukurydzę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli trzeba - dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać jak klasyczna śledziową sałatkę: samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka, którą dzisiaj przedstawiam na blogu od dawna jest ulubioną sałatką w mojej rodzinie. Jest wieloskładnikowa, a przez to treściwa i smaczna. Mimo tylu składników, robi się ją szybko. Dobrze jest sos podawać oddzielnie i dopiero na talerzu dozować dowolną jego ilość. Składniki: różyczki średniej wielkości brokuła mała puszka (210 ml) kukurydzy kilka ogórków z zalewy musztardowej (lub korniszony(...)Różyczki brokuła bardzo krótko obgotowałam w gorącej wodzie. Ogórki pokroiłam na talarki. Jeśli są większe, to trzeba pokroić w drobną kosteczkę. Seler odcedziłam z zalewy. Ser starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Rzodkiewki pokroiłam w krążki. Jeśli są duże można przekroić je na połówki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. W garnuszku wymieszałam wszystkie składniki sosu. Śmietany dodałam tyle, żeby
Kuchnia u Krysikiszenia kalafiora zachęcałam w poście na blogu tutaj . Post nie wzbudził wielkiego entuzjazmu, dlatego wracam do tematu, tym razem z przepyszną sałatką z kiszonego kalafiora.Bo warzywa, a szczególnie kiszone powinny stanowić podstawę każdego posiłku w naszej diecie. Warto postawić na różnorodność nie tylko surowych, gotowanych, ale właśnie kiszonych warzyw. Kiszony kalafior jest mniej kłopotliwy do przygotowania i przechowywania niż(...)słoika, a oto przepis na naszą ulubioną sałatkę z jego udziałem. Składniki: 1-1,5 szklanki ukiszonych różyczek kalafiora 1 duża marchewka 1 gruszka 3 łyżki oleju lnianego szczypta soli 1/2 łyżeczki miodu pieprz z młynka zielenina/kiełki z brokuła Przygotowanie: obraną marchewkę i gruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej kiszonego kalafiora zetrzeć na mandolinie lub podzielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosta w wykonaniu a zarazem efektowna sałatka z kilku składników. Smak jajek podkręcony serkiem topionym, do tego pieczony kurczak w ulubionych przyprawach i smażone pieczarki z cebulą. Będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole lub na innej domowej imprezie 8 jaj L 12 pomidorków koktajlowych 300 g pieczonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 1 średnia cebula(...)olej kulinarny w spary'u lub 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Serek topiony włożyć na 15 minut do zamrażarki. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na dużych oczkach jarzynowej tarki. Do jajek zetrzeć lekko zamrożony serek, oraz dodać majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić
Krylowa Kuchniafantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam
Kuchnia Prezydentowejkapusty wykrój głąb i podziel na mniejsze części, by łatwiej było ją poszatkować. Kapustę drobno poszatkuj – rozdrobnij ją na mniejsze części. Do szatkowania kapusty możesz użyć: nóż, tarkę jarzynową, maszynkę bębnową do mielenia warzyw, robot kuchenny lub blender. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta jest poszatkowana. Przełóż ją do garnka i zalej gorącą wodą, aż cała będzie zakryta(...)drobną kostkę i smaż na patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu (1 łyżeczka) . Na patelni po boczku smaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Czerwona kapusta jest już miękka, możesz ją odcedzić i wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj podsmażony boczek, cebulę i tarte jabłko. Dołóż garść kopru, pietruszki, przypraw
ugotuj-przepis.plGRECKA Z QUINOA SAŁATKA TABBOULEH SAŁATKA NICEJSKA CARPACCIO Z BURAKA CARPACCIO Z CUKINII OMLET Z BIAŁEK Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ BOEUF BOURGIGNON DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz nie dodawać śmietany do zupy
nietylkopasta.plrobię w postaci korniszonów , oraz sałatkę szwedzką z ogórków. Składniki na 4 słoiki: 1,5-2 kg przerośniętych ogórków 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g przecier pomidorowy z chili Przygotowanie: Umyte ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zasypujemy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na szparagi trawa, więc tworzę nowe dania i świetnie się przy tym bawię. Była już zupa (poniżej przepis), a dzisiaj korzystając z wolnego dnia w
Czerwień i błękitWarstwowa sałatka która efektownie prezentuje się na stole. Przypomina torcik tyle że wytrawny. Szybka do przygotowania. Z pewnością warto mieć ją w swoich zbiorach na domowe przyjęcia. Na pewno Wam zasmakuje. Składniki: 35 dag fileta z kurczaka 1 litrowy słoik marynowanych pieczarek 1 słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek 3 jajka 3 ziemniaki 3 konserwowe ogórki 1 cebula(...)wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, mieszankę warzywną i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok
Wanilia i Kardamon